Régi térképek újrarajzolása - AI sorozat 15. rész

2024-03-29 10:00
AI sorozatunk új cikkében kicsit más vízekre evezünk. Ezúttal régi térképeket fogunk a mesterséges intelligencia segítségével újra rajzolni.

Ha érdekel a sorozat előző része, azt itt tudod elolvasni.

A térképek újrarajzolásához most is a Stable Diffusion szöveg-alapú MI-rajzoló programot használjuk. Az eredeti vonalat megtartásához pedig a ControlNet kiegészítőt.

A text2img fülön kapcsoljuk be a ControlNet kiegészítőt. Majd Preprocessor-nak válasszuk a Lineart-ot. A Model lehet Canny vagy Lineart.

Utasításoknak (prompt) én a „top view of a city”-t választottam. Még jól működik az „aerial city view” vagy a „Drone Photography” is. Használhatjuk a „satellite view” parancsot is amennyiben nagyobb városrészt szeretnénk készíteni. Negatív prompt pedig „text, cropped, out of frame, worst quality, low quality, jpeg artifacts, ugly, morbid, mutation, deformed, blurry”.

A képgeneráláshoz használt modell kiválasztása már nehezebb. Sajnos kevés olyan modell van, ahol a házak és utcák felülről látszódnak. Én a Realistic Vision-t választottam, ami egészen jól rajzol élethű házakat és parkokat is. További ajánlott modellek itt találhatóak.

A forrásképet a ControlNet kisablakba illesztjük be. Ne feledjük a generált kép arányait az eredeti képhez igazítani! És már kezdődhet is a képgenerálás!

Az én képem esetében a program megpróbálta az összes feliratot, szöveget, utcanevet és házszámot is értelmezni. Ez kicsit összezavarta. Tehát érdemes a képről előtte eltávolítani a felesleges elemeket.

Egy másik példában egy olyan kézzel rajzolt várostérképet használtam, amelyik mentes a feliratoktól (a képet a Pinteresten találtam forrás nélkül).

Egy kézzel rajzolt fantázia térkép lesz a kiindulási képünk.

A beállítások hasonlóak az előzőhöz. De itt kísérletképpen egy térképészeti modellt használtam.

Ha nem ragaszkodunk a valósághű képekhez, akkor találunk néhány térkép modelleket is. Mellé használhatunk LoRA modelleket is. Ebből is találunk olyanokat, amelyek a térkép rajzolásban segítenek. Az eredmény a következő:

Következő projektben egy madártávlati Róma rajzot használtam.

A beállítások hasonlóak, de különböző modellekkel és LoRA-kkal kísérleteztem. Itt is megfigyelhetjük, hogy a program megpróbálta az írott szöveget is a kép részeként értelmezni. Így pl. a tóra hajókat rajzolt.

A Stable Diffusion programnak nagyon sok finomhangoló beállítása van. Mellette pedig a számtalan modell található benne, éppen ezért nagyon sokféle eredményt kaphatunk. Érdemes kísérletezni vele!

Termékek
Tanfolyamok

Olvass tovább


Digitális művészet a Wacom táblákkal

E cikkünkben bemutatjuk a digitális rajztáblák néhány előnyét és innovációját, amely megkönnyíti a grafikusok életét.

,
5 ok, amiért szükséged van a BricsCAD® Lite-ra

A BricsCAD Lite-ba is beépült a mesterséges intelligencia. Ebben a cikkünkben 5 pontban meggyőzünk, miért is érdemes megvásárolnod!

,
ChatGPT memória - Avagy egy szuperagy, ami mindenre emlékszik helyettünk.

Ebben a cikkben a ChatGPT egyik igen hasznos funkcióját mutatjuk be, amely megkönnyíti életünket, ez pedig nem más, mint az integrált AI memória.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram