Hogyan hat az időjárás a zenére, a mozgóképre és a Flash-re?

    Bár az elmúlt hetek időjárása nem volt éppen nyárias, ettől függetlenül azért általában változatosnak mondható. Van, amikor esik az eső, máskor süt a nap, vagy éppen szeles-felhős az idő. Mindez befolyásolja hangulatunkat, viszont számítógépen futó programjainkat nem (kivéve, ha beázott a tető, és befolyt egy kis víz a gépbe…). De csak mostanáig: az Unseen Video oldal készítőinek - részben művészi indíttatású - terveiben egy olyan "hangulatfelelős" szerepel, amely összhangot teremt a hallgatott zene, a látvány, és a néző-hallgató környezete között.
    Ha ellátogatunk a fenti linkre, és elindítjuk a Flash videót, akkor derül ki igazán, hogy miről van szó, hiszen ahelyett, hogy elindulna a kép, illetve a hang, helyette időjárási adatok letöltésének leszünk tanúi. Miután ez megtörtént, és rákattintottunk a "Play"-re, indul a produkció. Nem fog szikrázni a monitorunk, de igen meggyőző lesz például a pillanatnyi esős-nyirkos őszi idő és hangulat megjelenítése, amelyhez még a zeneszám is passzolni fog. Bármilyen kis változás a környezetben (kisüt a nap, sötétedni kezd) biztosítja, hogy soha ne ugyanazt a videót lássuk. A zenével aláfestett látvány finoman változik egy órán belül is, néhány hónap múlva pedig már teljesen más jellegű lesz. Az Unseen Video "mellékhatása", hogy miután letöltődtek az időjárási adatok, azokat is szemügyre vehetjük, így egyből tisztában lehetünk a kinti idővel (ami egészen hasznos lehet, ha mondjuk egy iroda mélyén üldögélünk). Akár igényes képernyővédőként is használhatjuk, amennyiben szélessávról internetezünk.
    Az oldalról letölthetünk statikus videókat is, ezek azonban csak megmutatják, mit is láthatunk - viszont nem változnak az időjárás függvényében. Ezzel szemben a dinamikus zenés videót elindítva már ez is működik, csak szükségünk lesz egy erős gépre: a készítők 3 GHz-es processzort ajánlanak, ami azért túlzás, de 1 GHz alatti géppel tényleg nem érdemes próbálkoznunk. Ahogy a weboldalon írják: „Elnézést kérünk ezért, de ez a jövő” - nem túl szerény megfogalmazás, de az ötlet eredetiségére való tekintettel nézzük el nekik. Az Unseen Video weboldala innen érhető el.