A Wacom bejelentette a Pro Pen 3D-t

  A Wacom bejelentette a Pro Pen 3D nevű termékét – egy vadonatúj digitális tollat, új vezérlési lehetőségekkel (és egy extra gombbal), amelyet kifejezetten azért terveztek, hogy megkönnyítse a különböző 3D-s programokban (ZBrush, Maya) történő munkavégzést.

  wacom-pro-pen-3d.jpg

  A Wacom bejelentette a Pro Pen 3D nevű termékét – egy vadonatúj digitális tollat, új vezérlési lehetőségekkel (és egy extra gombbal), amelyet kifejezetten azért terveztek, hogy megkönnyítse a különböző 3D-s programokban (ZBrush, Maya) történő munkavégzést.

  A Wacom az új, digitális tollat azért készítette, hogy megkönnyítse a munkát animátorok, tervezők és művészek számára ZBrush-ban, Maya-ban és egyéb 3D alkalmazásokban, Windows és Mac operációs rendszerek alatt.

  A tollat elsősorban a következő termékekkel történő használathoz tervezték: Wacom Mobile Studio ProCintiq Pro vagy az Intuos Pro (2017-es modell), de természetesen használható bármelyik Windows vagy Mac alkalmazással. A toll használható 2D-s alkalmazásokkal is.

  A Pro Pen 3D egy harmadik gombbal is rendelkezik (a Pro Pen 2-nél csak kettő volt) elsősorban a professzionális kreatív felhasználóknak, akik játékokat és animációkat terveznek, továbbá VFX-el, VR-vel, AR-rel, 2D-vel és 3D-vel foglalkoznak. A Wacom bejelentése szerint a három gombos stylus-t kifejezetten digitális művészek és tervezők számára tervezték, akiknek gyakran kell navigálniuk 3D-s objektumok és tervek között, többféle szögből és perspektívából.

  Testreszabható gombok

  Mindegyik gombot testre szabhatjuk pásztázáshoz, nagyításhoz, menükben történő bal és jobb kattintáshoz, forgatáshoz (3D-ben) – más egyéb funkciók mellett– 3D-s modellek készítésekor, módosításakor vagy prototípus készítésekor a következő alkalmazások segítségével: Pixologic ZBrush vagy Autodesk Maya. A felhasználók manipulálhatják munkáikat billentyűzet használata nélkül. Az extra vezérlőgomb mozgatáshoz és forgatáshoz van beállítva.

  A Pro Pen 3D-s toll mindhárom gombját testre szabhatjuk, például az első gombot használhatjuk a modell forgatásának módosításához, a második gombot pásztázáshoz vagy nagyításhoz és a harmadik gombot, pedig menükben történő jobb kattintáshoz.

  01_7.JPG

   

  Funkciók

  A három gomb mellett (amelyek különböző formájúak, a tapintási és a vizuális megkülönböztethetőség érdekében), a Wacom Pro Pen 3D kissé vékonyabb markolattal rendelkezik a tollhegyhez közel, a kényelmes fogás érdekében, valamint nem tartalmaz radírt. A Wacom azért döntött úgy, hogy nem tesz radírt a toll végére, mivel törléshez a legtöbb 3D-s alkalmazásnál a 3D-s elemek pontos kiválasztása szükséges, így jobb megoldás a tollhegy csökkentése a radír használata helyett.

  A legtöbb alkalmazás radír vagy visszavonás eszközt biztosít, a Pro Pen 3D felhasználók pedig igény esetén beállíthatnak egy gombot a Törléshez.

  Ahogy itt is láthatjuk, az egyik gomb közelebb lett helyezve a tollhegyhez az egyszerűbb hozzáférés és használat érdekében. A toll külső része alumínium hengert tartalmaz.  

  pro-pen-3d-007-portrait.jpg


  A Pro Pen 3D megtartotta a Pro Pen 2 normál funkcíóit, beleértve a 8,192 szintű nyomásérzékenységet, az érzékeny tollhegyet, késedelem nélküli követést és a kivételes dőlés-választ.
  Ugyanazokat a hegyeket, tolltartót, állványt és színes gyűrűket tartalmazza. 

  pro-pen-3d-006-nib.jpg


  3D-s Támogatás

  A Pro Pen 3D használatához v6 3.25 Wacom meghajtóprogram vagy újabb verzió szükséges, valamint a legújabb Wacom Firmware. Ezeket a Wacom vezérlőpulton belül nézhetjük meg. A Wacom Pro Pen 3D nem kompatibilis az előző Wacom (Pre-GD16) tabletekkel, kijelzőkkel vagy pen számítógépekkel.

  Habár a Pro Pen 3D az összes alkalmazással együttműködik, az új speciális pásztázási, nagyítási és forgatási funkciók utánozzák az alkalmazás pásztázását, nagyítását és forgatását a következő 3D-s alkalmazásokban:

  Pixologic ZBrush
  Pixologic ZBrush Core
  Dassault Systèmes
  Solidworks*
  Autodesk Fusion 360
  Autodesk Maya
  Autodesk Maya LT
  Autodesk Inventor
  Autodesk Alias Design
  Autodesk Alias Surface
  Autodesk Alias Autostudio
  Autodesk 3D Studio Max
  Autodesk Mudbox
  Maxon Cinema 4D
  Foundry Modo
  Rhino

  *SolidWorks 2017 és régebbi esetén: vegyük ki a kijelölést a Mapping fülön a "Windows Tinta Használatánál".

  wacom-prop_pen-3d-cintiq-pro-3.jpg

  pro-pen-3d-012-cu.jpg