Digitális művészek, akikre érdemes odafigyelni - 2. rész

  Cikksorozatunkban 32 olyan tehetséges illusztrátort és grafikust mutatunk be, akiknek megkérdőjelezhetetlen hatásuk van a digitális művészetre a 21. században.

  A világban az a szép, hogy folyton változik. A digitális művészet is éppen olyan intenzitással váltogatja korszakait, akár egy falióra a mutatóinak helyzetét. Percről-percre új nevek bukkannak fel, kik újító fogásokkal terelik magukra a megérdemelt figyelmet. Néha persze nehéz lépést tartani velük, éppen ezért egy 8 részes cikksorozat formájában mutatjuk be azokat az inspiráló illusztrátorokat, akikről tényleg nem érdemes lemaradni.

  A második részben ismét 4 figyelemre méltó művésszel ismerkedünk meg.

  5. Maldo

  A pozsonyi születésű Martin Malacek most Prágában tevékenykedik, és olyan ügyfelekkel büszkélkedhet, mint a Time Inc, a Travel + Leisure, a Surf Office, vagy a Festival de Cannes. Egyszerű, határozott és minimalista stílusban nyomul, a vonalrajz és a half-tone pattern híve. Képei többnyire fekete-fehérben pompáznak, magas kontraszttal, sőt, a negatív tér által nyújtotta lehetőségeket is rendkívül okosan használja ki. Tematikáját tekintve Maldo főleg az életmód és a sport iránya felé hajlik, az urban culture érdekli a legjobban és legszívesebben magazinok megkeresését vállalja el.

  01 Maldo.png

  6. Rosanna Tasker

  Gyermekkönyvek, editorialok, album- és könyvborítók, karakter design. Nem is nagyon van olyan terület, melyet Rosanna Tasker még nem próbált ki. Mesterien kombinálja a lágy vonalakat és a finom textúrákat, felváltva keverve pasztell vagy vibráló színárnyalatokkal. Az alkotás első szakaszában nagyapja régi, 0.5mm-es rotring ceruzájához és a gouache vízfestési technikához nyúl, majd a megrajzolt vázlatot digitalizálja és Photoshoppal életre kelti. Gondosan megrajzolt, szerethető karakterei és a köréjük épített, természetet idéző hátterek valóban egy mesekönyv illusztrációit idézik. The New York Times, The Guardian, The Washington Post, Wendy’s és The Scout Association, csak néhány a legnagyobb nevek közül, akikkel a bristoli grafikus együtt dolgozott.

  02 Rosanna Tasker.jpg

  7. Biff

  “Sosem úgy sikerül, ahogy eltervezem, de pont ezt imádom benne.” Biff, aka Philip Smith első gondolata a saját munkáiról tökéletesen összefoglalja az életérzést, amit közvetít. Nem veszi magát túl komolyan, erről játékos és szókimondó grafikái is árulkodnak, melyek állítása szerint tele vannak hibákkal, de ő éppen ebben látja meg a szépséget. Kiváló érzéke van hozzá, hogy a képek rossz tulajdonságait a lehető legjobb fényben bemutatva a végkifejlet szerves részéve avanzsálja. Tökéletes tökéletlenségét a Wieden+Kennedy, a Razorfish, a Studio Moross, a Print Club London és a Wired is nagyra méltatta már.

  03 Biff.jpg

  8. Chris Wormwell

  Az angol Wormwell igazi veterán már a szakmában, eddig 18 könyv illusztrálásában vett részt, további tizennégyet pedig egymaga keltett életre zseniális alkotásaival. 2017-ben Philip Pullman művének, a La Belle Sauvage: The Book of Dust Volume One című novellának készítette el az arculatát, mely elnyerte a Waterstones book of the year címet is, sőt, a grafikus saját mesekönyvét is publikálta Dinosaurium címmel. Wormwell grafikáira a wood engraving és a lino cut módszer jellemző, sokszor pedig a két stílus keveréke, mindezt persze digitális formában, Photoshop segítségével összehangolva.

  04 Chris wormwell.jpg

  Ha érdekel cikksorozatunk első része is, akkor kattints ide!