Műalkotás létrehozása mesterséges intelligencia segítségével

  Egyszerűen rajzolnunk kell egy tetszőleges dolgot egy táblagépen, a többit pedig elvégzi a Vincent nevű mesterséges intelligencia. Ezzel a módszerrel bárkiből profi festő lehet.

  Korábban nár volt rá példa, hogy a mesterséges intelligencia nem működött megfelelően, ha képeket kértek tőle, a Cambridge Consultants fejlesztése azonban pont az ellenkezőjét teszi: gyenge rajzokból professzionális műalkotást készít. A Vincent névre keresztelt eljárás hozzávetőlegesen tízezer festményt felhasználva tett szert erre a tudásra.

  Egy az eddigieknél racionálisabb, logikusabb és ésszerűbb robot gépi tanulási módszerei közé felvették a művészetet is, és a végeredmény: bármilyen firkálmányból gyönyörű rajzot varázsol, pusztán a formák segítségével, adatbázis felhasználásával.

  A reneszánsztól kezdve egészen napjainkig az összes híres festményt pixelről pixelre ismeri, azok jellegzetességeit, kontrasztjait és színhasználatát, így állnak össze ilyen képek: előtte és utána.

  01_13.jpg

  02_19.jpg

  03_16.jpg

  04_17.jpg

   

  Videón sokkal látványosabb az eljárás, láthatjuk a pontos működését is: egy táblagépre kell rajzolni, amelyet Vincent már készítés közben fel tud turbózni.