YouTube szigorítás

  Több mint 150.000 videót törölt, további 625.000-nél pedig letiltotta a hozzászólási lehetőséget a YouTube, miután kiderült, számtalan, a gyerekekre súlyosan ártalmas tartalom csúszott és csúszik át a videómegosztó ellenőrző algoritmusán.

  shutterstock_701292577-e1504900123870.jpg

  November elején nagy felzúdulást váltott ki a Medium egyik cikke, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyerekeknek szánt, és a YouTube algoritmusa által is ellenőrzött videók valójában súlyosan ártalmasak a gyerekekre. Itt olyan tartalmakról van szó, amelyek nemcsak erőszakosak, de helyenként már a pedofília határát is súrolják.

  A cégek az egyre dagadó botrány hatására úgy döntöttek, inkább nem hirdetnek a YouTube-on, mivel nem vállalják annak kockázatát, hogy a hirdetésük egy ilyen tartalmat készítő csatornánál, vagy egy ilyen tartalmú videónál legyen látható. A Google a helyzet megoldása érdekében tízezrével törli ezeket a tartalmakat.

  Variety tudósítása szerint eddig nagyjából 270 felhasználói fiókra csaptak le, 150 ezer ilyen videót töröltek, 625 ezer videónál pedig kikapcsolták a kommentelés lehetőségét, mindezek mellett pedig mintegy 50 ezer csatornáról nagyjából 2 millió hirdetést távolítottak el.

  Az igazán veszélyes dolog az az, hogy a videók úgy voltak képesek a milliós nézettséget elérni, hogy a YouTube algoritmusa nem vette észre, milyen tartalomról van is szó. Márpedig az egyértelmű, hogy ezek egyike sem felel meg a felhasználási feltételeknek.

  A YouTube nemrég vezette be, hogy a csatornák a 10 ezer megtekintés elréséig nem szerezhetnek bevételt a videóikkal, ezt követően pedig csakis akkor, ha az algoritmus ellenőrzi, hogy a csatorna az előírt szabályoknak megfelel-e.

  A probléma azonban nem oldódott meg, a jövőben a Google-nek valószínűleg módosítania kell az ellenőrzés módján és magán az azt végző algoritmus kódján is.