A Maxon új kiegészítőjének használata 3D-s jeleneteknél Adobe Illustratorban

  A Maxon kiadta a Cineware for Illustrator kiegészítőt, amit Adobe alkalmazásoknál 3D-s tartalmak készítéséhez és szerkesztéséhez használhatunk – hivatkozásként 3D-s műalkotásokra vagy termék prototípusokra.

  cinewave-illustrator-opener.jpg

  A Cineware for Illustrator egy új kiegészítő Macre és Windowsra, amely lehetővé teszi 3D-s jelenetek megnyitását és szerkesztését a Maxon Cinema 4D-ből az Adobe vektorgrafikus alkalmazásának használatával. 

  Ha már rendelkezünk Cinema 4D-vel, használhatjuk a saját jeleneteinket. Ha nem – és nincsen tapasztalatunk a 3D-vel – letölthetünk ingyenes és fizetős jeleneteket stock könyvtárakból, mint anilyen a Turbo Squid is. 

  A Cineware használatával az Illustrator különböző munkafolyamatot biztosít az Adobe saját, még béta állapotban lévő Project Felix alkalmazásához, a 2D-s grafikák és 3D-s jelenetek átvizsgálásához különböző projektekben, mint például a prototípus csomagolás. A Project Felix egy önálló alkalmazás, amely 3D-s munkaterülettel rendelkezik, ahol 2D-s grafikákat használhatunk, például 3D-s objektumok címkézése és textúrázása, majd pedig fény hozzáadása a jelenet rendereléséhez.

  A Cineware az Illustrator segítségével elhozza a 3D-s objektumokat a 2D-s világba, egyszerű rétegként használva őket, de lehetőségünk nyílik pozícionálni és arányosítani őket  – továbbá szerkeszthetjük a fontosabb részeit, megvilágítást, kamerákat és elrejthetjük bármelyik elemet, amit nem szeretnénk megjeleníteni. Egyszerűbb és vitathatóan kevésbé erős - de működik a már ismert alkalmazásban.

  A Maxon három fontos célt tekint a Cineware felhasználási területének. Az első 3D-s alakzatok hozzáadása a műalkotásunkhoz. Ez olyan egyszerű lehet, mint például gömb, kocka vagy préselt csillag beolvasása az Illustratorba. Vagy pedig egy összetett 3D-s modell beolvasása, amelyhez már hozzászoktunk a Cinema 4D-ben, vagy pedig 3D-s modellek beolvasása a legjobb weboldalakról.

  01_5.JPG


  A második: egy modell beállítása Cinema 4D-ben (vagy pedig egy előre beállított modell használata) majd pedig a karakter élettel történő felruházása.

  02_4.JPG


  Végül használhatjuk a Cineware-t prototípusok csomagolásának létrehozásához, gyors tervek készítéséhez és használatához dobozokhoz, kartondobozokhoz vagy pólókhoz. Megkönnyítve azon tervezők és művészek dolgát, akik nem rendelkeznek Cinema 4D-vel, a 3D-s modell TurboSquid stock könyvtár több sorozatot is készített ebből a célból. Hat darab modellt ingyenesen tölthetünk le  – póló, ‘csokoládé’ és ‘zabpeheky’ dobozok, sapka, könyv, és papír mappa – vagy pedig vásárolhatunk sokkal összetettebb csomagokat is 49 és 99 dollár között az éttermi csomagolástól kezdve egészen az emberi figurákig. 


  Hogyan használjuk a Cineware for Illustratort

  Ha feltelepítettük a Cineware kiegészítőt, tetszőleges C4D jeleneteket nyithatunk meg – Elhelyezhetünk vagy Megnyithatunk egy új dokumentumban. Még animációs jeleneteket is beolvashatunk, a használni kívánt képkocka kiválasztásával. 

  A kiegészítő három új panelt tartalmaz, valamint a Control Bar saját verzióját. A Control Bar-ban válthatunk a kamerák között, pásztázhatunk és nagyíthatunk a jelenetünkben, illetve beállíthatjuk a render minőségét, amit az Illustrator fog elkészíteni (függetlenül, hogy átlátszó háttere van, vagy pedig nem).

  A Jelenet Szerkezet / Scene Structure tartalmazza a jelenetünkben használt pontos modelleket, megvilágításokat és kamerákat – az egyes elemeket pedig szükség esetén el is rejthetjük.

  Az Attribútumok /Attributes panel segítségével beállíthatjuk az adott objektum pozícióját, elforgatását továbbá megvilágítását és kameráit. Módosíthatjuk a fontosabb alkotóelemek jellemzőit itt.

  Az Eszközök /Materials panel megjeleníti az összes felhasznált anyagot az adott jelenetnél – függetlenül, hogy egy részét Cinema 4D-ből vagy Illustratorból olvastuk be – így gyorsan behúzhatjuk őket az Attríbútumok panelre és módosíthatjuk a fontosabb tulajdonságaikat. 

  A Cineware for Illustrator működésének megtekintéséhez nézzük meg a lenti videókat.

   
  A Cineware for Illustratort innen tölthetjük le - a Maxon több videót is készített a használat megkönnyítéséért. A kiegészítőhöz Illustrator CC 2015 vagy újabb verzió szükséges, valamint Windows 10 vagy macOS 10.12 (a 10.13-as verzió nem támogatott, mivel az Illustrator CC nem kompatibilis a macOS High Sierra-val).

  A Cineware for Illustrator ugyanazon a technológián alapul, mint az After Effects Cineware kiegészítője,  amely közvetlen közvetlen kapcsolatot biztosít az After Effects és a Cinema 4D között. A legújabb verziója lehetővé teszi az egyszerű 3D modellezési feladatokat az After Effectsen belül, például vektor alakzatok összepréselése és 3D-s szövegek készítése.