Megjelent a Steinberg Dorico kottaíró program

  A Steinberg Media Technologies GmbH bejelentette, hogy a régóta nagy várakozással övezett kottaíró / szerkesztő alkalmazásának, a Dorico-nak az első verziója elkészült és 2016 október 19-től megvásárolható.

  A vadonatúj programot a kezdetektől úgy tervezték és alkották meg, hogy alkalmazásával könnyű és hatékony módon legyünk képesek publikációs minőségű kották előállítására.

  A program első verziója négy évi fejlesztőmunka után látja most meg a napvilágot. A profi zeneszerzők, hangszerelők, zeneműkiadók és tanárok tapaszalatait felhasználva egy olyan  specializált fejlesztőkből és szakértőkből álló stáb készítette el ezt a következő generációs kottaíró alkalmazást, akik szívügyüknek tekintették a professzionális kottakép előállítását.

  Egy rövid videó fejlesztés kulisszatitkairól:

   

  A Dorico egy könnyen áttekinthető egyablakos felületet kínál mind laptopon mind az asztali számítógépek számára, magában foglalva olyan nagy teljesítményű eszközöket és sokoldalú oldalszerkesztési lehetőségeket, amelyek megkönnyítik a hatékony munkát. A kottakép a zenei rézkarc nyomóforma (engraving) nyomdászati hagyományain alapuló legfinomabb részleteket is tökéletesen megjeleníti, így már csak ezért is egyértelmű választás lehet az ezt használó nyomdai előkészítő cégek és kiadók számára is. Mivel az alkalmazást az alapoktól építették fel, így a 64-bites többmagos processzorok minden lehetőségét kihasználja és lehetővé teszi pl. a tökéletesen scrollozódó akadásmentes megjelenítést akár nagy pixelsűrűségű, nagyfelbontású megjelenítőkön is. A Steinberg díjnyertes audio-engine-jét használva a Dorico VST hangszerek és effektek pazar választékával érkezik, így a program nem csak jól néz ki, de nagyon jól is szól.

  Antony Hughes, a Dorico UI/UX designere: “A Dorico design filozófiájának a középpontjában a zene áll. Valami újat és erőteljeset akartunk létrehozni, ami figyelembe veszi a zenei tudatosságot, intelligensen szervezett és alkalmazkodik az egyedi felhasználói igényekhez. Nagyon izgatottak vagyunk most a Dorico megjelenésénél és kíváncsiak vagyunk mit fognak vele alkotni az emberek.”

  A Steinberg termékmenedzsere, Daniel Spreadbury: “Az első kiadás eljuttatása világszinten a zenészekhez egy hatalmas pillanat a fejlesztőcsapat számára és ez persze csak a kezdet. A Dorico már most hatalmas tudású és folyamatosan fogunk erre az alapra építve fejleszteni a programot.”

   

  A Dorico fejlesztő csapat
  A Dorico fejlesztő csapat

   

  “Rettenetesen büszke vagyok arra amit a Dorico készítése során a fantasztikus csapatunk elért. Megvolt a lehetőségünk arra, hogy az alapoktól kezdve újra elképzeljük hogyan kellene egy kottázó szoftvernek működnie a 21. században. Az eredmények - amik a Dorico első verziójával elérhetőek - igazán bámulatosak” - mondta Ben Timms, a Dorico R&D részlet vezetője.

  A programot két helyszínen is debütált hivatalosan: 2016 október 18-án a londoni Bush Hall-ban, két nap múlva október 20-án pedig Bécsben mutatták be a nagyközönségnek. A megnyitó élő közvetítése a Facebookon és a Youtube-on is követhető volt.

  A londoni rendezvényt az alábbi videón tekinthetjük meg:

   

   

  A Dorice teljes értékű kereskedelmi verziójának az ára 579 euró. Az oktatási verzió tanárok és diákok számára 349 euróba kerül, valamint a Sibelius, Finale és Notion felhasználók is átállhatnak a Dorico-ra egy korlátozott idejű cross-grade akció keretében, ami 299 euró 2017 márciusáig.