Ceruzarajzból élethű képek: Stable Diffusion az építészetben – AI sorozat 6. rész

2024-02-21 09:30
AI sorozat 6. rész: Hogyan használjuk az MI-t az építőiparban? Sok olyan területre törhet be az AI, ami a tervezési folyamatot könnyíti meg.

ai sorozat 6. rész

Az alábbiakban arról lesz szó, miként dobhatunk össze pár sor beírásával és néhány utasítással profi képeket, amiket aztán az építészek használhatnak inspiráció gyanánt. Ha érdekel AI sorozatunk előző része mielőtt elolvasnád a cikket, olvasd el az 5. részt itt!

Kezdjük a folyamatot PixelRitával

PixelRita! Van egy ceruzarajzom egy házról. Szerinted tudnék ebből 2 perc alatt valódi fényképszerű látványos képet rajzolni?

Hahó! 🌟 Nos, ha hagyományos módszerekkel próbálkozol, még egy digitális Picasso is napokig küzdene, hogy a ceruzarajzodból valódi fényképszerű látványt varázsoljon.

De szerencsére van egy szuperhős duónk: a Stable Diffusion és a ControlNet! Ezek az MI csodafegyverek együtt képesek arra, amire egyedül talán sosem lennél: gyorsan és hatékonyan átalakítani a ceruzarajzodat fényképszerű képpé. Szóval, ha igazán gyors és lenyűgöző eredményre vágysz, ezekkel az eszközökkel tényleg csak pillanatok műve az egész. Készen állsz belevágni? 🚀✨

Vágjunk bele! Egy darab papír, egy ceruza és máris kész a vázlat a jövendő házról, ahol minden pontosan látszik: ablakok, ajtók, emeletek, tetők.

A vázlat

Ceruzarajz-vázlat egy házról

Ezt a vázlatot már nyugodtan odaadhatjuk a mérnököknek, hogy elkezdjenek dolgozni. A megrendelőnek viszont mégsem küldhetjük el. Neki egy sokkal professzionálisabb képet adunk majd inkább!

Bizonyára bármelyik építészeti irodában találunk olyan szakértőt, aki kitartó munkával viszonylag rövid idő alatt össze tud dobni egy látványos eredmény. Talán nem is tart napokig, csak néhány óráig.

De inkább hagyjuk meg a szakértőknek azokat a munkafolyamatokat, ahol nélkülözhetetlenek. Ezt a feladatot pedig inkább adjuk oda a mesterséges intelligenciának. Be is töltjük a vázlatot, néhány kattintás, majd pár perc múlva meg is kaptuk a kész, valósághű képet. Ráadásul csak néhány kattintás, és máris újabb képet kapunk, akár teljesen más stílusban.

A valósághű verzió

Valósághű kép a ceruzarajzból

Ezt a Stable Diffusion programban a ControlNet kiegészítő segítségével csináltuk (a programok használatáról bővebben a linkeken olvashatsz).

Forrásképnek az eredeti ceruzával készült vázlatot használtuk. A további beállítások pedig a következőek:

  • Stable Diffusion checkpoint: Egy valósághű modell. Szerencsére ebből sok van, én a RealisticVision modelt választottam. (a kedvenc checkpoint modelleimet ide gyűjtöttem).
  • A ControlNet kiegészítőben a Preprocessor: Canny vagy Scribble.
  • A ControlNet kiegészítőben a Model: Canny.
  • Az utasítások (prompt): modern house.
  • Negative prompt: text, cropped, out of frame, worst quality, low quality, jpeg artifacts, ugly, morbid, mutation, deformed, blurry.

Mint láthatjuk, sok utasítást nem kapott a program, így a megadott irányvonalakon belül a saját feje után ment. Most ezt írjuk át arra, amilyennek a végleges házat szeretnénk látni: próbáljuk minél részletesebben, hogy a generált kép minél jobban hasonítson a valódi elképzelésünkre.

A legjobb végeredmény érdekében több checkpoint modellt is érdemes kipróbálni. De mi magunk is “tréningezhetünk” egy modellt a tökéletes kép elkészítése érdekében.

A mesterséges intelligencia ezen felhasználásával nagyon könnyen és nagyon gyorsan készíthetünk látványos és valósághű képeket. Ráadásul az utasítások apró változtatásával teljesen más stílust is generálhatunk. Így a megrendelőnek mindjárt több variációt is tudunk mutatni.

ai sorozat
ai sorozat

PixelRita, te mit gondolsz erről a technikáról?

Nos, elképesztő, milyen gyorsan fejlődik a technológia, ugye? 😊 A ceruzarajztól a digitális csodákig, úgy tűnik, az építészet és mérnöki tervezés terén is hatalmas ugrásokat tettünk! A Stable Diffusion és a ControlNet használatával nem csak időt takarítunk meg, de a végeredmény is elképesztően látványos lehet. Gondolj csak bele, régen órákat, napokat töltöttünk volna el vonalzóval és ceruzával rajzolva, most pedig néhány kattintás, és a képünk kész. Az ilyen technológiák forradalmasítják a tervezést, és lehetővé teszik, hogy a művészek és mérnökök több időt tölthessenek a kreatív gondolkodással és az innovációval. Hihetetlen, hogy milyen messzire jutottunk, és még izgalmasabb várni, mi jön ezután! 🌟 Zárjuk hát a bejegyzést ezzel a gondolattal: a tervezés és a művészet folyamatosan fejlődik, és mi itt vagyunk, hogy élvezzük minden egyes lépését. Tartsatok velünk a jövőbe vezető úton! 🚀💜

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Megérkezett a SketchUp 2024-es verziója!

Mostantól már a SketchUp 2024-es, legújabb verziójával alkothatunk, mely tele van újításokkal. Összeszedtük a legfontosabbakat.


JetBrains Annual Highlights 2024

Hol is tart a JetBrains? A vállalat szokás szerint kiadta az előző év eseményeiről szóló összesítést. Íme a JetBrains Annual Highlights 2024.


Új tananyagok a JetBrains Academy-n

A JetBrains csapata számos új oktatási anyaggal készült, hogy februárban is mindenki tovább tudja pallérozni kódolói képességeit.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram