A tavalyi év legjobb művészeti teljesítményei

  Ahogy elérkezik egy újabb év, érdemes áttekinteni, hogy mi is történt az előző évben a művészet és az alkotás terén. A designboom online magazin is évről-évre számot vet, és válogatásaival felidézi a legkiemelkedőbb művészeti teljesítményeket. Mutatjuk 2021 TOP 10-es listáját!

  leadkep_top10.png

   

  A tavalyi év rendhagyó volt. Amellett, hogy a pandémia miatt számos területen gyökeresen változott meg az életünk, a technika rohamos fejlődése is számos újdonságot tartogatott a számunkra. Átalakult az életünk, és erre természetesen az művészek, kreatívok és grafikusok is igyekeztek reagálni az alkotásaikon keresztül.

   

  Íme 2021 TOP 10 művészi alkotása:

   

  Richard John Seymour rendezői debütálása egy fantasztikus rövidfilm formájában valósult meg, amely a leghétköznapibb termékek mögött megbúvó munkaigényes folyamatokat mutatja be. A filmes utazás Kínába kalauzolja a nézőket, ahol egy munkás az ipari gépek ritmusára meséli el történetét.

   

   

  A Nong stúdió zseniális bemutató videójában tökéletesen átérezhetjük milyennek is kell lennie egy autentikus, mégis modern sanghaji bárnak. A „The Blackstone apartment”, ami egy luxus apartman komplexum Sanghajban, az 1930-as évekből veszi a design nyelvét a nyugati kultúra integrálásával, miközben határozottan ragaszkodik a hagyományos nemzeti elemek megjelenítéséhez is.

   

   

  Nils Clauss operatőr, valamint Neil Dowling filmrendező és videós megalkotta a „Crossroads: Life in the resilient city” című dokumentumfilmet, melyben öt ember városi tapasztalatait vizsgálja, és azt kutatja, hogyan tudnak hozzászokni New York, Szöul, Mumbai, Párizs és Nairobi gyorsan változó környezetéhez.

   

   

  Henry Hanson megalkotott egy teljesen működőképes, szelep nélküli trombitát. Ám a hangszer igazi különlegessége, hogy egyetlen betontömbből készült.

   

   

  Az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint világszerte minden harmadik embernek problémás tiszta ivóvízhez jutnia. Emiatt alkotta meg Olivier De Gruijter, a Studio Forthemany munkatársa és Eise Van Maanen a JERRY-t, amely egy öntisztító vízszűrő, A kicsi, olcsó készüléktől azt remélik, hogy tiszta ivóvizet biztosít majd azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

   

   

  Egy holland mérnök egy helyi, fenntartható és környezetbarát hűtőforrásokkal hajtott motorkerékpárt készített. Ez a jármű valóban alternatívát kínál, és más technikai megoldásokkal ellentétben nem támaszkodik csúcstechnológiára.

   

   

  A  2021-es velencei építészeti biennálén a thai pavilon azt vizsgálta, hogyan meríthet ihletet az építészet az elefántok és a kuy nép – egy etnikai csoport Thaiföld Tha Tum kerületében – kapcsolatából.

   

   

  Az idei év egyik legkiemelkedőbb kiállítása a san francisco-i Modern Művészeti Múzeumban (SFMOMA) jött létre. Az ide látogatók Nam June Paik 200 alkotása között barangolva fedezhették fel a modern művészetet.

   

   

  2013 óta van fókuszban az óceántisztítás. Azóta egyre többen igyekeznek a fejlett technológiák segítségével olyan eszközöket létrehozni, melyek segítségével a világ óceánjai megszabadulhatnak a műanyagtól. Ilyen a Boyan Slat által alapított cég is, mely a folyókon keresztüli beáramlás megfékezésétől az óceánban már felhalmozódott anyagok megtisztításáig, nagyszabású rendszereket hoz létre.

   

   

  Paul Barton brit zenész és művész klasszikus zenét játszik az elefántok megmentésért Thaiföldön. A zongorista Beethoven, Schumann és Grieg passzusait adja elő annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet e csodálatos állatok védelmére. A videóban Barton Mongkollal, a fogságból kimenekített elefánttal látható, aki láthatóan élvezi a zenét.