Az Adobe PDF dokumentumokkal kapcsolatos újdonságai

  Az Adobe Acrobat Pro DC-vel folyamatosan megkapjuk a legújabb frissítéseket és hozzáférhetünk a legújabb funkciókhoz. Az Adobe jelentős mértékben megkönnyíti a PDF fájlok létrehozását és kezelését. Ebben a cikkben bemutatjuk az augusztusi újdonságokat. 

  ckk.jpg

  Tags Panellel kapcsolatos frissítések

  A két legfontosabb változás a Tag Tree panellel kapcsolatos, melyekkel rengeteg időt spórolhatunk meg, ha manuálisan javítjuk meg a címkéket (tags) vagy pedig átrendezzük a dokumentumot. 

  A Tag Tree állapotának megőrzése

  A legutolsó verzióban automatikusan megnöveltük a Tag Tree-t, ha megnyitottuk a Tags Panelt. Mentés után azonban a Tag Tree mérete visszaállt az elsődleges módra. Az új verzióban megoldottuk ezt a problémát. Nemcsak a Tag Tree nézet marad ugyanolyan, mint amilyennek beállítottuk, de a fókusz is ugyanaz lesz. 

  Azok számára, akik rendszeresen dolgoznak több oldalas dokumentumokkal ez egy nagyon fontos dolog. Többé már nem kell viszzanavigálniuk a Tag Tree panelbe és nem kell megkeresniük a dokumentumon belül azt a helyet, ahol abbahagyták a munkát.

  A Tag Tree automatikus beállítása oldalak rendszerezésekor

  Az új verzióig, ha rendszereztük az oldalakat egy PDF dokumentumban, a Tag Tree gyakran megsérült és manuálisan kellett beállítani a dokumentumban azt. 
  Mostantól, ha az Oldalak Rendszerezése / Organize Pages eszközt használjuk oldalak Eltávolításához, Cseréhez, Beszúráshoz, Törléshez vagy Mozgatáshoz az oldal tartalmával kapcsolatos tag megmarad és megfelelően fogja kezelni a Tag Tree sorozat. 

  Ez azt jelenti, hogy ha egy dokumentum tizedik oldalát a harmadik oldalra mozgatjuk, a Tag Tree automatikusan beállítja a mozgatandó oldalon a tageket, így a Tag Tree megfelelő lesz. Győződjünk meg erről saját magunk! Biztos vagyok abban, hogy kellemesen meg fogunk lepődni. Még megbecsülni sem tudjuk, hogy mennyi időt spórolunk meg ezzel az új funkcióval a dokumentumok rendszerezése során.

  Hozzáférés a Táblázatszerkesztőhöz közvetlenül a Tag Tree-ből 

  A legutolsó módosítás, amely hatással van a Tags Panelre, lehet hogy kevésbé fontos az előző két korábbi frissítéshez képest, de megkímél bennünket a Tags Panelekről történő elnavigálástól, a Táblázatok címkéinek / tagjeinek szerkesztéséhez. 

  Ahelyett, hogy a Rendezés / Order Panelre kéne mennünk és meg kellene nyitnunk a TURO (Touch Up Reading Order) eszközt, hogy hozzáférjünk a Táblázatszerkesztőhöz / Table Editorhoz mostantól a Tag Tree-ből közvetlenül megnyithatjuk a Table Editort. A Table Editort továbbra is az eddig megszokott módon használhatjuk. Ehhez:

  1. Válasszuk ki a <Table> tag-et a Tag Tree-ben
  2. Kattintsunk jobb egérgombbal a menü megnyitásához vagy menjünk a Tags Panel tetején lévő lenyíló menühöz
  3. Válasszuk ki a Táblázatszerkesztőt / Table Editort (azt fogjuk látni, hogy a Table edit / szerkesztés üzemmódban lesz)
  4. Kattintsunk jobb egérgombbal arra a cellára, amelyet javítanunk kell a környezetfüggő menü megnyitásához
  5. Ezután menjünk a Cellajellemzők Beállításához / Table Cell Properties a cella szerkesztéséhez.

  A TURO Table Editor eszközzel kapcsolatos frissítések

  Néhány fejlesztést eszközöltünk a táblázatszerkesztési /editing tables folyamatnál, amely egyszerűen megkönnyíti a Table Editorral történő munkavégzést.
  A manuális kézügyezségem lehet, hogy nem a legjobb, de gyakran még így is elég nehezen tudtam aktiválni a Table Editort a TURO eszköz használatával. 

  Mostantól nem kell megkeresni a kattintható "hot spot"-ot a Table Editor aktiválásához. Kattintsunk bárhova a táblán belül és a Table Editor gomb aktiválódni fog a TURO eszköznél. Továbbá, kiválaszthatjuk a szerkeszteni kívánt cellát a cella tetszőleges részére történő kattintással. 

  Végül, a korábbi verzióknál úgy tudtunk kilépni a Table Editorból, ha a táblán belül kattintottunk. A fenti változások miatt, ez mostantól nem igaz. Ettől kezdve csak úgy tudunk kilépni a Table Editorból, ha a Table Editor oldalán kívüli tartalmat választunk ki. 

  Befejezés

  Remélem érdekesnek és értékesnek fogjuk találni az Acrobat DC-vel kapcsolatos újdonságokat. A visszajelzésük segít nekünk a munkánkkal kapcsolatos fontossági sorrend meghatározásában.