Nagyszerű kezdeményezés a Magyar Elektronikus Könyvtártól


Az okostelefonok népszerűségét kihasználva a MEK munkatársai újabb akcióval népszerűsítik az olvasását és az elektronikus könyveket.


Moldován István, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) E-Könyvtári Szolgáltatások Osztályának vezetője, a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) kitalálója és egyik alapítója dublini útján csodálkozott rá egy kocsma könyvespolc-tapétájára, amelyen QR-kódok segítségével le lehetett tölteni a teljes könyveket elektronikus formában a Gutenberg projekt honlapjáról – írja aKönyvtár, Információ, Társadalom (KIT) hírlevele. Az ötlet annyira megtetszett neki, hogy itthon is elindítottak egy hasonló fejlesztést a MEK-en.

A munka jól halad, és azóta a MEK egyes könyvei is el vannak látva QR-kódokkal: a könyvek URL címeiből QR-kód generálható a weblapon levő „Mobil QR-kód” gombra kattintva, majd ezek azután kinyomtatva terjeszthetők különféle tárgyakon vagy nyilvános helyeken.

 

MEK

A kódot okostelefonnal lefényképezve – internetkapcsolat persze szükséges – megjelenik a készüléken a digitális könyv (általában többféle választható formátumban). A MEK mintaképpenfeltett néhány ilyen kódot .pdf és .doc formátumban a netre, hogy mások is kinyomtathassák, és kedvük szerint elhelyezhessék a kis matricákat alkalmas helyeken.

 

MEK

Budapesten már megkezdték a kódok felragasztását, és a könyvtárosok reménykednek abban, hogy a kezdeményezés támogatókra és szimpatizánsokra talál, és divat lesz elhelyezni ezeket a kódokat.

Csatlakozzon Ön is Facebook oldalunkhoz!

(IT Café)

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram