[1. rész] HetiRajz #PORTRÉ - Fricska Dorka

  Sok szeretettel mutatjuk be egy olyan sorozat első részét, mely egy nagyjából 2000 tagból álló kreatív Facebook csoportból, a HetiRajzból indult, és nagyon pozitív üzenetet szán mindenkinek, aki késztetést érez alkotásának megosztására, legyen akár profi, vagy kezdő.

  Károlyi László, a #POTRÉ sorozat megálmodójának első beszélgetéspartnere Fricska Dorka volt, akiből kifröccsen a friss és üde tehetség, aki minden admin kedvence, és minden héten meglep, fejlődik, konstans színvonal, zseniális megoldások, szemtelenül fiatal kora ellenére. 

  Fricska Dorka 1_0.jpg

  Mikor és hogy vetted észre, hogy jól megy neked a rajz?

  Hogy jól megy azt kevésbé vettem észre, csak azt tudtam már óvodás korom óta, hogy imádom csinálni.

  Tanulod, tanultad?

  Második osztályos koromban kerültem rajztanárhoz, és nyolcadik osztályig oda jártam, sok tapasztalatot szerezve. A kilencedik osztályt a Kisképző grafika szakán kezdtem, jelenleg a Forrai Művészeti Gimnázium grafikus OKJ képzésén veszek részt. Az iskolán kívül nagyon sokat tanultam más művészek munkáiból is.

   

  Fricska Dorka 2_0.jpg

   

  Jeleneleg tanulsz, vagy dolgozol is?

  Most érettségiztem, az OKJ-s képzésből még egy tanévem van hátra, viszont iskola mellett vállalok alkalomszerű illusztrációs, egyéb kreatív munkákat.

  Ezek milyen munkák? Van, amit kiemelnél? Jelleg, stílus, ügyfél, bármi?

  Most például első könyvemen dolgozom, egy nagyon kedves szerzővel. Ez egy gyerekkönyv lesz, és mivel még sosem volt ilyen jelentőségű munkám, remélem az egy év múlva tervezett kiadásnál büszke lehetek majd rá.

   

  Fricska Dorka 3.jpg

   

  Ez nagyon jól hangzik. Kitől kapod, kaptad a legtöbb támogatást, segítséget? Akár otthonról, akár szakmailag?

  Sokat köszönhetek a Messzehangzó Tehetségek Alapítványnak, akik kisiskolás korom óta támogattak anyagilag. Hálás vagyok rajztanáraimnak, akik hittek bennem és hozzájárultak szakmai fejlődésemhez, és ahhoz, hogy higgyek magamban. És persze köszönettel tartozom szüleimnek, barátaimnak a töretlen támogatásért.

   

  Fricska Dorka 4.jpg

   

  Milyen eszközzel dolgozol? Digitális, papír, stb?

  Régebben csak papíron dolgoztam, főleg gouache és akvarell technikával. Két és fél éve kaptam meg digitális rajztáblámat, így az utóbbi időszakban a legtöbb rajzomat Adobe Photoshopban készítem. Gyakran kombinálom a papír alapú és digitális technikát.

  Nem reklám, de megkérdem: Wacom?

  Igen 🙂 Wacom Intuos.

  Ki a legfőbb példaképed, minta, inspiráció?

  Nagyon sok művész van, akiknek csodálom a munkásságát, Magyarországon és külföldön is. Mindig inspirál, hogy látom, milyen sokszínűek, és hogy milyen elszántsággal és szeretettel alkotnak, és ez motivál engem is.

   

  Fricska Dorka 5.jpg

   

  Van a csoportban kedvenc rajzod, akár másé, akár sajátod? Kedvenc régebbi témád? 
  //az én kedvencem tőled Klimt, meg a steam punk pocok.

  Szeretem a csoporttagok rajzait, érdekes, hogy ki hogy fogja meg a témát. Pöttöm és Melák természetesen belopta magát a szívembe. Saját rajzaim közül az említett cybersteampunk témára készült egér volt a kedvencem, mert a karakter azóta velem maradt. 🙂

   

  Fricska Dorka 6.jpg

   

  Van olyan, ami szerinted fontos, de nem krédeztem meg, ám elmondanád?

  Azt még elmondanám, hogy a Hetirajznak nagy szerepe volt abban, hogy most már minden nap rajzolok, és hogy fejlődött a rajzi rögtönzőképességem.

   

  Fricska Dorka 7.jpg

   

  Mit üzensz a többieknek?

  Azt üzenem, hogy ne hasonlítgassák magukat másokhoz, rajzolja mindenki azt, amit ő tényleg szeretne. További boldog alkotást és nézelődést kívánok a csoport minden tagjának!

   

  Fricska Dorka 8.jpg

   

  Reméljük Ti is kedvet kaptatok ezután az interjú után a rajzoláshoz, ebben pedig tökéletes társra lelhettek az Adobe, és Wacom termékekben!

  Jó alkotást mindenkinek!