Helyes-e?

  MorphoLogic Helyes-e? QXT 8 Win/Mac

  Helyesírás-ellenőrző és elválasztó program
  Helyes-e?

  Dokumentumaink tartalmát nyelvhelyesség és elválasztás szempontjából könnyedén korrektúrázhatjuk a Helyes-e? kiegészítő programmal, amely különféle alkalmazásokhoz illeszthető. Magyar helyesírás-ellenőrző és elválasztó XTension QuarkXPress 8.01 vagy magasabb (8.x) verzióhoz, Mac OS-re, illetve Win platformra. International English, US English és Passport verziókhoz egyaránt használható.

  Áttekintés

  Dokumentumaink tartalmát nyelvhelyesség és elválasztás szempontjából könnyedén korrektúrázhatjuk a Helyes-e? kiegészítő programmal, amely különféle alkalmazásokhoz illeszthető. Magyar helyesírás-ellenőrző és elválasztó XTension QuarkXPress 8.01 vagy magasabb (8.x) verzióhoz, Mac OS-re, illetve Win platformra. International English, US English és Passport verziókhoz egyaránt használható.Újdonság

  Támogatja a magyar (H) és közép-európai (CE) karakterkódolásokat. A korábbi változathoz képest újdonság, hogy e két karakterkészletet vegyesen használó kiadványokban is el tudja fogadni.

  Használható az amerikai (US English) QuarkXPress-szel is.

  Helyesírás-ellenőrző

  A magyar helyesírás-ellenőrző program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

  A helyesírás-ellenőrző program azokat a szóalakokat fogadja el helyesként, amelyeket a benne működő morfológiai elemző képes a tárolt morfémákból a nyelvi szabályoknak eleget téve összerakni.

  A program képes az ismeretlen szavak javításához javaslatokat adni.

  A helyesírás-ellenőrző programok a hozzájuk tartozó alkalmazásokba beépülve működnek. Kezelésük általában megegyezik az ezen alkalmazásokban gyárilag támogatott, más nyelvű, hasonló funkciójú eszközeinek kezelésével.

  Elválasztó program

  Az elválasztást nem kell külön futtatni, az a háttérben fut, szövegbevitelkor és a szövegdobozok méretének megváltoztatásakor automatikusan elválasztva történik a szöveg befolyatása.

  Ha az elválasztott szöveget másik gépre viszi át, azon csak akkor fog elválasztva megjelenni, ha arra a gépre is telepíti a Helyes-e? programot.

  A magyar elválasztó program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

  Az elválasztó program az egyszerű szótagoló algoritmus mellett felhasználja a morfológiai elemző által biztosított nyelvi szegmentálást, ezzel bírálja felül a szótagolási szabályokat ott, ahol szükséges, pl. igekötők után, vagy szóösszetételi határokon. Ezzel a módszerrel sokkal pontosabb eredményt lehet elérni, mint csak algoritmussal és kivétellistával.

  A programban beállítható, hogy csak az általa ismert szavakat válassza el, vagy pedig az ismeretleneket is. Ha megengedjük az ismeretlen szavak elválasztást, számítsunk arra, hogy egyes, a progrm által nem ismert szavak elválasztása hibás lesz, mert ezekben a program csak a szótagoló algoritmust használja, így nem lehetséges az idegen szavak nem magyar kiejtés szerinti helyesírása, valamint az összetételi határok figyelembe vétele.

  Van néhány többjelentésű szó (homonima), melynek helyes elválasztása attól függ, hogy éppen melyik értelmében használjuk. Pl.: "legelőre". Az ilyen szavakban a program csak azokon a helyeken választ el, ahol az elválasztás nem függ a szó jelentésétől. Pl.: "legelő-re".

  A program kezeli a hosszú kettős mássalhangzók elválasztását. Pl.: "asz-szony". Az ilyen szavakban elválasztáskor új betű jelenik meg. Ha egy szóalakban két vagy több ilyen speciális elválasztás is van (pl. asz-szony-nyal), akkor a program csak az egyik elválasztási lehetőséget használja fel, mert ha mindkettőnél megengedné az elválasztást, akkor a QuarkXPress egyik hibája miatt helytelenül jelenne meg az elválasztott szó.

  Nagy számok A helyesírás-ellenőrző program minden nyelven körülbelül 100 000 alapszó összes alakját ismeri (ez a magyar nyelv esetén több, mint 2 milliárd szóalakot jelent).

  Erőforrásigény A program erőforrásigénye a beépített morfológiai elemzőnek köszönhetően igen csekély, nagy nyelvi adatbázis esetén sem igényel 2,5-3 MByte-nál több merevlemez-területet, és megelégszik néhány száz KByte memóriával.

  Gyors helyesírás-ellenőrzés A program sebessége nem függ sem a szótár nagyságától, sem a felismert szóalakok számától.

  Tökéletes beépülés Tökéletesen beépül az alkalmazásba, amelyhez készült. A helyesírás-ellenőrző úgy használható, mintha az alkalmazás része lenne (ez természetesen nem vonatkozik az önálló változatokra).

  Fejleszthetőség A program ellenőrző és ajánló képessége szabadon fejleszthető a felhasználói szótárak segítségével.

  Elválasztó modul Minden változat végez elválasztást is.

  Tökéletes elválasztás Az algoritmus mellett kivételszótárakat is használ. A többféleképpen is elválasztható szavakat nem választja el ott, ahol csak bizonyos esetekben lehetséges az elválasztás (pl. a megint: me-gint vagy meg-int szót nem választja el). Az elválasztás különleges eseteit (pl. betűbeszúrás: asszony: asz-szony) is kezeli, ha lehetséges (ezt nem teszi lehetővé minden szövegszerkesztő vagy kiadványszerkesztő alkalmazás). A program elválasztási tudása is bővíthető a felhasználói elválasztási szótár segítségével.

  Fejlesztőknek A Helyes-e? programot fejlesztők számára is kínáljuk, akik így a helyesírás-ellenőrző és elválasztó funkciót saját alkalmazásaikba is beépíthetik.

  Nyelv Magyar

  Rendszerkövetelmények
  Windows
  Rendszer
  Az anyaszoftver rendszere
  Tárhely
  3 MB
  Apple
  Rendszer
  Az anyaszoftver rendszere
  Tárhely
  3 MB
  Kinek ajánljuk?

  Mindazoknak ajánljuk, akik olyan - angol nyelvű - szoftvereket használnak, amelyekhez a Helyes-e? használható (Microsoft Office, Adobe InDesign, stb...)