Ami kiszivároghat, az ki is szivárog

  Pár nappal a nemzetközi World Password Day elmúltával, és az Index címlapos "Többszázezer magyar felhasználó jelszava szivárgott ki" cikk után nézzük meg, milyen tanulságokat tudunk leszűrni a történtekből.

  Amint az az előző napokban kiderült, ismét több százezres tételben bukkantak fel orosz fórumon ellopott jelszavak. Ezek egy része clear textben volt fellelhető, más részéhez pedig némi plusz munkával lehetett a hashekből a visszafejtést elvégezni.

  A gyűjtemény kategóriákba rendezve, és egyszerűen kereshető formátumban volt megtalálható.

  pas2.jpg

  Később aztán folyatódott a beszámoló, és további elemzések láttak napvilágot a kiszivárgott adatbázisrólKözös ezekben, hogy magyar felhasználók is érintettek voltak ezekben.

  Természetesen az is egy jogos és érdekes felvetése a blog írónak, hogy a GPDR hatályba lépése éppen a körmünkre ég, szóval nagyon fontos lenne nem csak a felhasználók, hanem a szolgáltatók, és adatkezelők részéról is egy kis átgondolása a teendőknek.

  pas3.jpg

  Sajnos, az évenkénti Worst Password összeállításokból is látszik, nehezen tanulunk mások kudarcaiból, sőt sokszor a sajátból sem. Nem csak az a probléma, hogy sokan primitiv (abc123, password) jelszót használnak, de a jelszavak több helyszínen való alkalmazása is sajnos 60% feletti arányban jellemző.

  Azért ismét teszünk egy újabb  kísérletet, és összefoglaljuk a legfontosabb óvintézkedéseket, amikkel mi felhasználók hatékonyabban védekezhetünk.

  pas4.jpg

  - minden helyszínen használjunk erős (11+ hosszú, kis- és nagybetű, szám, különleges karakter), egyedi jelszót- a jelszavainkat érzékelhető indicens nélkül is cseréljük rendszeresen (pl. negyedév)

  - ahol csak lehet, használjuk ki a kétfaktoros autentikációt

  - ne osszuk meg senkivel a jelszavunkat

  ha mégis használunk jelszó-emlékeztetőt, az tényleg olyan kérdés legyen, amit rajtunk kívül senki más nem tudna megfejteni

  - ha nehezen boldogulunk a megjegyzendő jelszavakkal, használjunk jelszómenedzser, jelszószéf alkalmazást

  - figyeljünk az adathalász kísérletekre

  - a jelszócserére történő hivatalos figyelmeztetéseket ne hagyjuk figyelmen kívül

  pas5.jpg

  Ha pedig már áldozatok lettünk, akkor:

  - haladéktalanul változtassuk meg a jelszavunkat

  - és irány a 2FA, ahol ez csak lehetséges