A 10 legnépszerűbb könyv webdesign tanuláshoz

  A webdesign és a webfejlesztés az egyik legtöbb kihívást tartogató, de legizgalmasabb és legígéretesebb karrier lehetőség. Ha valaki úgy dönt, hogy belevág ebbe a szakmába, akkor minden lehetséges segítségre szüksége lesz.

  A webdesign elsajátításához számtalan lehetőség kínálkozik. Kifogyhatatlan mennyiségű írott online tutorial, Youtube videó, tanfolyam, könyv és tantermi képzés érhető el, csak rajtad múlik, hogy melyik a szimpatikusabb, melyiket választod.

  Cikkünkben az utóbbi évek legjobb angol nyelvű webdesign oktató könyvei közül gyűjtöttünk ki tízet. A könyvek között találsz kimondottan kezdőknek szánt kiadványokat és olyanokat is, amelyek már a haladó szintű webdesign szakembereket célozzák meg, illetve olyanokat, akik szeretnének a webfejlesztésből is némi tudást meríteni.

   

  1. Learning Web Design: A Beginner's Guide to HTML, CSS, JavaScript, and Web Graphics 

  01_39.jpg

  Learning Web Design: A Beginner's Guide to HTML, CSS, JavaScript, and Web Graphics 

   

  Ha már elsajátítottad a webdesign alapjait, egy módszerek és technikák terén magasabb szintű könyv lehet a következő lépés, ami segít tökéletesíteni a tudásodat. Ezen a területen Jennifer Robbins könyve a legjobbak között van, hiszen átfogó tudást ad és professzionális technikákat mutat be.

  A „Learning Web Design” egy terjedelmes könyv - több mint 600 oldal -, de jól van megírva és szilárd alapokat ad a témáról. Sok gyakorló feladat van benne és érdemes is végig csinálni őket, mert segítenek elsajátítani a webdesign és programozás gyakorlatának folyamatát.

  A könyvben a webdesign, HTML és CSS-el kapcsolatos tudnivalókon túl a JavaScript is említésre kerül.

  Annak ellenére, hogy ez a könyv a teljesen kezdőknek készült, szerintem nem ez a legideálisabb első könyv egy olyan kezdő számára, akinek nincs semmilyen előképzettsége a témában.

   

  2. Don't Make Me Think, Revisited: A Common Sense Approach to Web Usability

  02 (1)_6.jpg

  Don't Make Me Think, Revisited: A Common Sense Approach to Web Usability

   

  Ez a könyv ősréginek tűnik különösen egy olyan intenzíven fejlődő terület esetében, mint a webdesign. Azonban a könyvben leírt koncepciók semmit sem vesztettek az érvényükből, mondhatni időtlenek.

  Míg az első pontban említett könyv arról szól, hogy hogyan építsünk fel egy weboldalt, addig ez arról szól, hogy a látogatók számára hogyan lehet minél magasabb szintű felhasználói élményt biztosítani. És mivel a felhasználói élmény alapú tervezés egyre inkább előtérbe kerül a webdesign esetében, ezért Steve Krug könyve minden leendő szakember számára kötelező olvasmány.

  A listákban talán egyedüliként ez a kiadvány magyar nyelven is elérhető itt.

   

  3. Neuro Web Design: What Makes Them Click?

  03 (1)_4.jpg

  Neuro Web Design: What Makes Them Click?

   

  Ez a könyv egyedülálló módon közelíti meg a webdesign témáját. Nem tippeket és információkat ad, mint más a webdesignról, HTML-ről, CSS-ről és webfejlesztésről szóló könyvek, hanem teljesen más szemszögből mutatja be a témát.

  A szerző (Susan Weinschenk) a weboldal látogatóinak tudatára ható tényezőket vesézi ki. Abban hisz, hogy a vásárlás nem tudatos, hanem tudatalatti döntés eredménye, amely érzelmeken alapul és automatikusan alakul ki.

  A webdesingról tanulóknak azért érdemes elolvasni ezt a könyvet, hogy bele tudják építeni a tervezésbe azokat az elemeket, amelyek a weboldal látogatóinak vásárlási vágyát a tudatalatti szintjén váltják ki.

   

  4. Mobile Design Book

  04 (1)_4.jpg

  Mobile Design Book

   

  A könyv szerzői, akik maguk is designerek, kifejezetten más - elsősorban mobil - designerek számára írták ezt a könyvet. A könyv bemutatja, hogy a mobil design elemei hogyan járulnak hozzá a mobilalkalmazások sikeréhez. A téma iránt érdeklődőknek feltétlenül érdemes elolvasni ezt a művet.

  A könyv magyarázattal szolgál arra, hogy a reszponzív webdesign miért nem egy opcionális, hanem az uralkodó technológia a mobiltelefonok világában manapság. A mű tele van olyan webdesign tippekkel, amely kiemelten hasznos lesz a mobilra tervezők számára. Ezen felül segít tökéletesen elsajátítani a reszponzív design koncepcióját.

   

  5. The complete website planning guide 

  05 (1)_3.jpg

  The complete website planning guide 

   

  Ezt a könyvet minden webdesingernek el kell olvasnia, függetlenül attól, hogy saját vagy ügyfele projektjén dolgozik. A könyv kiemelten foglalkozik a webdesign projektek tervezésével, időbeosztásával és stratégiájával.

