AutoCAD tankönyv és példatár - síkbeli és térbeli rajzokhoz 2006-os verzió

Amikor bejelentették, hogy az Autodesk minden évben új verziót ad ki széles körben elterjedt programjaiból, sokan azt gondolták, hogy ennyi újdonságot már nem lehet kitalálni a fejlesztéséhez. A jubileuminak is tekinthető 20. AutoCAD verzió, az AutoCAD 2006, a számos kisebb változtatás mellett mégis tartalmaz néhány jelentős újdonságot. Természetesen a program alapjai nagyrészt változatlanok, de a legáltalánosabban használt parancsok működésében is találhatunk új elemeket.

Az már régóta elfogadott alapigazság, hogy a programok alkalmazásának elsajátítása akkor a legkönnyebb, ha egy megfelelő ismeretekkel rendelkező oktató segítségével, tanfolyami keretek között ismerkedünk meg a tudnivalókkal. Akinek erre valamilyen oknál fogva nincs lehetősége, természetesen egyéni tanulással is képes lehet a program használatára, bár ez a fajta tanulás sokkal több időráfordítást és energiát követel. Az egyéni tanulás másik problémája, hogy akik ezt az utat választják, sokszor nem jönnek rá olyan lehetőségekre, amelyek kissé el vannak rejtve a programban. Ezek a kevésbé ismert parancsok, beállítások azonban nagyon hasznosak, hiszen egyszerűbbé, gyorsabbá teszik a rajzolási munkát.

Ez a könyv segít az egyéni tanulás nehezebb útját választóknak elsajátítani a legfontosabb beállításokat, megismerni az új verzió újdonságait, valamint a kevésbé ismert lehetőségekről is esik benne szó. Természetesen azok is eredményesen használhatják, akik valamilyen szervezett oktatás keretében ismerkednek a programmal. Bár a könyvben nagyobb terjedelemben szerepelnek az újdonságok, megfelelő mértékben az alapfogalmakról, beállításokról is esik szó. Ez teszi lehetővé, hogy akár kezdő felhasználó, akár egy régebbi verzióról átálló felhasználó számára hasznos legyen a könyv. Annak érdekében, hogy könnyebben meg lehessen találni az újdonságok leírását, ezek a részek eltérő betűtípussal szedve jelennek meg.

A programot az angol és a magyar nyelvű verzió alkalmazói egyaránt használhatják. A régi és új lehetőségek megismerését nagyszámú példarajz segíti.

A tanulás eredményessége – egyéni vagy szervezett forma esetén is - elsősorban attól függ, hogy kellő módon begyakorolja-e valaki a beállítási, rajzolási lehetőségeket. Ehhez teremt lehetőséget a külön fejezetet alkotó példatár, amely a síkbeli és térbeli rajzoláshoz különböző szakterületekről tartalmaz példákat. A példák egy része olyan, hogy részletes utasítások segítenek a gyakorlat megfelelő elvégzésében, a továbbiak már a parancsok alkalmazásának begyakorlására szolgálnak.

Csaknem két évtizedes AutoCAD oktatói gyakorlat tapasztalatai kerültek felhasználásra ebben a könyvben. Ez alatt az időszak alatt számos szakterület művelőit oktatta a szerző, így tudta, hogy az általános műszaki rajzoláshoz alkalmazható ábrákon kívül mindenki ki akarja próbálni, hogyan lehet a saját szakmájának rajzaihoz használni az AutoCAD programot. A tanfolyamokon találkozott gépészekkel, építészekkel, mélyépítőkkel, épületgépészekkel, villamossági szakemberekkel, bútoriparban dolgozókkal, csőhálózatot tervező és építő szakemberekkel, térképészekkel, muzeológusokkal, a járműiparban dolgozókkal, vegyészekkel, távközlési hálózatot tervező és építő szakemberekkel, készülékszerkesztőkkel és még sok más terület képviselőjével. Közülük sokan egyéni tanulással, könyvből sajátítják el a program használatát. Ezért szerepel a papírtér használatánál térképészeti rajz, az attribútumok alkalmazásánál egyszerű villamossági példa, a gyakorlatok között pedig építészeti, bútortervezési, épület-asztalosi, stb. példa is. A program rugalmassága, testre szabhatósága teszi lehetővé, hogy a felsorolt szakterületek mindegyikén eredményesen használható az AutoCAD. Annak érdekében, hogy ezt az egyéni igények szerinti beállítást könnyen el lehessen végezni, a könyv végén mellékletben szerepel az összes rendszerváltozó neve és funkciója. A rövid meghatározások segítenek eldönteni, hogy a felhasználó mit változtasson meg az alapbeállításokhoz viszonyítva.

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram