Miben újult meg az Adobe Creative Cloud 2017-ben?


A következő cikkben összefoglaljuk a Photoshop, Illustrator, InDesign és Premiere Pro 2017-es újdonságait.


FhSmiSX4RAVtUXsrqriZDH-970-80.jpg

Megjelent az Adobe CC 2017! A kreatív felhasználóknak valószínűleg egy kérdésük lesz: miben fog a legtöbbet segíteni a Creative Cloud legújabb változata? A legfontosabb új funkciókon a Photoshop, Illustrator, InDesign és Premiere Pro osztoznak. Kezdjük is ezekkel!

Photoshop CC 2017

A Photoshopban a legszembetűnőbb változás az Új Dokumentum Párbeszédablak, amelynek használatával rengeteg időt spórolhatunk meg új tartalom készítése során. 

FdL45NUWUtmy6fNaaCeCg-650-80.png

Ez az új párbeszédablak beállításokat és sablonokat tartalmaz és kétszeres időmegtakarítási mechanizmust, amely jelentős mértékben javítja a munkafolyamatokat. Mindennek tetejében, különböző típusú beállításfajtákat találhatunk (például tájkép, arckép stb). A doboz jobb oldala lehetővé teszi a beállítások személyre szabását, míg a gombok segítségével teljes hozzáférésünk lesz az összes Adobe Stock sablonhoz.

Az új keresési funkció lehetővé teszi a részletes keresést Photoshopban, Adobe Learn-ben és Adobe Stock-ban. Többféle lehetőség áll a rendelkezésünkre, a különböző kategóriáknál történő keresés során; például ha a “crop”-ra keresünk, a találatok tartalmazni fogják a Photoshopon belül elérhető vágó eszközöket (crop tools) és parancsokat, valamint az Adobe Learn-ben elérhető tananyagokat és az Adobe Stock-on elérhető eszközöket. Az új dokumentum párbeszédablakhoz hasonlóan, ennek a funkciónak is az a célja, hogy időt spóroljunk meg munkánk során.  

03.png

Egy másik nagyszerű kiegészítés a "Hasonlók Keresése" (Find Similar) opció, amely a Libraries panelen belül található, és lehetővé teszi az Adobe Stock szolgáltatásban való keresést olyan műalkotások között, amelyek hasonlítanak a kiválasztott eszközre. Mivel ez egy új lehetőség, így továbbra is módunk lesz visszaváltani a hagyományos kereséshez, amely lehetővé teszi a Libraries panelen történő tartalomkeresést.  

04.png

A funkció aktiválásához, kattintsunk jobb egérgombbal a képen és válasszuk a “Hasonlók Keresése - Find Similar”-t a megjelenő menüből. Ezután a Photoshop megkeresi az Adobe Stock-ban található hasonló képeket, a találatokat pedig a panelen belül jeleníti meg. 

05_0.png

A Photoshop új verziója további fejlesztéseket is tartalmaz, többek között az Adobe XD-vel való jobb integráció, amely lehetővé teszi a Photoshop vászon tartalmának az áthúzását, majd pedig az Adobe XD-be való áthelyezését, támogatja továbbá az OpenType SVG Betűtípusokat, amelyek többféle színeket és dőlésszöget biztosítanak egy egyszerű díszítésnél. A sokszögű lasszó eszközt hozzáadtuk a Kiválasztás és Maszkolás Munkaterülethez ezáltal többféle kiválasztást lehetővé téve, valamint kisebb teljesítményfejlesztéseket. Ha Creative Cloud előfizetők vagyunk, akkor ez egy nagyon fontos frissítés a számunkra. 

Illustrator CC 2017

Az Illustrator teljesen újra lett tervezve. Az új felület, az egyszerű és modern színbeállító vezérlők új lehetőségeket biztosítanak, így megkönnyítik szemünknek a munkavégzést. 

06.png

A Photoshophoz hasonlóan itt is a frissítések nagy része kisebb jelentőségű. Néhány új funkciónak az a célja, hogy megkönnyítse a használatot és növelje a hatékonyságot. Például, mostantól kitölthetjük az objektumtípusokat az alapértelmezett lorem ipsum szöveggel. Ez különösen hasznos akkor, ha egy másolatot várunk egy harmadik féltől.  

Szövegek importálásának támogatása vonalra vagy alakzatokra, ezáltal könnyebben beolvashatjuk a szövegeket az Illustratorba. A betűkiválasztás szintén egyszerűbb lett ebben a verzióban. Ha elkezdünk gépelni és egy másik betűtípust választunk ki a font menüben, akkor valós idejű előnézetet kapunk a dokumentumon belül. 

07_0.png

Az Illustrator mostantól intuitív funkciókat tartalmaz, amelyekkel olyan tökéletes képpontokat tartalmazó alkotásokat készíthetünk, amelyek frissnek és élesnek tűnnek. Új képpont elrendezési lehetőségek és képpont rács, amely akkor látható ha a nagyítás 600%-os. Ez nagyon hasznos műalkotások készítésénél, amelyeket a képernyőn mutatunk be. Az Illustrator a nyomtartási iparágban igen közismert, de gyakran használják mobil, web és UI tervezők, így ez egy nagyon hasznos funkció, amelynek segítségével még precízebben dolgozhatunk. 

08.png

A “Zoom to Selection” funkció lehetővé teszi a kiválasztott elem közvetlen nagyítását. Ez nagy segítség, különösen összetett illusztrációk vagy dokumentumok készítésénél, amelyek nagyon sok különböző összetevőből állnak. Ez az új opció jelentős időmegtakarítást biztosít! 

InDesign CC 2017

Az InDesign felhasználói felülete frissítve lett; az első a panelfül magassága, amely a Beállítások párbeszédablakból vezérelhető, A párbeszédablak felület kategóriájában, be illetve kikapcsolhatjuk az új funkciót. A nagyobb fülek csökkentik a szemünk megerőltetését, távolság hozzáadásával a fül címkéje és más UI elemek között. Ez szintén egy olyan funkció, amely nem tűnik fontosnak, de megkönnyítik a program használatát, azoknak, akik egész nap a képernyőt bámulják. 

09.png

A további frissítések tipográfiával kapcsolatos fejlesztéseket tartalmaznak: például mostantól egy szöveges menü áll rendelkezésünkre a szövegkeret kiválasztásakor az OpenType betűtípusokkal történő munka során. Ha kiválasztunk egy szövegkeretet vagy szöveget, a kereten belül egy kis OpenType beállítások ikon fog megjelenni, amely további lehetőségek beállítását teszi lehetővé. Ez felgyorsítja a különböző betűtípusok kiválasztásának a folyamatát.

10.png

 

Hasonló támogatás biztosított Sorszámnevekhez (Ordinals) és Egybeírásokhoz (Ligatures).  

A “Span Footnotes Across Columns” nevű funkció egy új lehetőség a Dokumentum Lábléc Opcióknál. Ha kiválasztjuk az új lehetőséget, a dokumentum összes oszlopának lábléce tartalmazni fogja ezt. Nem valami nagy újdonság, de nagyon hasznos. 

Premiere Pro CC 2017

A Premiere Pro új verziója sok új funkciót tartalmaz. A legjelentősebb a béta funkció, amely lehetővé teszi a Team Projektekkel való együttműködést: Ez egy olyan megoldás, amely kimondottan az enterprise vásárlókat célozza meg, lehetővé téve a vágóknak és filmművészeknek az Adobe audiós és videós alkalmazások közötti egyidejű együttműködést. 

Ezzel az új munkafolyamattal, hivatkozhatunk olyan felhőben tárolt proxy fájlokra, amelyekhez nincsen hozzáférésünk a helyi meghajtókon. Intelligens funkciókat biztosít, például a “verzió ellenőrzést - version control” és az “okos konfliktus feloldást - smart conflict resolution”. 

Egy másik fontos fejlesztés a színek osztályozásánál található, amely sokkal hatékonyabb lett a Színes munkaterület beállítással (Color workspace preset): a frissített Lumetri Color panel egyszerű, könnyen használható és hatékony színkezelő eszközöket biztosít. A görbék, színes kerekek, csúszka elrendezések különböző részekbe történő helyezésével még felhasználóbarátabb lett a kezelésük. Mindegyik feladat össze van kapcsolva a színes munkafolyamattal, amely különböző részekre történő felosztásával, lehetővé teszi a feladatra történő koncentrálást, anélkül, hogy elárasztanának bennünket ezekkel a színekkel kapcsolatos opciók.  

11_0.png

 

Az Adobe további fejlesztéseket adott a Premier Pro-hoz, többek között Feliratok Zárolása (Closed Captions), Visual shortcut keyboard mapping, VR támogatás, Élő Szöveges Sablonok (Live Text Templates) és továbbfejlesztett audió effektek. Nem szeretnénk most belemenni a részletekbe, ehelyett azt ajánljuk, hogy nézzük meg az új funkciókat saját magunk. 

Összefoglalás

Mindent egybevetve, az Adobe folytatja a Creative Cloud szolgáltatáshoz történő értékek hozzáadását új funkciókkal és alkalmazásfejlesztésekkel, amelyek elsősorban a használat egyszerűsítésére és a stressz csökkentésére koncentrálnak. A CC 2017 nagyszerű lehetőséget biztosít és fokozott érdeklődéssel várjuk, hogy milyen további újdonságok várhatóak az idei év során.  

(Creativebloq.com)

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram