Még mindig a JAVA a legnépszerűbb elsődleges nyelv

  A JAVA programozási nyelv továbbra is a legnépszerűbb elsődleges programozási nyelv, a JavaScript az “általában legtöbbet használt programnyelv” kategóriát vezeti, miközben a Go a “legígéretesebb nyelv” díját zsebelte be.

  A szoftverfejlesztő eszközök népszerű gyártója, a JetBrains a napokban közölte a The State of the Developer Ecosystem 2018 felmérésének az eredményét, melybe 17 országból több mint 6000 fejlesztőt vontak be.

  A válaszadók válaszai alapján a rendszeresen használt nyelvek listájába tartozik az SQL és annak változatai (47 %), a Python (41 %), a PHP (26 %), a C# (22 %), C++ (18 %), TypeScript (17 %), C (16 %), Kotlin (9 %), Ruby (8 %), Swift  (8 %) és a Scala (5 %). A válaszadók 16%-a tervezi a Go használatát, de 13 %-uknak a Kotlin is szerepel a to-do listáján. A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók 38 %-a egyáltalán nem tervezi semmilyen újabb programozási nyelv adoptálását.

  A prágai székhelyű JetBrains a gyártója a népszerű IntelliJ IDEA szoftverfejlesztői környezetnek, és a fő kereskedelmi támogatója és megalkotója a Kotlin nevű nyelvnek, amit még 2011-ben a JVM Language Summit-on mutattak be Santa Clara-ban, Kaliforniában. Később az Apache 2 Open Source licensz alapján lett disztribúcióra kiadva. A Kotlin, ami a JVM-et, Android-ot és a JavaScript-et célozza meg, natív kódot is kompilál.

  A válaszadók döntő többsége (82 %) valamilyen IDE-t használ (pl. IntelliJ IDEA-t vagy Eclipse-et), 69% pedig valamilyen lightweight desktop editort, erősen személyre szabott beálljtásokkal, pl. több mint 77 %-uk valamilyen dark theme-et használ. A felhasználók 77 %-a használ valamilyen source code kollaborációs eszközt, mint pl. GitHub v. Bitbucket, 69 %-uk pedig issue trackert, mint pl. JIRA vagy YouTrack. Kevesebb mint a fele (44 %) használ continous integration / continous delivery (CI / CD) platformokat, pl. Jenkins.

  Kevesebb mint ⅓ listázta a Python-t mint amit az elmúlt 12 hónapban elkezdtek használni, ezt követte a JavaScript, a Java és a Go. Kicsit több mint a válaszadók fele hostolja a saját adatbázisát, szolgáltatásait és a fejlesztések eredményeképpen megszülető alkalmazásokat lokálisan, s ezek fele hostolja ezeket a tartalmakat privát szervereken. ⅓-uk használ Amazon Web Services-t, 10 %-uk pedig a Google Cloud Platformra és a Microsoft Azure-ra tette le a voksát.

  A felmérés kiterjedt egy érdekes részletre is: ki milyen zenét hallgat a fejleszés közben? A fejlesztők 37 %-a elektronikus zenét, 32 % pop-ot, 29 % rock-ot, 28 % klasszikus zenét és 17 % heavy metált hallgat.

  A felmérést részletesen itt tudjuk elolvasni: The State of the Developer Ecosystem