A Microsoft támogatja az AV1 codec-et

  Az AOM által fejlesztett új formátum nyílt formában kínál kifejezetten jó minőséget, magas tömörítési hatásfok mellett.

  Az Alliance for Open Media (AOM) már jó ideje fejleszti az AV1 (Aomedia Video 1) nevű nyílt, azaz jogdíjaktól mentes kodeket, ami az elterjedt, H.264-es és VP9-es opciókhoz viszonyítva rendre 50 és 20 százalékkal jobb tömörítést tesz lehetővé nagyjából megegyező minőségű videotartalom mellett.

   

   

  A Microsoft egy ideje dolgozik azon, hogy az új formátum gyorsítása elérhető legyen a Windows 10 operációs rendszeren, és a legtöbb akadály lassan elhárul. Mivel itt nem pusztán egy komponensről van szó, így a vállalat egy alapvető követelményrendszert fogalmazott meg, amely alapján minimum 1909-es verziójú Windows 10-re van szükség, amihez telepíteni kell az alábbi oldalról ingyenesen letölthető AV1 Video Extension kiterjesztést. Utóbbi modul egyelőre béta állapotú, de folyamatosan frissítik majd, tehát érdemes majd néha visszanézni.

  A tartalmak gyorsításához persze megfelelő hardverek is kellenek. Ebből a szempontból az Intel Xe sorozatú IGP-k, az NVIDIA GeForce RTX 30-as VGA-k, illetve az érkező, AMD Radeon RX 6000-es termékcsalád lesz megfelelő, ezekhez a Microsoft kiemelten ajánlja a legfrissebb meghajtók beszerzését.

  A böngészők és egyéb alkalmazások külön implementációt használhatnak, ezek akár a Media Foundationre is épülhetnek, a lényeg, hogy a program fejlesztőjénél kell érdeklődni a támogatásról. A dekóderimplementáció szempontjából több alternatíva van, egyrészt használható a VideoLAN és az FFmpeg által fejlesztett dav1d, amit az AOM is szponzorált, míg a DirectX-en keresztül dolgozó fejlesztőknek a DXVA-n belüli AV1 implementáció lehet hasznos.

  Még több információért kattints a linkre!