Megjelent a Cubase 10.5

  A már menetrendszerűen érkező éves Cubase 10.5 frissítés számos jelentős fejlesztéssel, inspiráló új eszközökkel és jelentős munkafolyamat-finomításokkal érkezik.

  A Steinberg Cubase 10.5 újdonságai

   

   

  Több sáv spektrális összehasonlítása a Channel EQ-val

  A megfelelő keverés kulcsa a frekvenciák szeparálása, hogy megfelelő helyet teremtsünk minden az egyes hangszer számára. A Channel EQ új spektrum-összehasonlító módjával könnyen beazonosítható hogy hol szükséges beavatkozni. Csak állítsunk be egy bármely másik sávról származó jelet az EQ-ban, erre az EQ kijelzőn belül a spektrális görbék egymás felett megjelennek. Bármikor oda-vissza válthatunk a forrás és az összehasonlítandó csatorna EQ beállításai között, és úgy állíthatjuk be a mixet, hogy közben végig a munkára koncentrálhassunk.

   

   

  Video Export Render

  Zenei alap írása filmes produkciókhoz a Cubase kifejezett erőssége (itt pl. Hans Zimmer zeneszerző beszél a Cubase-el kialakított szinte már belsőséges viszonyáról):

   

   

  Az újdonság az, hogy most már exportálhatjuk is videókat (hanggal együtt) ügyfeleink számára közvetlenül a DAW-ból. Az új videó-exportáló funkció lehetővé teszi, hogy videókat MP4 formátumban megjelenítsük H.264 videó-tömörítéssel és 16-bites sztereo audióval, 44,1 kHz és 48 kHz-en. Exportálhatjuk a teljes videót, vagy akár csak a lokátoron belüli kijelölt részt, akár timecode-al együtt a gyártási folyamat következő lépéséhez.

   

   

  MultiTap Delay Pro

  Az új MultiTap Delay ritmikus visszhangot nyújt a zenészeknek, minden lehetséges és szükséges inspiráló kreatív opcióval. Egyszerre akár 8 tap-et is kényelmesen és közvetlenül editálhatunk a szerkesztőfelületen. Egyetlen kattintással további effekteket adhatunk a kimenethez, a feedback loophoz vagy az egyedi tap-ekhez moduláris formában, míg a különféle karakter presetekkel a tiszta digitális delay-k hangjától kezdve a vintage echo eszközök koszos hangzásáig bármit szimulálhatunk. 

   

   

  Padshop 2 Pro granulár szintetizátor

  A Steinberg elismert granular szintetizátorja, a Padshop 2 nagyszerű fejlesztésekkel és még kreatívabb eszközökkel érkezik. Az új spektrális oszcillátor új távlatokat nyit a hangzásban, ahol bármilyen saját hangot lenyűgöző hang kompozíciókkál alakíthatjuk. Adunk további variációkat a hangokhoz az új arpeggiatorral, új modulációs lehetőségekkel (újabb burkológörbék, LFO-k, stb), melyekhez az újabb effektek algoritmusok adják meg a végső formát. Meríts ihletet a 100 új presetből, készíts el a saját egyedi hangjaidat most.

   

   

  Színes keverőcsatornák

  Ahogy egy projekt növekszik, a gyors és egyszerű munkafolyamatokhoz elengedhetetlen az átláthatóság. Az új opcióval az összes csatornát színekkel láthatjuk el a MixConsole-ban, ami segít a keverésre összpontosítani, hiszen szín alapján még gyorsabban megtaláljuk a szükséges csatornákat. Ha akár többméternyi távolságra is vagyunk a képernyőtől, akkor sem fogunk többé elveszni a keverőn.

   

   

  Sávok importálása más Projectből

  Az adatok cseréje projektek között vagy új projektsablonok létrehozása mostantól jelentősen könnyebb az új Track Import funkcióval. Több sávtípus importálása is lehetséges más projektekből, mint például a Group, a FX vagy a Folder sávokból. Ezután tovább finomíthatjuk az importálási tulajdonságokat. Ugyanazt a dob mix-et használnánk több projektnél is? A Cubase megoldja. Végül egy egyszerű kattintással az Auto Map funkció az importált sávokat a projektben már létező ugyanilyen nevű sávokhoz rendezi.

   

   

  Retrospektív MIDI Record

  Pont akkor sikerül a legjobb feljátszás, amikor éppen nem megy a felvétel? A teljesen újragondolt Retrospektív MIDI Felvétel funkció segít abban, hogy bármikor a legjobb formánkat rögzíthessük! A Cubase folyamatosan nyomon követi a MIDI bemenetet - még akkor is, ha nem rögzít - és az akkordokat és dallamokat ismétlődő loopban vagy folyamatos előadásként hozza vissza egyetlen kattintással! Ami a hab a tortán: mindezt egyszerre az összes különálló sávon is képes elvégezni! Szóval többé nem kell aggódni, a Cubase a háttérből mindig segít.

   

   

  Kombinált kiválasztó eszközök

  Az új Kombinált kiválasztó eszköz mód felgyorsítja a szerkesztési munkafolyamatot, ahol a két leggyakrabban használt eszközt egyetlen új erőteljes funkcióban egyesíti. Az új eszközmód a Selection Tool és a Range Tool használatát egyidejűvé teszi, anélkül hogy oda vissza kéne váltanunk közöttük. Profi vagy, az időd pedig fontos! Ezért biztosak vagyunk benne, hogy az új kombinált kiválasztó eszköz jó barátod lesz!

   

   

  A Cubase 10.5 ezen felül még sok apró fejlesztést és hibajavítást is tartalmaz, ami a szokásos módon ismét három verzióban érhető el:

  A Cubase Pro az összes lehetőséget tartalmazza, a Cubase Artist a professzionális projekt stúdiók igényeit maradéktalanul kiszolgálja, míg a Cubase Elements a programmal ismerkedőknek és az egyszerűbb zenei projektek megvalósítását képes jó minőségben és stabilan kínálni.