Hogyan segítheti egy Wacom tábla a távoktatást?

  Online osztályterem: a Wacom One és a OneNote használata a távoktatásban.

  Bár a távoktatás és az e-tanulás megoldásai iránt mindig is növekvő igény mutatkozott, a koronavírus most alaposan feladta a leckét az iskolák és a tanárok számára, hogy használható ötleteket dolgozzanak ki az otthoni digitális tanításhoz. A könnyen elérhető szoftveres eszközök, mint például az ingyenesen használható Microsoft OneNote, nagy segítséget nyújthatnak oktatóanyagok létrehozásában, diákoknak szánt feladatlapok terjesztésében vagy a tanárkollégákkal való online tananyag megosztásban. Egy a Wacom One - hoz hasonló grafikus táblával pedig a tanárok az online órákon OneNote számos, kézírás alapú funkcióját kihasználhatják.

  Ebben a cikkben Stefan Malter, a sikeres német blog, az „OneNote for Teachers” blog szerzője megmutatja, hogy milyen előnyökkel jár a OneNote és a Wacom One együttes használata, és miként lehet még kényelmesebben tanítani otthonról. A szerző több forgatókönyvet is elkészített.

   

  1. forgatókönyv: Vázlatok, képletek, panelképek - Rajzolj és írj a OneNote alkalmazásban

  Amikor a tanár számítógépen készíti el az oktatási anyagokat, gyorsan bele fog ütközni egér és a billentyűzet használatával járó korlátokban. A matematikai képleteket, magyarázó vázlatokat és vagy a leíró képeket sokkal egyszerűbben lehet megrajzolni tollal.

  Sok éve használom a OneNote-t és a számítógéphez csatlakoztatott grafikus táblagépet digitális rajzok készítéséhez. Az új Wacom One-nak saját képernyője van, így közvetlenül rajzolhat a dokumentumaira. A mellékelt toll szépen csúszik a kijelzőn, ahogy ezt egy papíron már megszokhattuk.

   

  Microsoft OneNote a Wacom One grafikus táblagépen

   

  A grafikus táblagép csatlakoztatható asztali Windows vagy macOS gépekhez, tablethez vagy akár okostelefonhoz. Mivel a Wacom One hordozható, az home office használatra is kiválóan alkalmas. Az alapbeállításban pontosan ugyanazt láthatja, mint amit a számítógép monitorján lát, például a nyitott OneNote notebookot.

  Nagyon könnyű használni, és gyorsan hozzászokhatunk a vele való munkához. Az egér nyilát a tollal irányíthatja. Csak tegye a toll hegyét bárhová a képernyőn. Ezután egyszerűen megérintheti és kiválaszthatja a szimbólumokat és a gombokat. A toll oldalán egy gomb is található, amely felváltja a jobb egérgomb funkciót.

   

  A toll gombja helyettesíti a jobb egérgombot

   

  Az összes rajzfunkció megtalálható a Draw (Rajz) tab-on. A fenti menüben különféle tollak és színek közül választhat. Amint az ingyenes Wacom driver telepítve van, elkezdhet rajzolni és írni közvetlenül a OneNote lapon.

   

  Rajz a OneNote 2016-ban

   

  Íme néhány további példa arra, hogyan lehet a Wacom One-t tanárként használni a OneNote segítségével:

   

  Jegyzetek és kiemelések a szövegekben, cikkekben és PDF-dokumentumokban

   

  Rajzoljon élénk vázlatokat és táblára képeket

   

  Írjon matematikai képleteket

   

  A továbbiakban bemutatom, hogy miként bővítheti tovább a OneNote rajz funkcióit, konvertálhatja a kézírást szöveggé, és készíthet saját vázlatokat.

   

  2. forgatókönyv: Kézzel írott jegyzetekkel visszajelzést adni a tanulóknak

  Már sok iskola élvezheti az Office 365 előnyeit, amely az oktatási intézmények számára ingyenes. A platformon belül a tanárok és diákok egyaránt használhatják a OneNote kurzus jegyzetfüzeteit. Ennek az előnye, hogy a OneNote alkalmazásban létrehozott munkalapjait könnyedén megoszthatjuk a diákjainkkal. A diákok mindegyike ezután külön-külön dolgozik az otthoni számítógépén vagy táblagépén. 

  Ha ilyen módon szervezi online osztályait, egy rajzolótábla vagy egy Wacom One nagyon előnyös lehet. Csakúgy, mintha egy tollal javítana a papíron, egyénileg kijavíthatja a hallgatók feladatait, és személyes megjegyzéseket hagyhat nekik a munkalapjukon.

   

  Feladat javítás a diák egyedi OneNote dokumentumában

   

  Természetesen a régi jó hagyomány szerint használhat piros ceruzát a is javításokhoz a OneNote-ban! 😉 A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az iskolások mégis sokkal jobban szeretik a színes szivárványos ceruzát.

   

  3. forgatókönyv: A OneNote használata online órán táblaként / whiteboard-ként

  Növeljük a nehézségi szintet! Tanárként előbb-utóbb vállalkozunk majd online órák élő közvetítésére, például a hallgatókkal folytatott videokonferencia során. A Microsoft Teams platformja mindenki számára lehetővé teszi az együttműködést. Könnyen kezelhető, és része a Microsoft Office 365-nek. A OneNote-ot tanulócsoportok szerint is szervezhető, így a notebookok tartalmát kényelmesen elérhetővé teheti a diákok számára.

  A tanár egy online órán most megoszthatja a jelenlegi képernyőjét a webkamera képével együtt, így a hallgatók a tanárt a táblán és élőben is követhetik. Így pl. lépésről lépésre elmagyarázhatja nekik, mit rajzol a grafikus tábláján.

   

  Webinárium a OneNote és a Microsoft csapatokkal

   

  Mégis inkább azt javaslom, hogy váltson teljes tábla vagy teljes kamera nézetre a OneNote-ban, ami megtalálhatók a jobb felső sarokban, dupla nyílként. Ha rákattint, az összes menü elrejtésre kerül, így még több teret hagyhat a grafikus tábla felvételéhez.

  További előny, hogy a létrehozott vázlatok közvetlenül a OneNote-ba kerülnek mentésre, így minden hallgató számára állandóan elérhetőek.

   

  4. forgatókönyv: A Wacom One használata második képernyőként

  A Wacom One rajztábla úgy néz ki, mint egy második csatlakoztatott monitor a Windows 10 alatt. Ez nem csak lehetővé teszi a számítógép képernyőjének másolatát, hanem második munkaasztalként is használható a saját programablakaival.

   

  Wacom One, mint második képernyő

   

  Például, megmutathat egy dokumentumot a főképernyőn, elolvashat egy webes cikket vagy nézhet egy oktatóvideót - és persze ezzel egyidejűleg jegyzeteket készíthet a OneNote grafikus táblagépén.

  A Wacom One kábele elég hosszú ahhoz, hogy kényelmesen akár az ölébe is helyezze a készüléket.

  Az asztal második oldalra való kiterjesztéséhez módosítania kell a képernyő beállításait. Ez a Windows 10 értesítési menüjének jobb alsó sarkában található. Alternatív megoldásként nyomja meg a „Windows + P” billentyűkombinációt is, és így válthat a különböző üzemmódok között.

  Amint kiválasztja az „Expand” lehetőséget, a második asztal megjelenik a grafikus táblagépen. Most áthelyezheti ide az alkalmazás ikonokat és a futó program ablakokat, és párhuzamosan használhatja azokat. Hasznos lehet, ha a képernyőt az igényeihez igazítja, a Windows 10 képernyő beállítások segítségével. Például meghatározhatjuk a két képernyő helyzetét, valamint a megjelenítendő ikonok, szimbólumok és betűtípusok méretét.

  Tanulás, tanítás és alkotás otthon, Wacom rajztáblával 

   

  [WEBINÁR] Távoktatás Wacom táblával - Mit gondolnak a tanárok?