Bejelentették a QuarkXPress 2018-at

  A program hivatalosan 2018 május 16-án jelenik meg.

   

  A Quark bejelentette a grafikus design és layout készítő alkalmazásának  következő generációját, a QuarkXPress 2018-at. A 2018 május 16-án megjelenő szoftverben számára a napi kreatív feladatokhoz új és produktív tipográfiai, print és digital publishing funkciók könnyítik meg a a professzionális kreatív tördelők, designerek életét.

  Az elmúlt három évben a Quark folyamatosan új tulajdonságokkal és funkcionalitással bővítette a QuarkXPress-t és ez alól a 2018-as verzió sem kivétel. A felhasználó által legtöbbször kért lehetőségeket az iparági vezető funkciókkal vegyítve az eddig legjobb QuarkXPress verziót fogjuk megkapni.

  QuakrXPress 2018

   

  A QuarkXPress 2018 újdonságai:

  Elsőosztályú OpenType vezérlés: ahelyett, hogy az OpenType lehetőségek valahol megbújnának, szétbontva több almenüben, az összeset most egyetlen panelen érhetjük el és vezérelhetjük.

   

  Color Fonts támogatása: a QuarkXPress 2018 az első layout szerkesztő alkalmazás ami teljesen támogatja a Color Fonts szabványt (az okostelefonokon megtalálható emoji ikonok tipikus példái a Color Font-oknak, vagy lásd az alábbi képet). A SVG, SBIX és COLR formátumú készleteket támogatva felhasználhatjuk ezeket bármilyen print, PDF és a digitális kimenet előállítására.

   

  QuarkXPress color fonts

   

  Frissített font listázás: a fontlista megjelenítését teljesen átdolgozták, ami segítséget nyújt a legjobb tipográfiai döntések meghozatalához. A Font Family és az elérhető Font Style (Roman, Bold, stb.) két különböző kombinációban listázódnak és paletták és a dialógus ablakok betűstílus gombjaihoz rendelhetőek.

  Elválasztás szigorúsági szintek: öt különböző elválasztási szintet definiálhatunk akár bekezdésenként, pl. mindent engedünk elválasztani vagy csak az összetett szavakat.

  Direct InDesign IDML Import: mivel egyre több InDesign felhasználó vált QuarkXPress-re, szükségessé vált még könnyebbé tenni az átállást. Az új natív InDesign IDML import képes azeket a file-okat közvetlenük a QuarkXPress formátumára konvertálni.

  Callas PDF Print Engine: a piacon elérhető legjobb PDF technológia - callas PDF Engine Adobe PDF könyvtárakkal - a legjobb minőségű PDF, PDF/X és PDF/A állományokat előállítására alkalmas.

  Tagged / Accessible PDF: a csökkent képességűek számára a HTML5 már eddig is nyilvánvaló választás volt, a PDF-ben ez azonban nem volt elérhető. Az új PDF engine a csökkent képességűek számára nyújtott eszközökkel kombinálva most már erre is lehetőséget nyújt.

  Beépített modern JavaScript v8: a scriptelhetőség és bővíthetőség mindig is a QuarkXPress erősségei közé tartozott. A legújabb ECMAScript v8 támogatásával az ismétlődő feladatok végrehajtása vagy a felhasználói interfészen felüli funkcionalitás elérése alapvető. A QuarkXPress objektum modell (DOM API) hasonló a HTML DOM-hoz, így pl. könnyedén alakíthatjuk az URL-ket aktív hyperlinkekké vagy változtathatjuk a szöveget reguláris kifejezések (GREP) használatával.

  Android single alkalmazások létrehozása: az eddigi single iOS alkalmazásokon felül ezentúl már létrehozhatunk ilyeneket az Android platformra is - teljesen ingyenesen, közvetlenül a desktop-ról, bármiféle server, login és egyéb további költségek nélkül (Google Play Store Developer Account szükséges).

  HTML5 export optimalizálás: a HTML5 és az ePub kimeneti formátumok még több elemet képesek natív HTML5 elemként exportálni. Ebbe beleértendők a betűstílusok (Outlline, Shadow), táblázatok, anchored szövegdobozok, csoportosított dobozok és táblázatok, különböző stílusú vonalak, lábjegyzet elválasztók és index hyperlinkek.

  Digitális preview fejlesztések: új reszponzív HTML5 preview opciók elérhetőek az alábbi ablakokban: Page Preview, Layout Preview, Project Preview

  Csoportosított interaktív elemek: interaktivitást adhatunk elemekhez, úgymint a gombokhoz, animációkhoz, audio és videó csoportokhoz.

  Továbbfejlesztett interfész: a Windows felhasználók számára is elérhetőek a sokoldalú mérő eszközök, melyek a layout átalakítása nélkül használhatóak, azonnali előnézettel, s közben az összes gyorsbillentyű ugyanúgy működik.

  Függőleges mérőpaletták: az új lebegő mérő paletták elérést biztosítanak az összes vezérlőhöz és attribútumhoz, billentyűzetről vezérelhetőek, miközben az összes korábbi gyorsbillentyű is megmarad. Emlékszel a régi Cmd+M dialogra? Ez szintén könnyen scrollozható könnyen olvashó címkékkel (macOS-en).

  További tulajdonságok:

  • Digital to Print konverzió (Digital First workflow)
  • Lágjegyzetek átfuttatása több oszlopon
  • Különböző frame stílusok a dobozok minden oldalán
  • 10-1000% print méret skálázás
  • Flip Group

  Az alábbi videóban áttekinthetjük az újdonságokat: