Digitális művészek, akikre érdemes odafigyelni - 1. rész

  Cikksorozatunkban 32 olyan tehetséges illusztrátort és grafikust mutatunk be, akiknek megkérdőjelezhetetlen hatásuk van a digitális művészetre a 21. században.

  A világban az a szép, hogy folyton változik. A digitális művészet is éppen olyan intenzitással váltogatja korszakait, akár egy falióra a mutatóinak helyzetét. Percről-percre új nevek bukkannak fel, kik újító fogásokkal terelik magukra a megérdemelt figyelmet. Néha persze nehéz lépést tartani velük, éppen ezért egy 8 részes cikksorozat formájában mutatjuk be azokat az inspiráló illusztrátorokat, akikről tényleg nem érdemes lemaradni.

  1. Tianju Duan

  A kínai származású, Koppenhágában alkotó Tianju Duan fő témája a maszkulinitás változása, melyet rendkívül érzékletes képeken örökít meg. Szabadúszóként a világ minden tájáról érkeznek hozzá megkeresések, és az sem hátrány, hogy angolul, spanyolul és kínaiul is folyékonyan beszél. Alkotási folyamata azzal kezdődik, hogy filctollakkal papírra viszi az ötleteit, melyeket később digitalizál, majd Photoshop segítségével kiszínez. Legutóbbi projektje a Boy Power! névre hallgat és a férfi nem szépségét hangsúlyozza ki, stílusát színesnek, játékosnak, érzékinek és érzelmesnek írja le.

  01 Tianju Duan.jpg

  2. Nate Kitch

  A Nagy-Britanniában és Észak-Amerikában rendkívül népszerű Kitch impresszív, montázstechnikával készült absztrakt alkotásairól híres, melyek többnyire erős politikai üzenetet hordoznak. Az illusztrátor elárulta, hogy korábban nagyon gyűlölte a rajzolást és már egy egyszerű vonal kifogott rajta, így szeretett bele a kollázsokba. Bármilyen fotót, textúrát vagy színvariánst lát, azonnal lementi az agyába, hogy később inspirációként visszautaljon rá a munkáiban, melyek így mozgalmas, inspiráló egésszé állnak össze. Műveit olyan újságokban láthatjuk viszont, mint a New Scientist, a Harper’s Magazine, a New Statesman, az Esquire vagy a GQ.

  02 Nate Kitch.jpg

  3. Sara Andreasson

  A svéd illusztrátor jelenleg Londonban tevékenykedik, magabiztos, vibráló karakterei rengeteg nagy ügyfelet hoztak számára. Apple, Converse, Dolby, Lacoste, MTV, Nike, Samsung, Selfridges, csak hogy néhányat említsünk. Stílusjegyei erőt és határozottságot sugallnak, színválasztása pedig a hangulatért felelős, melyet egytől-egyig minden munkájában visszatérő motívumként üdvözölhetünk. Egyértelmű, hogy a 70-es évek nagy hatással voltak rá, valamint erősen visszaköszön az 1968-ban bemutatott Sárga tengeralattjáró című, a Beatles együttes zenéjére épülő egész estés brit rajzfilm hangulatvilága is.

  03 Sara Andreasson.jpg

  4. Giacomo Bagnara

  Giacomo Bagnara bohókás stílusába nem nehéz beleszeretni. Az olasz művész építészként kezdte a karrierjét, az erre utaló strukturalizmus a munkáiban is felfedezhető, ugyanakkor színes, mégis letisztult és rendszerető alkotásai játékosságról is árulkodnak. Bagnara 90%-ban digitális formában alkot, csak ritkán készít skicceket egy-egy munka előtt. Az illusztrátor legfőbb erőssége, hogy a képein szereplő minden egyes formának saját karaktert, személyiséget alkot, melyek olyan apró részletekben nyilvánulnak meg, hogy azokat csak tüzetes méregetés után veszi észre a beavatatlan szem.

  04 Giacomo Bagnara.jpg