A Facebook-oldalaknak a kezelőit is megbüntethetik

  A rajongói Facebook oldalak adminisztrátorai a Facebookkal együtt szintén felelősek az oldalt felkereső személyek adatainak kezeléséért, írja az MTI. Vitás esetekben pedig az ország adatvédelmi hatósága felléphet a rajongói oldal kezelője és a Facebook helyi leányvállalata ellen is – ismerteti az Európai Bíróság döntését a KPMG hétfői közleménye.

  A német regionális adatvédelmi hatóság 2011. november 3-i határozatával rajongói oldalának felfüggesztésére kötelezte a német Wirtschaftsakademie Schleswig-Holstein online oktatási vállalatot, mivel az nem tájékoztatta a rajongói oldal látogatóit arról, hogy a Facebook cookie-k (sütik) segítségével gyűjtötte és kezelte a rájuk vonatkozó személyes adatokat.

  075_arriens-facebook171102_npeax-e1510147962860-800x450.jpg

  A vállalat jogorvoslattal élt a határozat ellen. A vállalat szerint a személyes adatokat a Facebook kezelte, ügyfélként erre pedig nem volt ráhatása, a folyamatot nem tudta ellenőrizni, így magát nem tekintette adatkezelőnek. A cég szerint a hatóságnak közvetlenül a Facebookkal szemben kellett volna fellépnie.

  Az adminisztrátor is adatkezelő

  A német Szövetségi Közigazgatási Bíróság az akkor még hatályban lévő adatvédelmi irányelv értelmezését kérte az Európai Bíróságtól. Az Európai Bíróság nemrég lezárult eljárásában megállapította, hogy a Facebook amerikai anyavállalata és írországi leányvállalata mellett szintén adatkezelőnek minősülnek a cég rajongói oldalainak adminisztrátorai is – mondta Márkus Fanni, a KPMG ügyvédje.

  A magyarázat szerint az ilyen adminisztrátor:

  • az oldal beállításával, a célközönség, a hirdetési célok, tevékenységek meghatározásával szintén részt vesz a személyes adatok kezelésében.
  • a rajongói oldal adminisztrátora lekérdezheti a követőinek demográfiai adatait, érdeklődési körére és szokásaira vonatkozó adatokat, sőt, földrajzi adatokat is. Ezen adatok alapján pedig el tudja dönteni, hogy hol nyújtson kedvezményeket vagy szervezzen eseményeket a látogatók számára.

  Ezek alapján pedig az adminisztrátor is adatkezelőnek tekinthető.

  facebook-eye_gettyimageshungary_eza-800x450.jpg

  A bíróság ítélete szerint az, hogy valaki a Facebook által létrehozott platformot és annak kapcsolódó szolgáltatásait használja, nem mentesíti őt a személyes adatok védelme terén meglévő kötelezettségei alól. Tehát az a tény, hogy a rajongói oldal kezelőjének nincs ráhatása az adatkezelési gyakorlatba, nem jelenti azt, hogy nem felelős azért. 

  A tagállami hatóságoknak akkor is megvan a lehetősége a platformszolgáltató felelősségre vonására, ha az adott tagállamban letelepedett helyi leányvállalat a vállalatcsoporton belüli feladatmegosztás alapján nem lenne felelős az adatkezelésért.

  A szakértő szerint a bíróság ítélete a későbbiekben irányadó lehet a magyarországi Facebook rajongói oldalakkal kapcsolatos adatkezelésekre is, azt pedig valószínűleg a magyar adatvédelmi hatóság is figyelembe fogja venni.

  Ez azt jelenti, hogy a hazai Facebook rajongói oldallal rendelkezőknek tájékoztatniuk kell a Facebook-oldalára látogatókat az adatkezelésről. Továbbá figyelniük kell arra is, hogy adatkezelői minőségükből adódóan biztosítani tudják az érintetti jogok - többek között a törléshez való jog - érvényesülését.