JetBrains Qodana


A JetBrains elindította a Qodana-t, egy univerzális kódminőség ellenőrző platformot a CI integrációhoz, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy intelligens ellenőrzéseket és szerkesztéseket végezzenek egy JetBrains IDE-n belül.


2_11.png

A Qodana for JVM a vállalat Java IDE-jére, az IntelliJ IDEA-ra épül, és lehetővé teszi a fejlesztők számára a Java kódbázisok statikus elemzését.  A Jetbrains továbbá korai hozzáférési elérhetőséget is kiadott már a PHP és a Python nyelvekhez, és tervezik hogy a későbbiekben minden nyelvre és technológiára kiterjesztik ezt.

A program bárhol futtatható egy Docker-image segítségével is, bár inkább olyan CI/CD-platformokhoz szánják, mint a JetBrains Space, a TeamCity, a GitHub Actions, a Jenkins, a GitLab CI vagy hasonló platformok.

Miért érdemes a Qodanát használni?

Integráció a JetBrains IDE-kkel A Qodana a JetBrains IDE-k összes ellenőrzését beviszi a CI/CD pipeline-ba. A Qodana vizsgálati eredményei azonnal elérhetőek az IDE-kben, így egyetlen forrásból tájékozodhatunk a kód minőségével kapcsolatban.

Tökéletesen illeszkedik bármely CI/CD rendszerhez és munkafolyamathoz A Qodana úgy lett tervezve, hogy integrálható legyen bármilyen CI-csatornával és munkafolyamattal. Indítsuk el az elemzést megadott ág vagy pull request alapján, építsünk minőségi kaput és fedezzük fel a kódminőségi elemzést.

A JetBrains által tervezett exkluzív ellenőrzések A JetBrains folyamatosan kísérletezik új linterekkel, és olyan ellenőrzéseket vezetü be, amelyek még nem állnak rendelkezésre a JetBrains IDE-kben.

60+ támogatott nyelv és keretrendszer Elemezzük a projekteket nyelvi minőségét, beleértve a Java, JavaScript, TypeScript, PHP, C# és Python nyelveket. A Qodana által támogatott nyelvek listája folyamatosan bővül.

"Mindig is zökkenőmentes, univerzális szoftverfejlesztési élményt akartunk nyújtani a felhasználóinknak" - mondta Kateryna Shlyakhovetska, a Qodana termék- és csapatvezetője.

"A production környezet és a buildek biztonsága érdekében a Quodana több ellenőrzési lehetőséget és nagyobb biztonságot kínál a fejlesztőknek. Ezek a quality gate-ek mind az egyes gépekre, mind pedig a kiválasztott CI-csatornára vonatkozóan konfigurálhatóvá válnak. A legfontosabb célunk azonban az volt, hogy újragondoljuk a tipikus statikus code analyzerek által nyújtott lehetőségeket, elkerüljük az információ-túlterhelést és különböző felhasználói szerepek számára is hasznosabbá tegyük ezt a funkciót” - tette hozzá.

A Qodana a fejlesztők számára is többféle ellenőrzési lehetőséget nyújt, emellett pedig lehetővé teszi a nagyobb biztonság elérését. Ezek mind az egyes gépekre, mind a kiválasztott CI-pipeline-ra nézve azonosak.

A Qodana for JVM közösségi verziói ingyenesen elérhetők lesznek, a jövőben pedig a JetBrains célja a Qodana for JVM Enterprise kiadása, amely olyan újításokat hoz majd, mint az automatikus biztonsági és licenc-megfelelőségi ellenőrzések és a prioritástámogatás. A JetBrains IDE meglévő ügyfelei ingyenes licenceket kapnak az új funkciókhoz.

FUNKCIÓK

Interaktív vizsgálati jelentések Fedezzük fel a kóddal kapcsolatos problémákat és tendenciákat, hogy teljesebb képet kapjunk a kód minőségével kapcsolatban.

2500+ ellenőrzés A Qodana kiszúrja a teljesítményproblémákat, a valószínűsíthető hibákat, a fel nem használt deklarációkat, a zavaros kódkonstrukciókat, az elnevezési és stíluskonvenciókat és sok minden mást.

Alapvonal Egy adott Qodana-futtatás során a kódbázisról pillanatképet, azaz alapvonalat készít. Összehasonlíthatjuk az aktuális kódot az alapállapottal, és láthatjuk az új, a még létező és a megoldott problémákat.

Biztonsági ellenőrzések A Qodana különböző ellenőrzéseket végez a biztonsági rések kiküszöbölése érdekében, és kiszúrja a projektbe importált sebezhetőségeket.

Harmadik féltől származó licenc ellenőrzése Ellenőrizzük a függőségeket a kódtárában, hogy megtaláljuk azok licenceit, és lássuk, hogy vannak-e potenciális problémák.

A jelentések felhőalapú áttekintése Gyűjtsük össze az összes Qodana-jelentését egyetlen helyen - a Qodana Cloudban -, és interaktív műszerfalak segítségével fedezzük fel a projekt trendjeit.

SARIF-támogatás A Qodana linterek képesek SARIF formátumú jelentéseket olvasni és írni, ami a statikus kódelemző eszközök kimeneteinek iparági szabványa.

Ellenőrzési konstruktor Olyan konkrét problémát kell megvizsgálni, amelyet a Qodana még nem fedett le? Integrálhatunk harmadik féltől származó vizsgálati eszközöket, vagy létrehozhatunk saját bővítményeket.

(Jetbrains)

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram