A Wacom AI segítségével fejleszti a szövegfelismerést

  Képes szemantikusan elemezni a digitálisan kézzel írt szöveget és kapcsolatot keresni kapcsolódó fontos információkhoz.

  A Wacom Co., Ltd és a német Research Center for Artificial Intelligence (DFKI), ami a világ vezető kutatóintézete az innovatív mesterséges intelligencián alapuló szoftver technológiákban bejelentették az újabb kutatási eredményeket a kézzel írt digitális tinta szemantikus értelmezése körében. A Wacom és a DFKI “Smart Data & Knowledge Services” nevű kutatási részlege együtt kidolgozott egy működő koncepciót, ami a kézzel írt dokumentumokból összevadászott információkat hasznosítja. Ehhez a a digitális tinta megjelenítésében és tárolásában vezető Wacom Ink Layer Language (WILL) technológiát, valamint a DFKI mélyreható AI tudásbázisát, különösen a szemantikus technológiáit használják. Ez a DFKI által fejlesztett “CoMem” nevű tudás menedzsment rendszer. Ez a teljes közösségi emlékeket és az egyének exkluzív tudását egyaránt számításba veszi, miközben proaktív módon további információkat kínál az aktuális kontextushoz.

  A Wacom és a DFKI által együtt fejlesztett rendszer lényege, hogy képes a digitálisan kézzel írt szöveget, a kézzel rajzolt ábrákat, diagramokat és a kisebb firkálásokat egymástól megkülönböztetni. A felismert kézzel írt szöveget ezt követően összeveti a jelenlegi személyes és céges tudásbázissal. Ebből proaktív módon tovább tudást nyer ki, pl. a jegyzetben található személy, csapat vagy cég elérhetőségeit, releváns naptárbejegyzéseit vagy a kontextusba illeszkedő dokumentumait, és további javaslatokat kínálja fel.

  Az AI-t ahhoz használja a rendszer, hogy a digitális tintával rögzített adatokat szemantikusan értelmezze és így kontextusbeli értelmet adjon az egyes szavaknak. Például az AI segítséget nyújt a kézzel rajzolt tudományos diagramok, mint pl. egy hidrogén atom értelmezéséhez vagy képes a szavak egyes jelentéseit megkülönböztetni egymástól, pl. az angol bark szót jelentését, ha kutyával (ugatás) és ha fával (fakéreg) kapcsolatos.

   

   

  A Wacom WILL3.0 hivatalos privát béta verziója 2019 elején indul, az alkalmazás demo a nyilvános teszteléshez itt található: https://will3-semantic-demo.wacom.com/