Emlékezés Chuck Geschke-re

  Mély szomorúsággal osztozik a társaság szeretett társalapítója, Dr. Charles Geschke elmúlásában Shantanu Narayen, az Adobe jelenlegi vezérigazgatója. Az Adobe társalapítója és egykori elnöke 2021 április 16-án, pénteken hunyt el családja körében rákban.

   

  Dr. Geschke 1982-ben társalapítója volt az Adobe-nak Dr. John Warnockkal, a Xerox munkatársával. Első termékük az Adobe PostScript volt, egy kulcsfontosságú technológia, amely elindította az asztali könyvkiadás forradalmát. Dr. Geschke 1986 decemberétől 1994 júliusáig volt az Adobe operatív igazgatója, 1989 áprilisától 2000 áprilisáig, nyugdíjba vonulásáig pedig az Adobe elnöke. Dr. Warnockkal együtt 1997 szeptemberétől 2017 januárjáig az igazgatótanács elnöke volt, majd 2020 áprilisáig, amikor is az igazgatótanács emeritus tagjává vált, az igazgatótanács tagja volt. Műszaki eredményei elismeréseként Dr. Geschke megkapta a tekintélyes Nemzeti Technológiai és Innovációs Érmet, az IEEE Computer Society Computer Entrepreneur Award díját és az American Electronics Association Medal of Honor kitüntetését.

  Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója az alábbi e-mailt küldte az Adobe összes alkalmazottjának:

  "Dr. Chuck Geschke, szeretett társalapítónk 81 éves korában elhunyt, kitörölhetetlen nyomot hagyva vállalatunkon és a világon.

  Ez hatalmas veszteség az egész Adobe közösség és a technológiai ipar számára, akik számára évtizedeken át iránymutató és hős volt.

  Az Adobe társalapítójaként Chuck és John Warnock olyan úttörő szoftvert fejlesztett ki, amely forradalmasította az emberek alkotási és kommunikációs szokásait. Első termékük az Adobe PostScript volt, egy innovatív technológia, amely radikálisan új módot biztosított a szöveg és a képek papírra nyomtatására, és elindította az asztali kiadványkiadás forradalmát. Chuck fáradhatatlan innovációs hajlamot ébresztett a vállalatban, aminek eredményeképpen a legmeghatározóbb szoftverek, köztük a mindenütt jelenlévő PDF, az Acrobat, az Illustrator, a Premiere Pro és a Photoshop megszülettek.

  Technikai eredményei elismeréseként Chuck megkapta a tekintélyes National Medal of Technology and Innovation kitüntetést, az IEEE Computer Society számítógépes vállalkozói díját és az American Electronics Association Medal of Honor kitüntetését. Az Adobe élén töltött 18 év után Chuck 2000-ben nyugdíjba vonult, és egészen tavalyig az igazgatótanácsban dolgozott, amikor is az igazgatótanács emeritus tagjává vált.

  Bármennyire is változtatták meg a találmányai a világot, az Adobe-nál mindannyiunkra mély hatást tett az emberekre, a célokra és a kultúrára való összpontosítása. Ahogy mindig is mondta, Chuck olyan vállalatot akart létrehozni, ahol szívesen dolgozna. Hitt abban, hogy a jó ötletek a vállalat bármelyik részéből érkezhetnek, és hogy nemcsak az számít, hogy mit csinálunk, hanem az is, hogy hogyan csináljuk. Életében sok időt és tehetséget szentelt különböző emberbaráti és közösségi szervezeteknek.

   

   

  A mai napon beszéltem Johnnal, és a következőket mondta az öt évtizedes partnerségükről: "1982-ben Chuck és én megállapodtunk abban, hogy otthagyjuk a Xeroxot, és saját céget alapítunk. Ez volt az Adobe kezdete. Soha nem tudtam volna elképzelni, hogy jobb, szimpatikusabb vagy rátermettebb üzleti partnerem legyen. Chuck hiánya az életünkben hatalmas űrt fog hagyni, és azok, akik ismerték őt, mindannyian egyetértenek ezzel."

  Csodáltam a zsenialitását, kedvességét és a jellemét meghatározó értékeket, és hálás vagyok, hogy volt szerencsém megismerni és együtt dolgozni vele. Hiánya minden bizonnyal hatalmas űrt hagy a szívemben.

  Miközben gyászolom a sokéves példaképem, mentorom és barátom elvesztését, az a tudat vigasztal, hogy az Adobe legjobb napjai még előttünk állnak - pontosan úgy, ahogy azt Chuck is szeretné.

  Shantanu"