13 milliárd forintnyi kriptovalutáért keltek el egy magyar alkotó grafikái NFT-ként

  Lóránt Zsolt matematikatanár, egy zalaegerszegi szakközépiskola tanára idén márciusban NFT-ként elárverezte néhány hobbiból készült számítógépes sci-fi grafikáját. A befolyt összeg sokkolóan magas, és túlszárnyalja az aukción valaha elkelt legdrágább magyar műalkotást, egy 2016-ban készült Moholy-Nagy-festményt.

  nft lead.jpg

   

  Ahhoz, hogy pontosan értsük miről is van szó, érdemes meghatároznunk mi is az az NFT. Tegyük fel, hogy van egy kódunk, amely igazolja, hogy egy alkotás digitális változatát birtokoljuk. Mi is ez valójában? Egy hamisíthatatlan műalkotás, vagy több millió dollárnak megfelelő Ethereum? 

  Az NFT vagyis non-fungible token, azaz "nem helyettesíthető zseton" 2017 óta létezik, működése a Ethereum kriptovaluta blokklánc technológiáján alapul. Az NFT képhez, animációhoz, videóhoz, hangfájlhoz tartozik egy kódsor, mely az eredetiség igazolására szolgál. Eladóként mi határozhatjuk meg a darabszámot, azáltal, hogy sorszámmal látjuk el az NFT-t, a vásárló pedig Ethereummal licitálhat a tartalomra. 

  Ezáltal a digitális térben is megoldhatóvá vált, hogy valami egyedi és megismételhetetlen legyen, mert digitális egységek rögzítik a lenyomatot, a tranzakció idejét, a tulajdonost, a szerződést, s mindez nyilvános és visszakövethető.

  Pár éve már hazánkban is hallani az NFT-k sikeréről és lehetőségéről, olyannyira, hogy az eddigi legnagyobb összegért elkelt magyar alkotás például egy Moholy-Nagy-festmény volt, melyet 1,7 milliárd forintnyi kriptovalutáért szereztek meg egy aukción.

  Ám most mindezt sikerült überelnie egy zalaegerszegi matektanárnak, Lóránt Zsoltnak, aki 8-10 éve kezdett el digitális képalkotással foglalkozni, elsősorban a fraktálgeometria érdekelte, ám tanári állása mellett nem volt ideje komolyabban belemerülni a témába. Egy kiállításmegnyitó kapcsán azonban "ölébe hullott" a lehetőség, és leszerződött egy londoni székhelyű céggel, amely egy online galériát működtet. Ők hirdettek meg zárt körben két aukciót a képeivel, mindkettő 14 napig tartott.
   
  Ezután jött a váratlan fordulat, az esemény végén ugyanis tíz számítógépes grafikája kelt el, összesen 13 milliárd forint értékű kriptovalutáért. Az egyetlen bökkenő, hogy az összeghez egyelőre nem fér hozzá, ugyanis olyan digitális valutában kapta meg a pénzt, ami még nincs a piacon. Az mindenesetre bíztató, hogy komolyan dolgoznak azon, hogy ez a valuta bizonyos helyeken fizetőeszköz lehessen, és ez néhány hónap múlva valóra is válhat.

  További információkért kattints ide!