Cumulus Workgroup

  Canto Cumulus Workgroup 7

  Szerverközpontú digitális adatkezelés munkacsoportoknak
  Cumulus Workgroup

  A kisebb és közepes vállalatok egyfelől növekvő érdeklődést mutatnak a rugalmas digitális adatkezelési rendszerek iránt, másfelől informatikai rendszerük kevésbé fejlett és kiépített, mint nagyobb vetélytársaiké. A Canto szakemberei pontosan az ilyen cégeknek szánják a Canto Cumulus Workgroup szoftvereket, amelyek három változatban kaphatók (Archive Server, Publishing Server, Business Server).

  Áttekintés

  A kisebb és közepes vállalatok egyfelől növekvő érdeklődést mutatnak a rugalmas digitális adatkezelési rendszerek iránt, másfelől informatikai rendszerük kevésbé fejlett és kiépített, mint nagyobb vetélytársaiké. A Canto szakemberei pontosan az ilyen cégeknek szánják a Canto Cumulus Workgroup szoftvereket, amelyek három változatban kaphatók (Archive Server, Publishing Server, Business Server).A kisebb és közepes vállalatok egyfelől növekvő érdeklődést mutatnak a rugalmas digitális adatkezelési rendszerek (DAM - Digital Asset Management) iránt, másfelől informatikai rendszerük kevésbé fejlett és kiépített, mint nagyobb vetélytársaiké. Magától értetődik, hogy az IT infrastruktúra-fejlesztésre szánt kiadások terén sem engedhetnek meg maguknak bármit. A Canto szakemberei pontosan az ilyen cégeknek szánják a Canto Cumulus Workgroup szoftvereket, amelyek három változatban kaphatók (Archive Server, Publishing Server, Business Server). Íme a személyre szabható megoldás minden kisebb, ill. közepes cég számára! (A nagyobb vállalatoknak a Canto Cumulus Enterprise programokat ajánljuk.) "Vállalatunk hatékonysága hihetetlenül megnőtt, amióta a Canto Cumulus szoftvert használjuk. Kezdetben a cég több ezer képből álló gyűjteményét kénytelenek voltunk CD lemezeken tárolni, de ennek vége, mert a Cumulusnak hála immár egy központi számítógépen helyeztünk el minden képet, amelyekhez a nap 24 órájában bármikor hozzáférhetünk." /Charles Rogers - Black & Decker/

  A Canto Cumulus Workgroup program a következő változatokban kapható:

  Archive Server Az Archive Server szoftverrel könnyedén megoszthatjuk a központi számítógépen tárolt digitális állományainkat. A helyi LAN hálózaton keresztül a munkacsoport minden tagja hozzáférhet az adatokhoz. A kiterjesztett keresési funkció, a verzióellenőrzés és az előzmények elraktározása csak néhány elem a program fontosabb tulajdonságai közül.

  Publishing Server A Publishing Server az Archive Server Web Publisher Pro modullal bővített változata. Akkor vehetjük hasznát, ha digitális állományainkat az interneten szeretnénk publikálni. Munkatársaink és üzleti partnereink könnyedén kereshetnek a szerveren tárolt adatok között, a kiválasztott állományokat megfelelő formába konvertálhatják és letölthetik. A beépített rendelőmodul segítségével a rendeléseket CD lemezen vagy e-mailben teljesíthetjük.

  Business Server A Business Server a Publishing Server Internet Client Pro modullal bővített változata. Akkor vehetjük hasznát, ha cégünk munkatársai nem egy helyen (akár különböző országokban) dolgoznak. Az internet-alapú modul segítségével - mintha az irodában ülnénk - bárhonnan hozzáférhetünk az adatokhoz, új állományokat tölthetünk fel és módosíthatjuk ezek metaadatait (pl. szerzői jogok). A három szoftver tulajdonságait a következő táblázat foglalja össze:

    Archive Server Publishing Server Business Server
  digitális állományok katalogizálása és archiválása igen igen igen
  LAN kapcsolat az adatbázishoz igen igen igen
  katalógusműveletek (pl. rendezés, keresés) igen igen igen
  átfogó metaadat-kezelés igen igen igen
  beépített felhasználó-menedzsment igen igen igen
  konfigurálható felhasználói felület igen igen igen
  állományok konvertálása, átalakítása igen igen igen
  állományok és katalógusok küldése e-mailben igen igen igen
  verzióellenőrzés igen igen igen
  állományok webes publikálása - igen igen
  internetes kapcsolódás az adatbázishoz - igen igen
  beépített rendelőmodul - igen igen
  állományok katalogizálása a weben keresztül - - igen
  metaadatok módosítása a weben keresztül - - igen
  Rendszerkövetelmények
  Windows
  Rendszer
  Microsoft Windows 2000 (SP2), Windows XP, Windows Server 2003
  Apple
  Rendszer
  Mac OS X 10.3 vagy újabb, Mac OS X Server 10.3 vagy újabb
  Rendszerkövetelmények - Egyéb

  |SOLARIS 8-9, Linux x86, SuSE Linux 8.2 vagy újabb, Red Hat Linux 9.0 vagy újabb|||||1|Unix rendszer alatt csak a szerverszoftver futtatható.|

  Rendszer
  SOLARIS 8-9, Linux x86, SuSE Linux 8.2 vagy újabb, Red Hat Linux 9.0 vagy újabb
  Egyéb
  • Unix rendszer alatt csak a szerverszoftver futtatható
  Funkciók

  Alapfunkciók, amelyekkel mindhárom szoftver rendelkezik:

  Katalogizálás mesterfokon Digitális állományainkat a "drag-and-drop" módszerrel kategorizálhatjuk. A háttérben egyszerre több ilyen rendszerező műveletet is folytathatunk. Beállíthatjuk, hogy a szoftver bizonyos könyvtárak tartalmát automatikusan, rendszeres jelleggel újrakatalogizálja. A csoportosított elemekhez kulcsszavakat, ill. jegyzeteket adhatunk. Egy ablakban egyszerre több katalógust is megnyithatunk.

  Átlátható munkafolyamat A szoftver a bejelentkezés-kijelentkezés funkcióval átláthatóvá teszi a munkafolyamatot. Egy dokumentumon egyszerre csak egy ember dolgozhat, ilyen esetben a többieknek csak olvasási jogosultságuk van. Nem kell többé attól félnünk, hogy ugyanabból az állományból egy tucatnyi változat kering a hálózatban.


   

  Átfogó adatkezelés Lehetőségünk nyílik digitális állományaink megtekintésére, módosíthatására (pl. egy PDF dokumentum esetén megnyílik az Adobe Acrobat szoftver), konvertálására vagy e-mailben való elküldésére. Akár QuickTime formátumú prezentációt is készíthetünk, amelyet szintén bárkinek elküldhetünk.


   

  Gyors és hatékony keresés az állományok között Válasszuk akár a gyorskeresést, akár a komplex keresést, a program minden esetben villámgyorsan kihozza a végeredményt, így a megduplázott vagy a még nem katalogizált elemeket is egy pillanat alatt kiszűrhetjük.

  Hatékony metaadat-kezelés A fájlok metaadatait (ilyenek pl. a szerző neve, a gyártás éve, a fájl minősége stb.) olvashatjuk (EXIF, IPTC, XMP) és írhatjuk (IPTC, XMP), de akár RAW formátumban is elmenthetjük őket. Ezenfelül számos metaadat-sablont (Metadata Templates) is használhatunk.


   

  Támogatott fájlformátumok A Canto Cumulus Workgroup szinte bármilyen digitális állomány kezelésére alkalmas. A Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint és Adobe PDF fájlok tartalmát kiolvassa, így a szövegben való keresés gyerekjátékká válik. A program a Microsoft PowerPoint prezentációk minden diáját külön tárolja, így azok több projektben is felhasználhatók lesznek. A szoftver továbbá számos népszerű képszerkesztő programot támogat (pl. Adobe Photoshop).

  Személyre szabható, tárolható beállításcsomagok A szoftver természetesen személyre szabható. A hasznos beállítások és parancsok (Actions) egész kombinációját tárolhatjuk, így nem kell mindig mindent újra beállítanunk. (Pl. egy nagy felbontású képet egyetlen lépéssel kisebb méretűre konvertálhatunk, majd ZIP-be tömöríthetünk.) Használhatjuk a program beállításcsomagjait (pl. Asset Hanglings Sets, Record View Sets, Category View Sets), de újakat is készíthetünk, vagy módosíthatjuk a régieket. A csomagok a központi szerveren tárolódnak, de bármelyik felhasználó könnyedén hozzájuk férhet. A különböző fájlformátumokhoz vagy a munka különböző fázisaihoz készített egyedi beállításcsomagokkal növelhetjük a munka hatékonyságát.

  Valósághű, torzításmentes előnézeti kép A Cumulus támogatja az Image Color Management (ICM) szabványt, ezért a színek pontos, valósághű megjelenítése biztosított. A Bounding Box funkcióval olyan méretre szabhatjuk képeinket (természetesen mindenféle torzítás nélkül), amilyenre csak szeretnénk.

  Hasznos webes funkciók A beépített WebAlbum eszköz segítségével olyan egyszerű weblapokat készíthetünk, amelyeken szabadon publikálhatjuk adatbázisunk tartalmát. Ha valamely fájl megváltozott, a szoftver e-mail-értesítést küld az érintetteknek.

  Adminisztrátori eszközök Az adminisztrátori teendők ellátására a Server Consol eszközt használhatjuk. A User Manager segítségével szabályozhatjuk az egyes felhasználói jogosultságokat (pl. adathozzáférés, beállítások módosítása stb.), és még azt is megszabhatjuk, hogy ki melyik gépről vagy melyik kliensprogramról kapcsolódhat a szerverhez. A Remote Admin segítségével elindíthatjuk vagy leállíthatjuk a szervert, ill. megnézhetjük és módosíthatjuk az aktuális beállításokat, licenceket. Az Activity Monitor lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérjük a szerver működését, leterheltségét. Láthatjuk az összes csatlakozó felhasználót és itt nyílik lehetőségünk az egyes személyek letiltására. A Log Manager segítségével figyelhetjük a felhasználók aktivitását, míg a Backup Manager eszközzel a rendszeres és automatikus archiválást szabályozhatjuk. Végül, de nem utolsó sorban az új verzióba beépített Vault Server az adatforráshoz köthető jogosultságokat szabályozza.

  Azonosítási rendszer Használhatjuk a Cumulus beépített felhasználó-azonosító rendszerét, de a bővítményként kapható API vagy LDAP szoftvereket is választhatjuk.

  Platform-független adatkezelés és -tárolás Az alkalmazás az FTP-technológiát használja az adatok továbbítására. Az állományok központilag tárolódnak és platform-függetlenül elérhetők.

  Támogatott nyelvek A program négy nyelven (angol, német, francia, japán) kapható, azonban bizonyos funkciók esetén (pl. gyorskeresés) a szoftver a helyi nyelvet (pl. görög, kínai) is képes figyelembe venni.

  További funkciók a Publisher Server szoftverben:

  Webes elérés böngészővel A program által menedzselt állományokhoz bármely internetes böngésző (pl. Microsoft Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox) segítségével hozzáférhetünk.

  Maximális biztonság A bejelentkezési jelszavakat a szoftver RSA titkosítással továbbítja a szerver felé, így biztosak lehetünk abban, hogy nem kerülnek illetéktelen személyek kezébe.

  Szoros kapcsolat az on-line és a helyi adatbázis között Ha a munkacsoport valamelyik tagja változtat valamit az adatbázisban (pl. feltölt vagy letöröl egy dokumentumot), a módosítás azonnal megjelenik az on-line felületen.

  Beépített on-line rendelőmodul A webes felületen böngészve a kiválasztott elemeket belehelyezhetjük a virtuális bevásárlókosarunkba, majd kiválaszthatjuk a szállítás módját (pl. CD lemez, e-mail).

  Testreszabhatóság A szoftvert bármely HTML szerkesztő programmal testre szabhatjuk, saját igényeinkhez igazíthatjuk.

  Együttműködés a legnépszerűbb webszerverekkel A programhoz egy Tomcat Web Application Server szoftver is jár, de más hasonló webszerverrel (pl. IBM WebSphere) is használhatjuk.

  További funkciók a Business Server szoftverben:

  Internet-orientált munka A Business Server legnagyobb erőssége a teljes mértékben internet-orientált munka. Nem probléma, ha a munkacsoport tagjai egymástól távol (akár különböző országokban) dolgoznak, hiszen egy internet-kapcsolat segítségével bárhonnan hozzáférhetünk az adatbázishoz és úgy dolgozhatunk vele, mintha az irodában ülnénk.

  Kinek ajánljuk?

  Az akadálymentes, biztonságos adatáramlás egyre fontosabb szerepet kap az élet minden területén, főleg az üzleti szektorban. A Canto Cumulus Workgroup szoftverek tökéletesen kielégítik a kisebb és közepes cégek ezen igényeit. Ajánljuk egyrészt azoknak, akik digitális állományaikat helyi jelleggel, a cégen belül szeretnék megosztani (pl. egy szerkesztőség esetén a kiadványok sablonjait, a cikkeket, a képeket stb.), ill. azoknak, akik digitális állományaikat az interneten szeretnék publikálni és/vagy eladásra kínálni (pl. on-line képtárak, különböző webáruházak stb.).