Kreatív gyakorlófeladatok grafikusoknak

  A ceruzáról digitális Wacom tollra való átszokás sokaknak nehéz folyamat lehet. Ám, mint minden új készség elsajátítása esetén, itt is el kell telnie egy bizonyos időnek az alapok gyakorlásával, mielőtt elkezdenénk otthonosan mozogni ebben az új közegben.

  1_2.jpg

   

  Számos furcsa és szokatlan dologgal szembesül az ember, mikor először kezd el használni egy Wacom tabletet: egy alakzatot, amit eddig tökéletesen meg tudtál rajzolni papíron, digitálisan máshogy kell, nehéz megszokni a toll használatát, vagy nem ugyanazon a felületen rajzolsz, amelyiken a végeredményt látod. A digitális rajzolás természetesen nagyban eltér a hagyományostól és időbe telik, mire az ember agya rááll erre az új gondolkodásmódra alkotás közben. Pár egyszerű gyakorlattal azonban fejleszthetők a készségek, melyek ahhoz kellenek, hogy gördülékenyen tudjunk alkotni új Wacom tabletünkön. Íme pár tipp:

   

  1. Egér off, toll on:

  Valószínűleg sokan ismerik az angol mondást: „if you don’t use is, you lose it”, ez viszont fordítva is igaz: ha az ember például sokat használ egy adott eszközt, azt egy idő után rutinosabban fogja kezelni. Nincs ez másképp a digitális tollal sem. A feladat egyszerű: a tablet használata közben csakis az egeret lehet használni. Így akár egy hét után azt fogod érezni, hogy magabiztosabban használod a Wacom tollat. Nagyon fontos, hogy nyilván a rajzolás mellett mindenhez ezt használd a fájlok megnyitásától kezdve az online keresésig. Egy idő után arra sem fogsz emlékezni, hogy egyáltalán használtál egeret valamikor.

   

  2_9.png

   

  2. Pontok körberajzolása:

  Ez egy remek gyakorlat arra, hogy fejleszd a szemed és a kezed közti koordinációt. Napi 10-15 perc gyakorlás is segíthet, hogy jobban fel tudd mérni a távolságot például egy tárgy körül. Csak tölts le egy lapot, ami tele van pontokkal, vagy rajzolj tele egy üres felületet pontokkal, majd egyszerűen rajzold körbe az összes pontot. Fontos azonban, ha fejlődni akarsz, hogy mindig tedd kicsit magasabbra a lécet: például gyorsíts a tempón, vagy rajzolj körbe több pontot. Így rövid időn belül biztosan észreveszed majd magadon a fejlődést.

   

  3_5.jpg

   

  3. Strigulázás:

  A grafikusok egy gyakori problémája, mikor digitális alkotásra adják a fejüket, hogy nem tudnak ugyanolyan formákat rajzolni a tableten, mint papíron. Az egyenes vonalak, a körök valahogy nem ugyanúgy néznek ki, mint korábban. Ez először nyilván frusztráló, azonban például napi pár perc strigulázás sokat segíthet a fejlődésben.

   

  4_2.jpg

   

  4. Játssz Snake-et!:

  A legtöbben minden bizonnyal hallottak már a legendás Snake játékról, aki pedig 25 évnél idősebb, talán még arra is emlékszik, hogy kicsiként mennyi volt a rekordja. De ha erre nem is, arra biztosan, hogy rengeteg órát játszott vele gyerekkorában. Ennél a gyakorlatnál tulajdonképpen ugyanazt kell csinálni, mint anno a játékban, csak a Wacom tollal. Rajzolj egy nagy téglalapot a tableten, amin kívülre értelemszerűen nem mehetsz! Jelölj ki egy pontot, ahonnan „elindul a kígyó” és kezdj el rajzolni egy egyenes vonalat! A cél, hogy kitöltsd az egész rendelkezésre álló helyet anélkül, hogy a már korábban meghúzott részeket kereszteznéd. Noha, itt pontokat nem kapsz, ez a gyakorlat is remek arra, hogy fejleszd a szem és a kéz koordinációját.

   

  5_2.jpg

   

  5. Gyerekeknek szánt feladatok:

  Ki ne emlékezne, hogyan gyakorolta alsóban a gyakorlófüzetében a betűk pontos leírását. Pont, mint az iskolában, egy Wacom tabletre történő áttérés esetén is érdemes egy rakás ilyen munkafüzetet kitölteni, hogy megfelelően rögzüljön, hogyan kell a digitális toll használatával leírni az egyes betűket. Noha grafikusként nyilván nem az a cél, hogy tökéletes ’a’, vagy ’b’ betűt rajzoljon az ember, hanem, hogy cirkalmas rajzokat tudjon készíteni, ez a feladat is arra alkalmas, hogy minél jobban megszokjuk a digitális toll használatát.

   

  6_1.jpg

   

  6. Színezők:

  Ha kicsit ovisnak tűnnek a feladatok, annak jó oka van. Gondoljunk csak bele, mikor kell az embernek írási feladatokat megoldania, vagy mikor tölt el akár órákat egy színezőben lévő rajz tökéletesítésével. Gyerekként. Kicsiként pedig azért van szükségünk ezekre a feladatokra, mivel nem tudunk még írni, vagy mert nem tudunk megfelelő pontossággal kiszínezni egy rajzot. Vagyis egy új készséget kell megtanulnunk. Valamilyen szinten akkor is ez a helyzet, mikor valaki digitális tablet használatára vált: bizonyos értelemben újra kell tanulni ezeket a készségeket, hogy azok a digitális alkotás során is hasznosíthatók legyenek. Erre az újratanulásra egy kiváló gyakorlat a színezők használata. Csak tölts le egyet az online elérhetők közül, de akár be is scannelheted az egyik saját üres színeződet. Ezután pedig egyszerűen színezd ki a képet, ügyelve a vonalak által szabott határokra!

   

  7_0.jpg

   

  7. Körberajzolás:

  Rendben, még akkor is, ha az előző hat gyakorlat már annyira megy, hogy csukott szemmel is könnyű, akkor is más dolog például pontokat körberajzolni és más dolog egy rajzot elkészíteni. Ezért egy hatékony átmeneti megoldás lehet más grafikusok, vagy a saját korábbi rajzaid körberajzolása.

  Egy digitális toll használatában kétségkívül az egyik legnehezebb dolog annak a ténynek az elfogadása, hogy sok időbe fog telni, mire az ember hozzászokik a használatához. Azonban – ahogyan az élet minden területén igaz – gyakorlat teszi a mestert és ha kitartóan gyakorolsz, egy idő után már fel sem fog tűnni, hogy nem papírra rajzolsz egy sima ceruzával.