A legújabb Firefox kiküszöböli az Intel és AMD CPU-k sebezhetőségét

  A Mozilla a Microsofthoz hasonlóan is igen gyorsan reagált a "processzor-gate"-re.

  A Mozilla egy olyan frissítést készített a Firefox böngészőhöz, mely megakadályozza az Intel, AMD és ARM processzorok Meltdown és Spectre sebezhetőségének a kihasználását.

  Az új verzió, a Firefox 57.0.4 semmilyen egyéb újdonságot nem tartalmaz, kizárólag a két sebezhetőség javítását tartalmazza, és a weben keresztül történő támadások elhárítását tűzi ki céljául.

  A Mozilla szerint az új támadási osztály az időintervallumok pontos mérésén alapul, ezért rövidtávú megoldásként ennek pontosságát módosították a böngészőben, illetve alapértelmezésben kikapcsolták a SharedArrayBuffer funkciót.

  az_uj_firefox_kivedi_az_intel_es_amd_lapkak_sebezhetoseget_screenshot_20180105161534_1_original_760x760.jpg

  A cég tisztában van vele, hogy mindez csak átmeneti kezelése a problémának, az igazi megoldást pedig az jelentené, ha a biztonsági rés elfedése helyett magát a rést küszöbölnék ki. A kísérleteket már elkezdték, de ez a folyamat hosszabb időt vesz igénybe.

  April King, a Mozilla webes biztonságért felelős vezetője szerint a már sokat emlegetett teljesítménycsökkenés nem lesz feltűnő, de az operációs rendszer frissítésének lehetnek előre nem látható hatásai.