  A weboldalak céljának és célközönségének megértése alapvető fontosságú tényező és ezt az író Darryl King is jól tudja.

  A könyv témái között van a célkitűzések meghatározása, a weboldal célközönségének definiálása, a források összegyűjtése és a weboldal szerkezetének és vázának kialakítása.

   

  6. Responsive Web Design with HTML5 and CSS3

  06 (1)_4.jpg

  Responsive Web Design with HTML5 and CSS3

   

  Ez az egyik legjobb CSS technológiáról szóló könyv, amelynek a második kiadása ideális bármilyen készséggel és háttértudással rendelkező tanulóknak és szakmabélinek is. A könyv bemutatja, hogyan alkalmazzuk a HTML5 legfrissebb funkcióit a reszponzív webdesignhoz. 

  A kiadvány lépésről-lépésre haladva, látványos képernyőképek és valós példák segítségével mutatja be mondanivalóját.

   

  7. Principles of Beautiful Web Design: Designing Great Web Sites is Not Rocket Science!

  07 (1)_1.jpg 

  Principles of Beautiful Web Design: Designing Great Web Sites is Not Rocket Science!

   

  A webdesign könyvek kategória egyik győztese ez a mű. Bemutatja azokat az alapelveket, amelyeket mindenképpen követni kell ebben a szakmában. A könyv több, mint 200 oldala tömve van információkkal a weboldalak működéséről, megjelenéséről és minden szempontról, amit szem előtt kell tartani a tervezés során. 

  Ez az a típusú könyv, amit újra meg újra végiglapoz az ember, amikor valami problémába ütközik egy webdesign projekt megvalósítása során és a legtöbb esetben segít is túllendülni az akadályokon.

   

  8. Articulating Design Decisions: Communicate with Stakeholders, Keep Your Sanity, and Deliver the Best User Experience

  08 (1)_2.jpg

  Articulating Design Decisions: Communicate with Stakeholders, Keep Your Sanity, and Deliver the Best User Experience

   

  Alapvető készségnek tűnik beszélni a saját designunkról, pedig ha valóban hatékonyan akarjuk csinálni, akkor ez ennél sokkal bonyolultabb. Sok esetben a munkánk bemutatása az érdekelt feleknek, ügyfeleknek és nem szakmabelieknek fontosabb, mint maga a design, egyszerűen azért mert általában az az ember sikeresebb, aki kifejezőbben tud kommunikálni.

  Ez a gyakorlati útmutató a design bemutatásával kapcsolatos alapelvekre, taktikákra és az alkalmazható módszerekre fekteti a hangsúlyt. Legyen felhasználói felület, weboldal vagy más termék, amit tervezünk, ez a könyv segít elsajátítani, hogy hogyan nyerjük meg a projektben befolyásos embereket a saját oldalunkra a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

  A könyv az alábbi témákkal foglalkozik részletesebben:

  •    A design prezentálására való felkészülés folyamata lépésről lépésre
  •    Az érdekelt felek nézőpontjának megértése és empátia kialakítása velük
  •    A aktív és passzív hallgatás készségének elsajátítása
  •    Hatékony taktikák és szófordulatok megtanulása a visszajelzésre adott hatásos reakció érdekében
  •    Megérteni, hogy miért legalább annyira fontos a tudatos jelenlét, mint maga a meeting
  •    Az érdekelt felek oktatása a designerekkel történő együttműködésről

   

  9. 100 Things Every Designer Needs to Know About People

  09_20.jpg

  100 Things Every Designer Needs to Know About People

   

  Az író Susan Weinschenk a pszichológia területén doktorált és több mint 30 éves tapasztalata van, mint viselkedéskutató. Beszél, konzultál, tanít és ír arról, hogy hogyan lehet alkalmazni a viselkedéstudomány alapelveit a design, technológia és az üzleti szféra területén. 

  Susan a Virginia Tech Egyetemen kezdte, majd a Northeastern Egyetemen fejezte pszichológia tanulmányait és szerezte meg diplomáját. Ezután a Pennsylvania Állami Egyetemen végezte el előbb a mesterképzést majd Ph.D fokozatot is szerzett. Jelenleg a Team W, Inc. vezérigazgatója és egyetemi adjunktus a Wisconsini Egyetemen. 

  Könyve tudományos kutatások eredményeit vegyíti gyakorlati példákkal, így minden designer talál benne hasznos tanácsokat. 

   

  10. Web Development and Design Foundations with HTML5

  10_10.jpg

  Web Development and Design Foundations with HTML5

   

  A könyv bemutatja az olyan HTML5 és CSS technológiákkal kapcsolatos témákat, mint a szöveg formázása, színek beállítása és a layout-ok meghatározása. 

  Terry Felke-Morris könyve nem csak az alapvető készségeket (pl.: HTML5, CSS és JavaScript) mutatja be, de foglalkozik a design, az online kereskedelem és a promóciós stratégiák világával is.

  A hangsúly a már bevált gyakorlati példákon van, amelyek stabil alapot adnak a tanulónak ahhoz, hogy megalapozza karrierjét mint webdesigner. A frissített és kibővített 9. kiadás a HTML5 és HTML5.1-gyel valamint a mobil-designnal kapcsolatos tudnivalókat is tartalmazza.

   

  Jó válogatást és tanulást kívánunk mindenkinek!