[13.rész] HetiRajz #PORTRÉ - Nagy Gergely

  A heti beszélgetőpartneremről tudom a legkevesebbet - olyan ritka rajzoló, aki az első rajzával megnyerte a hetet - tehát csak két rajzát láttam, meg egy fotót a kutyáival. A heti #PORTRÉ Nagy Gergellyel készült, aki remetének ment, de végül boldog, nős ember és illusztrátor lett belőle - amire gyerekkora óta vágyott. És nem remete.

  lead_7.jpg

   

  A nagyon erős kezdésed miatt kerestelek meg, és ennek kapcsán te vagy az, akiről eddig a legkevesebbet tudom - így nekem is új lesz a terep. Először is: hogy kerültél a csoportba? honnan hallottál róla?

  Húha, azt hiszem a hazai illusztrátorok csoportban láttam egy hetirajz hashtaget, vagy lehet ott dobta ki ajánlásba a csoportot. pont egy új stílust próbálgatok, kicsit ilyen mesésebb témákat, és úgy döntöttem tök király lenne minden héten rajzolni egyet-egyet, ez a csoport meg pont tökéletes volt erre 🙂 így hát jelentkeztem, és rajzoltam.

  Tökéletes - köszönjük, így ez win-win. Nos, akkor: Te és a rajz sztorija hogy alakult? Mikortól, mire, miért, mit, kitől?

  Tipikus válaszom lesz: amióta az eszemet tudom, rajzolok - de kicsit bővebben kifejtve, gyerekkorom óta igazából csak a rajzolás érdekelt, mindig is úgy gondoltam, hogy majd egyszer ebből fogok megélni. Azt sosem tudtam, hogyan, de azt tudtam hogy így lesz. Közben aztán mégsem művészeti iskolában tanultam tovább, de a rajzolás megmaradt, aztán már azt is kitaláltam, hogy fantasy illusztrátor leszek, és MAGUS kártyákat fogok illusztrálni "ha nagy leszek". Ez sikerült is, már pár éve úgy gondolom fontos tagja vagyok a MAGUS kártyaillusztrátori csapatnak, és ezért nagyon hálás vagyok az életnek. Persze nem csak ez van, közben mindenféle fantasy munkákat csinálok, ebből is élek kizárólag. Mindezek mellett azért vannak más témák, amik jobban vonzanak, nem akarok beleragadni a fantasybe. Ami tinédzserként álom volt, most már elért cél, kicsit más témák is elkezdtek érdekelni azóta, na de azt hiszem elkanyarodtam kicsit, vagy nem? Nem is tudom már az eredeti kérdést.

  De, kb. stimmel a válasz. Tanultad a rajzot?

  Általános iskolába Szombathelyre jártam a Váci Mihály művészeti általánosba, ott voltam rajztagozatos, de aztán hiába vettek fel a Művészeti szakközépbe, én inkább egy másik intézményben tanultam tovább, így a rajztanulásom azóta is kimerül az általános iskolai keretekben. De nem bánom, sok életre szóló élményt szereztem a gimnáziumban is, és közben autodidakta módon is tudtam fejlődni a rajzolásban.

  Milyen úton és eszközökkel fejlődtél? Ha ez elmondható.

  Sokáig csak grafittal vagy tussal dolgoztam. Igazából mai napig is ezek a kedvenceim, a színes dolgok annyira nem érdekelnek mindig. (bár voltak színesebb képeim is már). Aztán a festésben is elmerültem kicsit, de nem tartott sokáig, mert meglett az első digitális rajztáblám. Onnantól a digitális vonalon kezdtem el gyakorolni, és sokat fejlődtem minden téren. Persze egy idő után az ember visszavágyik a hagyományos technikákhoz. Az a durva, hogy pl. digitálisan tanultam meg igazán "festeni", és azóta jobban festek ecsettel is, mint előtte. Furán hangzik, de tényleg így van. A munkám persze megköveteli a digitális illusztrációkat, de szabadidőmben inkább kézzel rajzolok/festek. Mondjuk amik itt a csoportba készülnek, azok pont digitálisak, de ezt munka közben/mellett gép előtt könnyebb kivitelezni.

  Értem. Van valami oktatóanyag, amit néztél? YT? Vagy szimplán az idő és a tehetséged, meg a figyelem?

