A képhamisítás Óperenciáján innen és túl

  Az Adobe Photoshop korában a képek bizonyíthatóságába vetett hitt már alapból megingott, azonban egyre több olyan szoftver jelenik meg, melyekkel bárki bárkit bárhol bármivé átalakíthat, és még komoly szakmai tudásra sem lesz szüksége.

  leadkep_hamis.jpg

   

  Soha nem volt még ilyen könnyű képmanipulációkat készíteni, és ha csak fotókról beszélünk, akkor még a felét se említettük a dolgoknak. Tény, hogy maga a képhamisítás nem újdonság és legalább a 19. századig visszanyúlhatunk, ha a kiindulását kutatnánk, de a digitális formátumok megbuherálása soha nem eredményezett olyan élethű végeredményeket, mint manapság.


  A videómanipuláció egyik sokkoló arcon csapása, a deepfake nevű mozgalom névadója, Reddit-felhasználó algoritmusához köthető, aminek eredményeképp arccserélő kamuvideókat készített. A fejlesztéshez nyílt forráskódú szoftvereket használt és a Google képkeresője, stockfotók és Youtube videók segítségével gyűjtötte össze az arcokat. Nem is akármilyeneket. Így születtek meg az első hírességekről szóló fake pornófilmek, melyek első pillantásra teljes mértékig élethűnek tűnhettek. Aztán egy másik felhasználó elkészítette a civilek számára is befogadható FakeApp nevű applikációt, és a teljes használati útmutatót is közzé tette. Ennek eredményeképp most már bárki készíthet deepfake videót, határ a csillagos ég.

   

  01kep_hamis.jpg


  Azóta a fotó- és videómanipulációs szoftverek születése és fejlődése nemhogy szárnyal, de fénysebességgel hasít és szinte minden héten újabb és újabb fake variációkkal találkozhatunk, amik egy új módszerről adnak hírt.

  Legutóbb például A Washingtoni Egyetem kutatói Barack Obama szájába adtak fiktív mondatokat.

   

   

  Egy a Stanford Egyetemen fejlesztett szoftverrel pedig bárkinek a mimikája és szájmozgása valós időben úgy alakítható, ahogy csak szeretnénk.

   

   

  Egyelőre a deepfake videók leginkább a hírességeknek okoznak fejfájást, a többi próbálkozás pedig inkább a humoros kísérletezés szintjén mozog, de a felhasználás mikéntje és célja bekorlátozhatatlan. Így kérdés, hogy az álhírgyártás után ez lesz-e a következő olyan eszköz, ami a politikába beszivárogva teret hódít.

   

  02kep_hamis.jpg

   

  Tény, hogy ezen programok fejlődésével, megszülettek az ezeket lebuktató szoftverkísérletek is, ám leginkább csak a találgatások folynak. Vannak cégek, melyek a manipulálhatóságót úgy szűrnék ki, hogy létrehoztak egy hitelesítő appot, ami a telefonunkra letöltve úgynevezett digitális ujjlenyomatot helyez el a fotóinkon, így mindig visszakereshető az eredeti. Ám akadnak olyan elképzelések, amik az elkészült anyagot átvizsgálva szűrnék ki a hamisított verziókat, például a pixelek átfésülésével.

   

  03kep_hamis.jpg

   

  Ne feledjük, a digitális képalkotás fantasztikus lehetőségeket nyitott meg a művészet területén, ráadásul hihetetlen eszközöket adott a kezünkbe. Ezeknek segítségével készülnek olyan lenyűgöző fotósorozatok, amiket elképzelni sem tudtunk, vagy olyan animációk, amiket tátott szájjal nézünk végig a mozikban. A kép és videómanipulációs eszközök segítségével még ennél is sokkal élethűbb animációs filmek készülhetnek, sőt rég elhunyt karakterek éledhetnek újjá. Kérdés, hogy felhasználásuk mennyire lesz kordában tartható.

  Egy biztos, a digitális képhamisítás aranykora már az ajtónkon kopogtat, és ha akarjuk, ha nem, be fog jönni rajta. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy addigra már a lebuktatás eszköze is a kezünkben lesz.
   

  Forrás: BoredPanda