A múlt, a jelen és a jövő formátuma: a PDF

  Elérkezett a digitális dokumentáció új kora? Óriási fejlesztésekről számolt be az Adobe, a Portable Document Format azaz PDF és a dokumentum szerkesztőprogramok kapcsán.

   

  keplead.jpg

   

  1991-ben John Warnock, az Adobe társalapítója létrehozta a Camelot Projectet, ezzel elindította a papíralapú dokumentumokról, a digitálisra történő áttérés forradalmát. Célja az volt, hogy bárki bármely alkalmazás dokumentumait rögzíthesse, bárhova elküldhesse ezeket elektronikus változatban, illetve bármilyen gépen megtekinthesse, vagy akár nyomtathassa is őket. Csupán egy év kellett hozzá, és a Camelotból megszületett a PDF, amely mára világszerte az egyik legelismertebb formátum lett. 

  De hogyan is jutottunk el idáig? Az 1993-as PDF, attól függetlenül, hogy már akkor is hordozhatónak számított, tökéletes leírója volt annak a korszaknak, ám közel sem rendelkezett annyi lehetőséggel, mint a mai változata, amely szintén hordozható, de szerkeszthető, megbízható és aláírható is.


  kep01_1.jpg

   

  Az elmúlt években mindegy 200 milliárd PDF-et nyitottak meg világszerte.

  Az Adobe éppen ezért döntött úgy, hogy felgyorsítja a formátum innovációját, tovább erősítve a PDF szerepét a jövő generációja számára. A cég bejelentette, hogy komoly fejlesztés történt az Adobe Document Cloud és az Adobe DC programokon belül, a PDF kapcsán. A módosítás a formátum megosztási lehetőségeire és felülvizsgálati szolgáltatásaira épül, amellett, hogy előrelépés történt a tableten való szerkeszthetőséggel kapcsolatban is. A másik jelentős innováció az Acrobat DC-re épülő Adobe Sign digitális aláírását vette górcső alá.
   

  kep2_1.jpg

   

  Ezeknek elsősorban az a célja, hogy könnyebbé tegyék a fájlok létrehozását és megosztását, legyünk bárhol is a világban.

  Emellett megtörtént az Adobe Sensei automatizálása, vagyis függetlenül attól, hogy szkennelünk, megállapodást írunk, vagy esetleg űrlapot töltünk ki, a program az ismétlődő feladatokat megjegyzi és elvégzi helyettünk. 

  Ezeket az új szolgáltatások, az Acrobat DC és az Adobe Creative Cloud előfizetése automatikusan tartalmazza.


  kep3_1.jpg

   

  A cég azonban itt sem állt meg. Létrehoztak egy teljesen új Home felületet az Acrobat DC-ben és az Acrobat Reader DC-ben, ahol a felhasználó egy helyen tekintheti meg az összes PDF-et. Ellenőrizheti vagy szerkesztheti a fájlokat iPad-en, legyen akár otthon, akár egy konferenciateremben, de megtehetjük mindezt telefonon is. 

  Az Adobe Scan módosításával névjegykártyáinkat egyszerre több nyelven is digitalizálhatjuk, az Adobe Sensei felturbózott képolvasója pedig különösebb kérés, vagy parancs nélkül is tisztává varázsolja képeinket és szövegeinket, sőt, ki is javítja őket.

   

   

  Az Adobe szerint az innováció célja, hogy egy újabb fontos lépés tegyenek a felesleges papírhalmok eltüntetésére, és hogy a felhasználók egyre inkább a digitális dokumentumokat használják a munkafolyamatok során. 

  Aktuális kedvezményeink: Acrobat DC akció, +10% kedvezmény VIP előfizetőknek 10 vagy több új licenc vásárlása esetén