  Konkrét oktatóanyagot nem tudok felidézni, de mindig mikor kipróbáltam egy új szoftvert, nézegettem a tutorialokat ezerrel - aztán mégis inkább az Adobe Photoshopnál maradok mindig, azt viszont leginkább magamtól tanultam meg. Mindig mondani is szoktam, hogy a Photoshop kb 5%-át ismerem, és 1-2%-át használom csak, a többihez hülye vagyok. De amire nekem kell, azt a részét egész jól kiismertem már. Persze örökké tanulok, és igyekszem is mindig új dolgokat megtudni, fejlődni, hatékonyabbá válni. Ezer ötletem van folyton, szóval minél gyorsabban tudok dolgozni a programban, annál több képet tudok megcsinálni. Ez persze elég nehéz, és mindig maradnak nem megvalósított ötletek, ami komoly feszültséget is okoz bennem sokszor.

   

  kép1_13.jpg

   

  Pontosan mit dolgozol és mióta?

  Azt hiszem 3 éve dolgozom hazai kártyajáték / videójáték / társasjáték / könyvillusztrátorként így főállásban. Kártyajátékok közül a MAGUS, a HKK amik ismertebbek, meg van sok saját fejlesztésű indie projekt is, de pl kickstarter kampánygyőztes játékokban is illusztráltam, nem is egyben, és jó kis játék mind. Shardhunters, Ausonia, ezek kártyajátékok, és ahogy néztem eléggé szeretik az emberek. Bár én nem vagyok már egy nagy játékos. Egyszóval fantasy illusztrációk játékokhoz nagyvonalakban.

  Milyen szoftvert / hardvert használsz?

  Adobe Photoshopban dolgozom, egy Wacom Intuos Pro rajztáblával. Egy nagyon rozoga gépen, amit folyton le akarok cserélni, csak mindig elfelejtem. De most már mindenképp veszek egy új gépet is.

  A munkák hogy találnak meg? Hirdeted magad? Fix ügyfélkör? Ajánlás?

  Igazándiból nem vagyok egy nagy önhirdető, szóval gyakran magam sem tudom, hogy találnak meg a munkák. Én még attól is féltem, hogy ide posztoljak. Mondhatni fix ügyfélköröm van igen, de közben sokan megkeresnek, hogy innen onnan hallottak, látták a munkáim, mondták mások hogy jó velem dolgozni, meg ilyesmik. Szóval azt hiszem valahogy így. De nem panaszkodhatok, mert sokszor sokan keresnek meg, akár csak egy-egy kisebb kép miatt is. Én pedig annak is örülök, mert más emberek elképzeléseit megvalósíthatom, és ezzel örömet szerzek.

  Remekül hangzik. Nos, kicsit szégyellem, de én nem értettem az első rajzod sztoriját, vagy poénját. Nagyon jó karakterek voltak, de gyanítom, hogy valami nem esett le nekem. Elmondanád nekem, kérlek, miről szól az a kép? Ha nagyon ciki, hogy nem értem, legfeljebb kiveszem a cikkből.

  Igazából csak annyi, hogy dominóként esnek le a kis gombafigurák, egymást lökik le, ez a dominó effektus része. A sztorit szeretem ha mindenki maga képzeli mögé, de ha már így felmerült, én úgy képzeltem, hogy a gombaemberkék mennek levadászni a rókát, míg alszik, de az épp felébred és megijednek, mert ők ilyen ijedősek. Az is lehet, hogy senkinek sem esett le belőle semmi, de ez nem baj, nagyon szépen köszönöm a sok lájkot ennek ellenére is. Néha előfordul, hogy csak az én fejemben egyértelmű valami, ez teljesen oké. Ha igazán őszinte akarok lenni, egyébként csak stílusgyakorlat volt, és akartam rá egy nagy holdat, egy sziklát, meg egy rókát a szikla tetejére, hogy jól jöjjön ki a kompozíció. Szóval ez így tökre nem reális nyilván, de szerintem jól mutat.

  Nagyon megkönnyebbültem. A rajzon túl mi fontos az életedben? Hobbi, család, bármi?

  Igazából az, hogy örömet okozzak másoknak, hogy boldog legyen a környezetem, feleség, család, barátok, és mindenki akit boldoggá tesz egy képem. Valójában a rajzolást is ezért szeretem csinálni még mindig, mert jó érzés hogy az emberekben megmozdít valami pozitívat. Legalábbis mostanában már erre próbálok fókuszálni. Nem tudom letagadni, és nem is szégyellem, de vannak a portfóliómban olyan képek, amik sok emberből nem pozitív érzelmet csalnak elő. Voltak nehéz korszakaim, amiket igyekeztem így kiadni magamból. Persze aki vonzódik a dark témákhoz, annak azok is pozitív érzelmet adnak, de kicsit már szerencsére másképp látom az életet, és szeretnék szebb témákat megfogni, amik tényleg örömet okoznak. Szóval összegezve, minél többet hozzátenni a világ boldogságához. Hopp, ez nagyon szépségkirálynősen hangzik, de őszintén így gondolom. A mindennapok apróságaitól kezdve, egy rajzon/képen át, a nagyobb dolgokig. Ez a fontos nekem az életben azt hiszem.

   

  kép2_18.jpg

   

  Azt tippeltem, hogy szóba kerülnek most a kutyák. de akkor megkérdem: a blökik?

  Nyilván az ő boldogságuk is benne van a legfontosabb dolgokban - sőt. Mondjuk szinte minden napomat a kutyáimmal töltöm, mert velük vagyok itthon napközben míg dolgozom. Az egyikük nemsokára 10 éves lesz, ő az én öreg barátom, tipikus jóban rosszban kapcsolat, egyedül éltem vele sokáig itt a kőszegi hegyen, szinte szimbiózisban vagyunk, minden sérülése ugyanaz mint nekem volt valaha. A műtétei, a sebei, stb. Ezen persze mindenki nevet, de annyire mély a kapcsolatom a kutyámmal, hogy szinte mintha tényleg reprodukálná az életem. Furaaa, és én sem értem. A másik kutya fiatalabb, a feleségemmel (akkor még csak barátnőm) közös ötletünk volt, hogy lehetne még egy, mikor összeköltöztünk. Persze nem teszek különbséget, mindkét kutyát imádom, de más a viszony - bár mostanában inkább a fiatalabbal töltök több időt, mert az öreg harcos már sokat pihen. Ha túl ezo bullshit a kutya és az én sérüléseim, azt kiveheted. Pedig tényleg igaz, csak mindenki hülyének néz.

  Dehogy veszem. Ez így jó, sejtettem is, ez látszik a képeden velük. Jól értem: Kőszeg?

  Igen. Alapból szombathelyi vagyok, de most lesz 10 éve (kutyával együtt) hogy kőszegre költöztem. Volt itt apámnak egy hétvégi háza a hegyen, és én 20 évesen remeteéletre vágytam (csak a szokásos 20 éves bullshit.) De nem bántam meg, itt ismertem meg a feleségem, sok új barátot szereztem és gyönyörű hely - kicsi város, de csodálatos.

  Mi valósult meg a remetelétből?

  Első héten tévé és internet nélkül tényleg totál remete volt. De azért internettel könnyebb a remeteélet is. Vicc nélkül, azért 10 éve még ez egy elszeparáltabb környék volt, és csend volt, nyugalom. Sok a madár a kertben, egyszer egy sas is leszállt, a kutyával kergettük el. Közel az erdő, a szomszédban vaddisznók, szarvasok, stb. Hatalmas élmények a nap bármelyik szakában. Azóta persze már teljesen beépült a környék, rengeteg házzal, folyamatos autók. semmi remete feeling nem lenne.

  Melyik munkádra vagy a legbüszkébb? Van kedvenc?

  Maximalista vagyok, ami elég sok gondot okoz, de próbálom leküzdeni. Ez azzal is jár, hogy egyik képemmel se vagyok teljesen elégedett, folyton a hibákat keresem. Az igazat megvallva, nincs egy sem amit kiemelnék, mint kedvenc. A maximalizmus ellenére is, utólag visszanézve van sok képem ami tetszik, de kedvenc sosincs. Mindig kitűzöm, hogy elkészítem a tökéletes képet. Majd talán az lesz a kedvenc.

  Azért megnézhetjük ezeket a nem tökéletes munkáidat valahol? Van web, link, behance, artstation, bármi?

  Persze:
  ArtStation
  Instagram
  (Nergal a kutyám neve 😀 azért a nergal art név)

  Van bármi, ami fontos lenne, de nem kérdeztem meg?

  Nem tudok róla. Te tudod, hogy mi érdekelt és mi nem, így szerintem korrekt, egyben van.

  Hát te érdekeltél, de miután keveset tudok rólad, simán lehet, hogy mondjuk titokban Nobel díjas asztrofizikus vagy. Mit üzensz a csoport tagjainak?

  Nem vagyok Nobel díjas asztrofizikus, de csináltam egyszer egy Galaktika magazin borítót, ami nálam ugyanaz a szint.
  A csoport tagjainak azt üzenem, hogy nagyon király ez az egész csoport, és annyira örülök hogy tagja lehetek én is, köszönöm a befogadást, és további jó rajzolást mindenkinek.

   

  Reméljük Ti is kedvet kaptatok ezután az interjú után a rajzoláshoz, ebben pedig tökéletes társra lelhettek az Adobe, és Wacom termékekben!