Adobe CC: jelentős plusz teljesítmény Apple Siliconon

  A már natívan működő béta alkalmazások (pl. Adobe Illustrator, InDesign, Premiere) natívan futnak az Apple Siliconon, ahol minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb az alkotás. Lássuk számszerűsítve a megdöbbentő eredményeket!

  Az Adobe Illustrator és az InDesign már szabványnak is tekinthetőek az illusztrációk, grafikák, kiadványok és szerkesztőségi anyagok készítéséhez a weben, mobilokon, nyomtatásban. Mivel világszerte rengeteg tervező támaszkodik nap mint nap ezekre a programokra, nyilvánvaló hogy  a sebesség és a teljesítmény kulcsfontosságú. Az Apple új, Silicon M1 chipet használó Mac- és Macbook-családjának bevezetésével kiemelt prioritássá vált, hogy az összes Creative Cloud alkalmazást - beleértve az Illustratort, InDesignt, Photoshopot, Premiere-t - úgy optimalizálják, hogy zökkenőmentesen fussanak ebben az új környezetben.

  Az Illustrator és az InDesign immáron natívan fut az Apple Silicon készülékeken. Bár a felhasználók eddig is használhatták az eszközt az M1 Maceken a Rosetta 2 kompatibilis módban, ez az új fejlesztés jelentős sebesség- és teljesítménynövekedést jelent. Összességében az Illustrator felhasználói 65 százalékos teljesítménynövekedést tapasztalnak majd M1-es Maceken, az Intel buildekhez képest - az InDesign felhasználók hasonló javulást tapasztalnak majd, az Apple Siliconokon 59 százalékkal javul az összteljesítmény.


  Adobe InDesign az Apple Silicon M1 készüléken

  Akár nyomtatott kiadványok, akár digitális tartalmak, például e-könyvek, PDF-ek, magazinok publikálásához használjuk az InDesignt, kulcsfontosságú, hogy gyorsan és hatékonyan lehessen vele dolgozni. Ha az InDesign programot M1-alapú Mac számítógépen futtatjuk, most villámgyors javulást tapasztalhatunk a fájlok megnyitásában és a velük való munkában. A munkafolyamatokat illetően az InDesign-felhasználók például hatalmas teljesítményugrásra számíthatnak:

  • Egy grafikailag nehéz fájl megnyitása mostantól 185 százalékkal gyorsabb.
  • Egy 100 oldalas, szöveges dokumentum görgetési teljesítménye 78 százalékkal javult egy 100 oldalas, szöveges dokumentumban.

   

  Az Adobe Illustrator teljesítménynövekedése az Apple Silicon M1-en 

  Az M1-alapú Mac-eken dolgozó felhasználók számára az Illustrator új kiadása azt jelenti, hogy a szoftver a korábbinál lényegesen gyorsabban indítja és tölti be a fájlokat. Sőt, egy független Pfeiffer-kutatás szerint az M1-alapú MacBook Pro és MacBook Air modelleken a felhasználók négyszer gyorsabban indíthatják el és hozhatják létre a dokumentumokat, mint a korábbi verziókon. Ami pedig a munkafolyamatokat illeti, az Illustrator felhasználók például hatalmas sebességugrásra számíthatnak:

  • Az összetett vektorok szerkesztésekor 390 százalékkal javult a görgetési teljesítmény.
  • Egy új fájl megnyitása 31 összetett artboarddal mostantól 119 százalékkal gyorsabb

   

  Premiere Pro az M1-en

  A Premiere Pro teljesítménye az Apple M1-en már akkor is lenyűgöző volt, amikor tavaly decemberben először kiadták a nyilvános bétát. Ahogy a Pfeiffer Report legfrissebb benchmark eredményei is mutatják, ez csak még jobb lett. Az első indítástól a végső exportálásig minden gyorsabb - átlagosan 77 százalékkal, mint a hasonló Intel-alapú rendszereken - miközben a szerkesztési élmény szinte álomszerű a korábbiakhoz képest.

   

   

  A Premiere Pro Beta a legújabb hardveres fejlesztések kihasználása iránti hosszú távú elkötelezettségével mélyen integrálódik az új Apple-architektúrába, lehetővé téve a szerkesztők és alkotók számára, hogy az új M1-chippel ellátott Mac-eken olyan nagy projektekkel foglalkozzanak, amelyek korábban a csúcskategóriás munkaállomások teljesítményével vetekednek. 

  A Pfeiffer tesztjei jelentős javulást mutatnak az importálás, a lejátszás és az exportálás terén. Az XAVC S 4K felvételek importálása például 187 százalékkal gyorsabb volt, a ProRes 422-be történő kódolás pedig 129 százalékkal gyorsabb. Egy olyan erőforrásigényes, erősen tömörített formátum, mint az iPhone 4K felvételek 60 fps sebességgel simán lejátszhatóak a Premiere Pro idővonalán.

  További kiemelkedő teljesítmény:

  • 50 százalékkal gyorsabb indítás
  • A projektek megnyitása 77 százalékkal gyorsabb
  • A projektek mentése 168 százalékkal gyorsabb
  • Gradient wipe effekt 90 százalékkal gyorsabb
  • Lens Flare effekt 66 százalékkal gyorsabb

  Az Adobe Sensei és az Apple Neural Engine találkozása

  Az Apple M1 chipkészlet különböző részeinek kihasználásával a Premiere Pro Beta más területeken is hasít. Az Adobe Sensei AI és gépi tanulási funkcióink optimalizálása az Apple Neural Engine számára a teljesítménynövekedést egy teljesen más szintre emeli. 

  Például az Adobe Sensei által támogatott Scene Edit Detection legalább 430 százalékkal gyorsabb egy Apple M1 13" MacBook Pro 13"-on, mint egy Intel-alapú, azonos specifikációjú rendszeren. A Premiere Pro finomhangolása az M1 egyesített memóriájához javítja az alkalmazás általános hatékonyságát, és a tesztek szerint az akkumulátor élettartama is jelentősen hosszabb.

  A Pfeiffer Report a Premiere Pro bétát 13" MacBook Prókon hasonlította össze, 2 TB-os SSD merevlemezzel. Az M1-es rendszerek az Apple M1 lapkakészletével rendelkeztek, 8 magos CPU-kkal és GPU-kkal, valamint 16 GB egységesített memóriával. Az Intel-alapú rendszerek 2,0 GHz-es négymagos CPU-kkal és 16 GB fedélzeti memóriával rendelkeztek. A tesztek során XAVC 4K médiát használtak 25, 50 és 100p felbontásban, valamint XAVC S-I 4K 50p, ProRes 422 és iPhone 12 (HEIC) 4K felvételeket. A Pfeiffer M1 benchmark teszteléséről és eredményeiről részletesebb információt itt talál: Pfeiffer Report. Megjegyzés: a H.264 és a HEVC esetében a kódolási teljesítménynövekedés marginális volt, köszönhetően az Intel Quick Synchez már létező optimalizációinknak. De még itt is enyhe előnyben volt a Premiere Pro az Apple M1-en.

  Próbálja ki Ön is!

  Az Apple M1 natív támogatásával rendelkező Premiere Pro hamarosan megjelenik, de már most is kipróbálható a béta verzióban. Látogasson el a Premiere Pro Beta fórumára további információkért, és töltse le még ma az Apple M1 natív támogatásával rendelkező Premiere Pro Beta-t.