Merjek grafikusként otthonról dolgozni? Előnyök és hátrányok

  Évek óta rohamosan nő azon cégek száma, akik felismerik, hogy már az internet korszakában élünk, és elkezdik felszámolni költségesen fenntartható irodáikat, munkatársaikat pedig ezzel együtt az otthonról végezhető munka felé terelik. Ennek azonban sok munkavállaló nem örül felhőtlenül, míg mások lelkesen fogadják a home office gondolatát. Cikkünkben az otthonról végzett munka előnyeit és hátrányait gyűjtöttük össze abbéli reményünkben, hogy segítséget tudunk nyújtani a bizonytalanoknak.

  Én vagyok az idő ura!

  A leggyakrabban hallott, és minden bizonnyal a legerősebb érv a home office mellett az időbeosztás. Sokan számolnak be arról, hogy a napi 8-10 óra munkát a lehető legoptimálisabban úgy tudják felhasználni, ha maguk döntenek arról, mikor kezdik, mikor fejezik be, illetve mikor szakítják azt meg. Képzeld el azt az egyébként gyakori szituációt, hogy egy munkatársad, vagy épp a főnököd munkájára kell várnod, hogy elkezdhesd a sajátodat. Legyen az 15 perc, vagy akár két óra, a munkahelyeden ritkán tudod ezt az időt hasznosan eltölteni. Magyarul Facebookozol addig, vagy ami ennél is rosszabb, próbálsz elfoglaltnak tűnni, miközben pontosan tudod, hogy a világon semmi értelme nincs annak, amit most csinálsz. Ezzel szemben otthon ez idő alatt bármilyen házimunkát el tudsz végezni, így az nem a munka végeztével vár rád otthon, amikor fáradtan hazaérsz. Mert lássuk be, ha aznap csak 2 hasznos órát tudtál eltölteni a munkahelyeden, körülbelül ugyanolyan hullafáradtan térsz haza, mintha végigdolgoztad volna a napot.

  Ezen felül persze számos előnye van annak, ha magad oszthatod be az idődet. Biztosan akkor dolgozol, amikor a legkreatívabb vagy. Nem megy el 1-2 óra a napodból utazással, amíg a munkahelyed és a lakásod között ingázol. Ha el kell intézned valamit, nem muszáj szabadnapot kivenned azért a pár órás ebédidő körüli kiruccanásért, hiszen este be tudod pótolni az így kiesett időt.  

  Fenékig tejfel az otthoni munka, igaz? Na azt azért nem mondanám! A saját időbeosztásnak ugyanis akadnak hátrányai is. Az első mindjárt maga az ember. Aki ledolgozott akár 5-10 évet egy munkahelyen, és hozzászokott, hogy más osztja be az idejét, annak sokszor nem könnyű, hogy a saját főnökének kell lennie, és bizony szigorúbbnak kell lennie magával, mint korábban valaha. Azt hitted, kemény vagy, mert fel tudsz kelni az ágyból hatkor, és bemész a munkahelyedre? Próbáld csak ki, amikor egész nap felügyelned kell magad, miközben csábít az internet, a tévé, vagy épp az ágy. Ott van pár lépésre. Megteheted, hogy ledőlsz, senki nem látja. „Csak egy negyed óra, tényleg nem több, és aztán folytatom a munkát!” Majdnem mindenki, aki dolgozott már otthonról, beszámolt annak nehézségeiről, hogy bizony keményen be kellett osztania az idejét, hogy tényleg meglegyen a napi 8 óra munka. Egy-két év gyakorlás után azonban csaknem mindenki belejön ebbe, és később már csak ritkán okoz gondot az ilyesmi.

  Mennyi is az a 8 óra?

  Nem végeztünk még a hátrányokkal, ami az időt illeti. Ha ugyanis egy irodában dolgozol, ott a 8 óra munka azt jelenti, hogy 8 órán keresztül bent vagy a többiekkel az épületben. Hogy abból mennyi időt töltesz kellemes diskurálással, meg kávészünettel, majdnem mindegy, amíg egy egészséges határon belül mozogsz. Átlagosan elmondható, hogy ha 5 órát ténylegesen a munkáddal töltesz, már az élvonalba tartozol termelékenység terén. A főnök is örül, mert lát, és így nem érzi azt, hogy szigorúan felügyelnie kellene téged. Ellenben ha otthonról dolgozol, senki sem látja, mit csinálsz valójában, így nagyobb hangsúlyt kap a folyamatos ellenőrzés is. Ebből adódóan a napi 8 óra munka ténylegesen ennyi munkával töltött órát jelent, ha tartani akarod a tempót, amit megszabnak.

  Ez alól persze vannak kivételek is. Sok munka például – épp a fentiek miatt – nem időalapú, hanem projektalapú fizetést ad, így végeredményben rajtad múlik, hogy mennyi idő alatt mennyit keresel. Ugyancsak gyakori, hogy az ellenőrzés pár hónap munka után – ha bizonyítottad, hogy megbízható munkaerő vagy – alábbhagy, vagy pedig teljesen meg is szűnik.  

  Zavart érzek az erőben!

  Az otthoni munkának előnye és hátránya is egyben, hogy egyedül vagy. A grafikusi munka sokszor igényel elmélyülést és nyugalmat, így kifejezetten hasznos tud lenni, ha nem egy szószátyár kolléga mellett dolgozol, aki pont téged tekint a legjobb barátjának, és folyton kizökkent.  Szintén előnyös, ha a kreatív munka hevében nem azzal kell foglalkoznod, hogy ki nem töltötte fel már megint a nyomtatót papírral, vagy hogy mindenki bedobta-e a kávépénzt a perselybe. Egy munkafolyamatot nem kell félbehagynod azért, mert valaki épp kérdezett valamit, hiszen nem muszáj azonnal reagálnod. És persze biztosan nem fog a főnököd a hátad mögött állni, és félinformációk birtokában eldönteni, hogy szerinte nem jó, ahogy épp csinálod a dolgodat.

  Egyszóval egyedül dolgozni nyugalmas. Ugyanakkor te sem kérdezhetsz senkitől, aki azonnal tudna válaszolni, ha elakadsz. Sokszor épp hogy nem ártana, ha a főnök még idejében szólna, hogy rossz felé indultál el. Na és persze sokan igénylik, hogy legyenek körülöttük emberek, akikhez szólhatnak pár szót. Van, aki kifejezetten depresszióssá válik az egyedül töltött óráktól. Ezt magadnak kell eldöntened, te tudod, milyen típusú ember vagy. Mindazonáltal ha azt tapasztalod, hogy nagyon zavar az egyedüllét, mihamarabb próbálj változtatni a munkakörülményeken, mielőtt komolyabb probléma lenne belőle.

  otthoni_munka.jpg

  Itt minden az enyém!

  Egy újabb téma következik, ami egyszerre jelenthet előnyt és hátrányt is, függően attól, hogyan tekintünk rá. Ha otthonról dolgozol, minden eszköz, amit használsz, a sajátod. Ha a számítógéped már nem felel meg a kor követelményeinek, senki nem fog reggelre újat tenni az asztal alá. Vagy megveszed magadnak a drágább gépet, vagy nem tudsz komolyabb munkákat vállalni. Ha elromlik az egered, nem kapsz a raktárból egy másikat, hanem elmész, és veszel egy újat. És persze tiéd a helyes kis sárga csekk is, amit minden hónapban kapsz az áramszolgáltatótól.

  Eddig nem hangzik túl jól, igaz? Ha kicsit másképp tekintünk azonban rá, rájövünk, hogy a munkahelyen általában nem olyan eszközökkel dolgozunk, amilyennel szeretnénk. Sokszor ott is elavult gépeken kellene csodát tennünk, csak ott nem tudunk tenni ellene. Ha elromlik az egerünk, vagy a székünk, sokszor nehézkes az új eszközök beszerzése, és igénylőlapok kitöltésével van szegélyezve az út, amin keresztül végre hozzájuthatunk egy 3000 forintos egérhez. Ha pedig időnként más is szokta használni a számítógépünket, akkor szinte soha nem áll kézre semmi.

  Egész nap csak otthon ülsz, te lustaság!

  Végül elérkeztünk ahhoz a témához, amire szinte senki nem gondol egészen addig, míg bele nem vág az otthonról végzett munkába. Meg kell küzdened a rokonsággal, sokszor még azokkal is, akikről nem is sejtetted volna. Az emberek nagy részének a munka azt jelenti, hogy bemész egy gyárba reggel, és este hazamész. Senki nem kérdőjelezi meg, hogy te egy remek munkásember vagy, akkor sem, ha a gyárban egész nap nem csináltál semmit. De ha otthon megszakadsz a munkában, akkor csak egy otthonülő naplopó vagy. Kissé kikarikíroztam, szó se róla, de ez az igazság.

  Noha ilyen durván talán nem fognak nyilatkozni rólad a hozzátartozóid (előtted), azért vannak jelek, amiből rájöhetsz, hogy nem érzik teljesen, mit is jelent otthonról dolgozni. Ilyen jel lehet, amikor elkezdenek mindenféle napi munkát rád hárítani, mivel azt gondolják, hogy te úgyis otthon vagy, tehát ráérsz. „Légy szíves vidd a gyereket reggel iskolába, és menj is érte. Tudod, munka mellett ez nehezebb.” Vagy: „Egész nap itthon voltál, de nem tudtál felporszívózni?”

  A legjobb, ha már a kezdet kezdetén tisztázod, hogy attól, hogy te otthon vagy, nem kevesebbet, hanem valószínűleg többet dolgozol, mint egy munkahelyen szokás. Munkaidőben az a hely a te munkahelyed, ezért csak akkor tudsz telefonálgatni, vagy Facebookon cseverészni, ha az tényleg fontos. Ezt persze előbb magadban kell tudatosítanod, és elég komolyan kell venned ahhoz, hogy mások is ezt tegyék.

  Konklúzió

  Nem mondhatom meg, hogy munkahelyen jobb dolgozni, vagy otthon, és ennek a cikknek nem is ez a célja. Az viszont tény, hogy az idő előrehaladtával egyre több munkaadó lesz, aki szívesebben dolgozna együtt távmunkásokkal, mint hogy egy irodát fenntartson, így valószínűleg egyre több olyan munkahely lesz, ahová nem kell bejárni. Ilyen formán pedig a munkavállalók lehetőségei is bővülnek, hiszen nem kell mindenkinek a fővárosban, vagy külföldön élnie ahhoz, hogy jó fizetést kapjon. Érdemes barátkozni a gondolattal és felkészülni az esetleges buktatókra is. Reményeim szerint ebben segíthet ez a cikk.