A közeljövőtől beszédfelismerők segítik a bíróságok munkáját

    A bíróságokon az eddig használt kazettás magnók helyét diktafonok veszik át, a jegyzőkönyvvezetést pedig beszédfelismerő szoftverek segítik majd, számol be a Magyar Idők .

    Speech-Recognition-Software.jpg

    A jegyzőkönyvvezetést elősegítő beszédfelismerő szoftverek tesztelése már 2016-ban elkezdődött. Ennek során két szoftvert próbáltak ki. Ezek szakszavak, rövidítések, arab, római és tört számok rögzítésére is használhatók. 

    Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a tavalyi év során 1800 számítógépet és 700 monitort cserélt le, ezzel egyidejűleg pedig központi és országos sávszélesség-bővítés indult, melynek során új hálózati berendezéseket és nagy teljesítményű szervereket vásároltak.

    Az ügyfelek szempontjából a leglényegesebb változás a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés, valamint a távmeghallgatás országos szintű bevezetése lesz. Az év során valamennyi bíróságon távmeghallgatásra alkalmas helyiségeket hoznak létre. Először 72 bírósági végpontot alakítanak ki az év végéig. Ezekben a tárgyalótermekben távollévő tanút vagy pedig vádlottat is meg lehet hallgatni.