Genius Fractals

  onOne Genius Fractals

  Egy kép, számtalan méret
  Genius Fractals

  A Genuine Fractals olyan Adobe Photoshop bővítmény, amely a képet fraktálokká alakítja, amelyek ezután már veszteség nélkül nagyíthatóak. A fraktálok olyan matematikai függvényekkel leírt képi alakzatok, amelyek nagyítása közben ugyanazt az alakzatot kapjuk meg a részleteknél.

  Áttekintés

  Az onOne Genuine Fractals olyan Adobe Photoshop bővítmény, amely a képet fraktálokká alakítja, amelyek ezután már veszteség nélkül nagyíthatóak. A fraktálok olyan matematikai függvényekkel leírt képi alakzatok, amelyek nagyítása közben ugyanazt az alakzatot kapjuk meg a részleteknél. A természetben ilyen jelenség pl. a fa, ahol a törzs és az ágak viszonya hasonló az ágak és a kisebb ágak közötti kapcsolathoz. Ha tovább nagyítjuk, akkor a még kisebb ágak is hasonlóak, majd az ágakon a levelek, a leveleken pedig az erezetnél ismét visszakapjuk az "eredeti" főér és mellékér képét.

  (a kép a Wikipedia lexikonból származik)

  További fraktálos képek itt találhatóak. További információk és érdekességek a fraktálokról a Startlap oldalán olvashatóak. Az onOne Genuine Fractals Print Pro a képből számol ilyen matematikai alakzatot, ami ezután már minőségromlás nélkül nagyítható lesz. Sőt! Sok esetben a fraktálos fájl kisebb lesz, mint az eredeti, ami nagyon praktikus. Nem szükséges külön méretben tárolnunk a fájlokat, hanem elegendő egyetlen fraktálban, majd megnyitáskor megadnunk a végleges méretet. Természetesen a kép növelésével nem kerülnek be újabb információk (nem fog látszani a felnagyított autó kerekén a felirat), viszont a kép nem fog "szétesni", nem lesz "pixeles", nem lesz homályos, hanem szép és élvezhető marad. Az onOne Genuine Fractals terméknek két változata létezik: onOne Genuine Fractals, amelyet az általános képnagyítási műveletekhez használhatunk, és ami RGB, Grayscale és többcsatornás színrendszerben dolgozik; és az onOne Genuine Fractals Print Pro, amely a nyomdai előkészítésben használatos, hiszen az RGB színtér mellett CMYK rendszerben is működik. Az onOne Genuine Fractals program a fájlokat .STN formátumba menti. Ha más számítógépen is meg szeretnénk nyitni ezen fájlokat, akkor az innen ingyenesen letölthető Genuine Fractals .STN Reader Plug-In programmal ezt megtehetjük. pxl SmartScale vagy Genuine Fractals? Mindkét termék kiváló bővítménye az Adobe Photoshop képszerkesztőnek, és mindkettővel bátran nagyíthatjuk képeinket. A fő különbség a két program között a technológia, amivel a nagyítást végzi: A pxl SmartScale először a Photoshop interpolálási módszerét használja, majd utána elvégzi a simítási/élesítési kombinált műveleteket. Az interpolálási művelet az, amikor a nagyításnál a hiányzó képpontok a környezet alapján számolódnak. Emiatt viszont a kép homályos lehet. A Genuine Fractals ezzel szemben a képet először fraktálokká alakítja, majd utána már veszteség nélkül nagyíthatjuk. Általános felhasználás esetén mindig a képtől függ, hogy melyik programmal nagyíthatjuk azt szebben. A pxl SmartScale és a Genuine Fractals összehasonlító táblázata.

  Funkció pxl SmartScale Genuine Fractals Genuine Fractals Print Pro
  Nagyítási technológia interpolálás +simítás/élesítés fraktál fraktál
  RGB színtér igen igen igen
  CMYK színtér nem nem igen
  Külső fájl igen igen igen
  Max. nagyítás 1400% 700% 700%
  Jelszavas kép igen nem nem