36 napnyi kreatív karakter

  A 36 days of type egy olyan kezdeményezés, amely keretein belül a designerek, animátorok és egyéb grafikai eszközökkel dolgozók alkothatnak sajátos módon betűket, illetve számokat.

  36 Days of Type from Sam Burton on Vimeo.

  A résztvevőknek 36 nap alatt lehetőségük van az angol ábécé minden betűjére és számára alkotniuk egy dizájnt, mely bármilyen jellegű  lehet, a készítők teljes mértékben szabad kezet kapnak. Így egy nap alatt egy adott betű, vagy szám megannyi módon értelmezett változata születik meg. A projekt annak készítőinek elmondása szerint a tipográfiában rejlő számtalan grafikai lehetőség kiaknázására szolgál. A feladatot tetszőleges módon lehet megoldani. A 36 napnyi teendő egymás után is elvégezhető, ez azonban elég nagy kihívást jelent. Arra is van lehetőség, hogy mindössze pár napra, vagy csupán egy karakter elkészítése erejéig csatlakozzunk a projekthez.

  Eddig 4 évben rendezték meg a 36 days of type-ot. A résztvevőknek minden évben az Instagramra kell feltölteniük munkáikat. Mivel a szervezők szeretnék a már tapasztalt, profi grafikusokat és a feltörekvő tehetségeket egyaránt megszólítani, minden évben meghívnak 36 stúdiót, designert, vagy éppen grafikust, hogy elkészítsék a nap nyitó betűjét, vagy számát. Mindegyik évben más embereket hívnak meg. Az ő munkáik alkotják a rendezvény egy fontos elemét.

  Azonban ez a projekt nem volt mindig világ szinten ismert. Először csupán két barcelonai grafikus, Nina Sans és Rafa Goicoechea feszegette a határait szokatlan módon. Úgy tették próbára magukat, hogy minden nap valami mást kellett alkotniuk, az elkészült alkotásokat pedig kiposztolták a közösségi oldalakra. Ezt követően vált szélesebb körben ismertté.

  Az idei projekt már véget ért, minden alkotás megtalálható a 36 days of type Instagram oldalán. Aki viszont jövőre pár hétre el szeretné engedni a fantáziáját, annak megéri csatlakozni a kihíváshoz.