A Microsoft megszünteti a Facebookos Skype-belépést

  A Microsoft az egyszeri belépési (single sign-in) lehetőséget részesíti előnyben, ezért elveszi Skype-on a Facebookos belépési lehetőséget.

  A Microsoft jövő év január 10-től nem támogatja a a Skype-ra Facebook profillal történő belépést. A változás csak azokat érint, akik eddig a facebookos felhasználónevüket és jelszavukat használták a platformhoz. A vállalat támogatási oldalra kitett közleménye szerint arra törekszik, hogy valamennyi saját szolgáltatásában a "single sign-in megoldás legyen elérhető, tehát egy azonosítóval lehessen belépni a Skype mellett az Office Online-ba, az Outlookba, a OneNote-ba vagy a OneDrive-ba, ehhez pedig nélkülözhetetlen a Microsoftos hitelesítés.

  A váltáshoz nem elegendő egy új Microsoft-fiókot társítani a régi Facebook-alapúhoz, hanem kézzel az összes elemet átvinni a régi fiókból az újba. A címjegyzéket például egy állományba kell kiexportálni, majd pedig az új fiókba belépve újra beimportálni. A Microsoft azonban úgy tűnik nem nagyon zavartatta magát egy automatizált migrációs megoldás kifejlesztésével. Amennyiben a felhasználó az eddigi csevegéseit is szeretné átvinni az új fiókba, akkor szintén különböző fájlműveletekkel végezheti azt el.

  A Skype-számot, Skype-kreditet, az aktív Skype-előfizetéseket, fizetési módokat és számlázási adatokat egy újabb körben az arra szolgáló külön eszközzel tudjuk átmásolni a Microsoft fiókba. Ha a felhasználó nem viszi át a Facebook fiók adatait a másik profilba, akkor a Microsoft visszatéríti a Skype-krediteket és előfizetéseket. A Skype-számok és előfizetések érvénytelenné válnak 2018. január 10-e után.

  skype-login.png,q1511870781390.pagespeed.ce.eqwLuBp9VH.png

  A legújabb Skype-verziók jelenleg sem támogatják a facebookos belépést, vagyis a Windows 10-es, az androidos és az iPhone-os Skype, továbbá az újfajta Windows, Mac és Linux változatok sem. Azokat nem fogja érinteni a változás, akik a felsoroltak valamelyikét használják, csak a régebbi verziók felhasználóit. Az azonban lehetséges, hogy a Skype lassan növekvő bázisának egy jelentős része még mindig valamelyik régebbi megoldást használja, de erről a vállalat nem közölt adatokat.

  A felhasználószám növekedésének akadályaira abból lehet következtetni, hogy a Skype ebben az évben 300 millió aktív felhasználóról számolt be, de ugyanez volt a szám 2013-ban is, a szolgáltatás indulásának tizedik évfordulóján. Nem csoda, hogy a Skype a versenytársaktól átvett különböző funkciókkal próbálja bővíteni az okostelefonos és az asztali szolgáltatást, hogy az a fiatalabb korosztály számára egyre vonzóbb legyen.

  Nem lehet pontosan tudni, hogy a vállalat mit szeretne elérni ezzel az aprónak tűnő, de sokak számára kényelmetlen módosítással. Valószínűleg a csevegőplatformok közötti erős verseny miatt döntött úgy a Microsoft, hogy nem támogatja tovább a facebookos belépést - találgatja a Thurrott. Arra viszont kevésbé számíthat, hogy a belépés megnehezítésével nőni fog majd a felhasználók száma, a Microsoft inkább a saját platformján szeretné nyilvántartani valamennyi saját felhasználójának adatait.