Wacom Cintiq Pro 32 előzetes

  A Creative bloq tesztelte a rövidesen megjelenő újdonságot.

   

  Ha már volt valaha alkalma rá hogy kipróbálja a Wacom nagyméretű tollal felszerelet kijelzőit, akkor máris tudni fogja hogy miért használják ezeket az eszközöket a világ stúdióiban.

  A Wacom korábbi zászólhajója, a Cintiq 27QHD a 27 colos képméretet egy 2560 x 1400 pixeles kijelzővel valósította meg. Ahogy viszont egyre népszerűbbé váltak az Ultra Hight Definition tartalmak, a művészek úgy igényelték egyre inkább a még nagyobb felbontást és munkaterületet.

  A Wacomtól megérkezett a válasz a Wacom Cintiq Pro 32 személyében! Bár még nem kapható, egy rövid teszt erejéig máris megismerkedhetünk vele.

   

   

  A specifikáció:

  Szemben a Wacom Cintiq Pro 24-el és a korábbi generációs Cintiq táblákkal, melyek egyaránt érkeztek touch-os és nem touch-os változatban, a Wacom Cintiq Pro 32 esetében az érintőképernyős kijelző standard tulajdonság. A nagyobb képernyő ellenére a Cintiq Pro 32 csak 8.5 cm-el szélesebb és 4 cm-el magasabb, miközben jóval keskenyebb keretet használ, így szerencsére az asztalon sem foglal sokkal nagyobb helyet.

  A Cintiq Pro a Wacom Pro Pen 2 tollával érkezik, ami 8192 szintű nyomásérzékenységet kezel, ami kiegészül a fejlett dőlés érzékenységgel és a gyakorlatilag késésmentes rajzolással. A kijelzőn az ExpressKey Remote is megtalálható, vagyis az a kontroller ami a gombokat és a touch ringet tartalmazta már a korábbi Cintiq modellek szélén.

  A remote kontroller szeparálhatóságának köszönhetően teljesen transzparens a váltás a bal és a jobb kezes módok között, a csúszásmentes hátoldalnak köszönhetően oda helyezzük az eszközön ahol a legjobban kézre áll, melyet a mágneses csíkok erősen rögzítenek még akkor is, ha esetleg függőleges helyzetben használjuk a táblát.

   

   

   

  Ha szabadabban szeretnék forgatni a képernyőt, akkor az opcionális Ergo Stand-ra lesz szükségünk. Ezzel teljesen függőlegesre is állíthatjuk a táblát, akár egy monitort, vagy vízszintesen állványmagasságban vagy az asztal lapjával egy szinten. A dobozból kivével a kipattintható lábaknak köszönhetően az asztalon 20 fokos szögben állítható fel a képernyő.

  Csökkentett tükröződés

  Amikor nagyon megvilágított stúdiókörnyezetben használunk egy ilyen eszközt, akkor a tükröződés komoly akadályozó lehet egy hosszadalmas munka során. A 27 QHD tükröződéséhez képest a Pro 32-ben jelentős az előrelépés, a mart üvegnek köszönhetően az erős tükröződés már a múlté. Még jobb eredményt kapunk ha lekapcsoljuk a a környezeti megvilágítást és csak a kijelző fényére hagyatkozunk, vagy ha az Ergo Stand-et a megfelelő szögben állítjuk be.

  Kapcsolódás

  A képernyő hátoldalán egy felfedhető panelen találjuk a különböző portokat és csatlakozókat, amivel a kijelzőt a munka compterünkhöz kapcsolhatjuk. Ezeket talájuk rajta:

  1. 1x HDMI
  2. 1x DisplayPort
  3. 1x USB Type-C
  4. 1x USB 3.0
  5. 1x Power socket

  A kijelző mindkét oldalán 2-2, azaz összesen négy USB 3.0 portot találunk, melyek töltéshez vagy az ExpressKey Remote használatához lettek elsősorban tervezve. Találunk még rajta egy 3.5mm-es fejhallgató csatlakozót és egy SD slot-ot a jobb oldalon, mindkettőt az USB portok alatt.

  Az egyik felső saroknál találjuk a bekapcsológombot és a LED állapotkijelzőt. A bal felső sarkában számos érintő gomb van amivel a gép különöző funkcióit hívhatjuk meg, így mint pl. A képernyőn megjeleníthető billentyűzet, a Wacom beállítások vagy a touch funkció ki és bekapcsolása.

  Extra területek

  További előrelépés a 27 QHD-hoz képest a kapcsoló, amivel válthatunk a kijelző input módok között, így a kábeleket nem kell cserélgetni a gépek között. Így pl. Egy USB-C csatlakozójú laptopot és egy USB 3.0 / Displayport csatlakozós desktop gépet is beköthetünk, amik között egyetlen gombnyomással választhatunk.

  Az USB-C használata nagyban csökkenti a kábelek kavarodását, hiszen maga a kijelző jele és az USB funkciók is egyetlen kábelen keresztül működnek. A Cintiq MobileStudio Pro-val ellentétben a Pro 32-n nincs semmilyen külső USB-C portokat, amit azok fognak értékelni akik még nincsenek felkészülve a teljes USB-C migrációra.

  A képernyő hatalmas, a felbontás pedig tökéletes az Ultra HD tartalmak megjelenítéséhez, illetve ideális mindazok számára is, akik specifikus toolbarokat és customer UI beállításokat használnak anélkül hogy azok kitakarják a virtuális vásznat. Végül arra is van lehetőség, hogy a Cintiq Pro-t egy erőteljes önálló kreatív táblakomputerként használjuk, ehhez a Wacom Cintiq Pro Engine PC modulra lesz szükség.

  A Wacom Cintiq Pro 2018 nyarától lesz kapható.

  Pozítvumok:

  • 4K UHD kijelző

  • Standard touch funkcionalitás

  • Nagybb kijelzőméret.

   

  Negatívum:

  • Az Ergo Stand csak opcionális

  A magazin értékelése: 10/10 - “A nagyobb képernyőnek és az Ultra HD felbontásnak köszönhetően a Wacom Cintiq Pro 32 pontosan az a frissítés amire mindenki várt.”