Csomagolópapírból alkot fantasztikus szobrokat egy japán művész

  Az alkotó neves márkák borítóját gondolta újra, a végeredmény pedig nemcsak az újrahasznosításra hívja fel a figyelmet, de bármelyik polcon jól mutatna.

  leadkep (2).jpg

   

  A kirigami szó japán eredetű, a kiru (vágás) és a kami (papír) szavak összetételéből származik. Valószínűleg már mindannyian alkalmaztuk ezt a technikát, csak a nevét nem ismertük, ugyanis amikor gyerekként csillagokat, hópelyheket vágtunk ki papírból éppen kirigamiztunk.

  Hasonló mint az origami, azonban míg az utóbbi papírhajtogatást jelent, addig a kirigami papírvágást, éppen ezért sokkal több lehetőséget rejt magában. Mindkét technikában, az ősi japán hagyományok szerint csak papírt használnak alapanyagul, ragasztót egyáltalán nem.
  A kirigamiban az egyik legfontosabb dolog a szimmetria, és a mai modelleknél az alkotás fontos része az előrajzolás, ezután történik a szikével vagy ritkább esetben ollóval való kivágás. 

  Egy japán képzőművész, Harukiru  japán és nemzetközi márkák csomagoló anyagaiból készít szobrokat ezzel a hagyományos japán papírvágási technikával. Ám művészete nemcsak különleges papír szobrai miatt kiemelkedő. Az alkotó elsődleges célja ugyanis nem más, minthogy új életet adjon a hulladéknak szánt csomagolóanyagoknak.

  A világon évente elképzelhetetlen mennyiségű különböző típusú hulladék kerül lerakásra. A globális hulladékszámláló ebben az évben már 1,25 milliárd tonnánál tart, és a statisztikák szerint 2020 végére ez a mennyiség majdnem a felével még növekedni fog. Harukiru alkotásaival próbál lépéseket tenni egy zöldebb jövő felé, illetve példát szeretne mutatni az újrahasznosítás alternatív lehetőségeire.

  További részletekért kattints a linkre! Most pedig jöjjön a mester néhány alkotása:

   

  kep1 (3)_0.jpg

  kep2 (2).jpg

  kep3 (1).jpg

  kep4 (1).jpg

  kep5_4.jpg

  kep6_4.jpg

  kep8_2.jpg

  kep9_0.jpg

  kep10_0.jpg

   

  Nekünk nagyon tetszenek Harukiru alkotásai! Ti is megpróbálkoznátok valamelyikkel?