Megjelent a Steinberg Cubase 9 termékcsalád

A Steinberg Media Technologies GmbH bejelentette a fő termékének számító DAW (digital audio workstation) szoftverének legújabb verzióját, a Cubase Pro 9-et, együtt annak kisebb verzióival a Cubase Artist 9-el és a Cubase Elements 9-el együtt.

Arra az örökségre alapozva ami a Steinberget a világ vezető audio és zenei szoftver gyártójává tette, a Cubase-el folyamatosan megújítja és újradefiniálja a digitális zenei produkciós folyamatokat. Ez annak köszönhető, hogy a szoftverük teljes és hatékony eszköztárat kínál a komponálás, felvétel készítés, szerkesztés és mixelés folyamatához.

A Cubase hosszú történetében most először fordul elő, hogy a teljes termékskála megvásárolható a megjelenéskor, így mindenki az tudásának, igényeinek és pénztárcájának megfelelően választhat a Pro, Artist és az Elements verziók között. Amíg a Pro a professzionális producerek, zeneszerzők, hangszerelők és hangmérnökök eszköze, addig a Cubase Artist 9 ugyan egy kissé korlátozottabb eszköztárral a hangszeresek és zeneszerzők számára kínál egy koreszerű eszköztárat. A Cubase Elements 9 továbbra is a belépést jelenti a Cubase világába, és csúcsminőségű audio felvételek egyszerű készítését teszi lehetővé.

Cubase 9 Cubase Artist 9 Cubase Elements 9

A programok mostantól már csak 64-bites verzióban érhetőek el, ami mostantól lehetővé teszi a modern alapokon nyugvó, nagyobb stabilitást kínáló, gyorsabb ütemű fejlesztéseket.

Mindhárom verzióban megtaláljuk az új Lower Zone-t, ami a Project ablak alján képes megjeleníteni a mixert és más szerkesztőket, anélkül hogy külön ablakban nyílnának meg. A második fő változás  a Sampler Track bevezetése, melnyek megvalósítását a felhasználók már régóta kérték: a lower zone-ban megjelenő hangminta lejátszó eszközzel kromatikusan tudunk hangmintákat lejátszani a komplett szintetizátor motor funkcióin (filterek, burkológörbék, stb.) keresztül. A Sampler Track a speciális hozzá készített Caleidoscope nevű hangkönyvtárral érkezik, ami több száz azonnal használható gyári hangmintát tartalmaz.

A Cubase Pro a Frequency nevű új EQ proceszorral is bővült, ami egy 8 sávos hangszínszabályozó fázislineáris móddal, azaz a jel fázisa a feldolgozás során nem változik. A linear phase-en kívül mindn sáv képes M/S (Mid/Stereo) módban is működni, továbbá az Auto Listen mód és Spectrum Display mód referencia billentyűvel (a frekvenciák zongorabillentyű alapján történő kiválasztásával) is a rendelkezésre áll.

A Cubase Pro 9 immáron maximum 10 marker track-et engedélyez, így a zenei projecten belül még több szakaszt jelölhetünk meg, ezeket egyedileg elnevezhetjük és az egyedi sávkból, stem-ekből vagy csoportokból gyors mixdown-okat készíthetünk.

A Cubase Pro és az Artist verzióban egy szintén régi felhasználói kérés is megvalósult: az új MixConsole History-ban a keverés során bármilyen korábbi állapotok között ugrálhatunk előre / hátra az undo / redo funkcióval, így több különböző verziót pillanatok alatt összevethetünk. A VST 3 hangszerek támogatják az audio side-chaint, azaz bármilyen audio jel az ilyen hangszerek bemenetére továbbítható, felhasználva azok teljese szintézis és effekt lehetőségeit (pl. Retrologue 2).

A felhő alapú csoportmunka lehetőségek is jelentősen fejlődtek: a VST Transit legújabb verziója megtalálható a Pro és az Artist verziókban, míg a Steinberg valósidejű távoli felvételt biztosító szoftvere, a VST Connect SE is megújult - ez utóbbi kizárólag a Pro verzióban érhető el.

A plug-inek területén is történt előrelépés: mindhárom Cubase 9 verzióban grafikailag és funkcionálisan is átdolgozták a Maximizer plug-int, ami az új Modern módnak köszönhetően mágikus minőséget biztosít: jóval nagyobb hangerőt tesz lehetővé miközben a mix tiszta és transzparens marad. Az AutoPan (sztereó térmanipulációs effekt) is alapoktól újra lett gondolva, de számos audio processzor is megújult grafikailag, egységes kinézetet kölcsönözve a programnak, ezek: Brickwall Limiter, Compressor, Expander, Gate és Envelope Shaper.

Mostantól ha a program indítása után csatlakoztatunk egy USB-s eszközt, akkor ezt a Cubase felismeri és használatra elérhetővé teszi a Windows operációs rendszeren. A Plug-in Sentinel végigpásztázzal az összes plug-int induláskor és az esetlegesen megbízhatatlanul működőket feketelistára tesz. Végezetül a Production Grooves nevű hangkönyvtár a Groove Agent SE4 lehetőségeit bővíti sokféle hangmintával több zenei műfajhoz.

Frank Simmerlein marketing igazgató ezt mondta a Cubase 9-es családról: “Mindig is igyekeztünk a felhasználóink kívánságaira és igényeire hallgatni és úgy gondoljuk, hogy ez először a 9-es verzióban sikerült igazán. A fejlesztés során készített felmérések alapján tudtuk elkészíteni a fontossági sorrendet. Pl. feltűnően sokan jelezték, hogy szívesen hasznánák az Undo / Redo funkciót a mixeren. Ezt nem csak az utolsó néhány lépés visszavonhatóságát jelenti, keményen dolgoztunk egy komplett mixer history modulon, ahol a felhasználók különböző állapotok között lépegethetnek.”

Elérhetőség, árak, grace period: a Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 és a Cubase Elements 9 teljes verziója már elérhető a viszonteladói hálózaton és a Steinberg Online Shop-on keresztül is.

Árak:
  • Cubase Pro 9 - 579 euro
  • Cubase Artist 9 - 329 euro
  • Cubase Elements - 99 euro
Upgrade árak ügyében a sokféle lehetőség miatt a viszonteladóknál érdeklődjenek.

Bárki, aki 2016 október 26 után vásárolta meg a Cubase Pro 8.5, Cubase Artist 8.5 verziót, a grace period keretében ingyenesen frissíthet a megfelelő 9-es verzióra.

(Steinberg)