Ipar 4.0 felmérési eredmények


Európai szintű felmérés az ipar 4.0-ról: A legtöbb vállalat még mindig a kezdeti lépéseknél tart.


Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedek nagy divatos szava volt, az "Ipar 4.0" bevezetése az európai vállalatoknál még mindig a kezdeteknél tart. Mindössze kevesebb mint egynegyedük (23%) kezdte meg termelésének digitális átalakítását. Továbbá a vállalatok több mint fele még csak el sem kezdte az "Ipar 4.0" stratégia vagy útiterv kidolgozását. Ez az eredménye annak a tíz európai országban 1452 vállalati döntéshozó körében végzett felmérésnek, amelyet a YouGov piackutató intézet a Handelsblatt Research Institute és a TeamViewer megbízásából végzett.

 

 

A megkérdezett döntéshozók többsége számára az "Ipar 4.0" fogalma a vállalkozás digitalizálásának többdimenziós megközelítését írja le. Háromnegyedük számára ez magában foglalja a technológia és az adatok használatát a termelési folyamat digitalizálására, a gépekre összpontosítva, de a kiterjesztett valóság (AR) és a mesterséges intelligencia (AI) használatát is, hogy ezzekkel a digitális technológiákkal támogassák a dolgozók manuális munkáját. Több mint 70 százalékuk állította, hogy ez az átalakulás jobb munkakörülményeket, nagyobb munkahelyi biztonságot és teljesen más vállalati kultúrát eredményez.

A felmérés szerint a legfontosabb technológiák és megatrendek, amelyek a jövőben a vállalatuk termelésének digitalizációját mozgatják, a kiberbiztonság (27%), a digitális platformok (25%), a dolgok internete (25%) és a felhőszolgáltatások (24%). Ezzel szemben a chatbotok (12%) és a blokklánc (12%) várhatóan kisebb szerepet fognak játszani a vállalatok életében.

A megkérdezett döntéshozók többsége az innovatív technológiák termelésben való alkalmazását a hatékonyság növelésével hozza összefüggésbe (82%). További várható előnyök a minőség és a szolgáltatási szint javulása (81%), a költségek csökkenése (81%), valamint a biztonság javulása, például a munkavállalók egészségének és biztonságának, az épületek biztonságának és az információbiztonságnak a javítása (80%).

Ezzel szemben jelenleg az idő- és költségigény (32%) jelenti a legnagyobb problémát a vállalatuk termelésének digitalizálásával kapcsolatban. Emellett fontos szerepet játszanak az informatikai biztonsággal (28%) és az adatbiztonsággal (25%) kapcsolatos aggályok, valamint a meglévő gépek és az új technológiák közötti összeegyeztethetetlenség (26%). Másrészt csak kevés vállalat látja a termelés digitális átalakításának legfőbb akadályaként a munkaerőhiányt (16%), az alkalmazottak elfogadásának hiányát (16%), illetve a vezetőség részéről a prioritás hiányát (15%).

 

Hatalmas potenciál az IoT, az AR és az AI terén

A felmérés különös hangsúlyt fektetett a tárgyak internetében (IoT), a kiterjesztett valóság (AR) megoldásokban és a mesterséges intelligenciában (AI) rejlő lehetőségekre, melyek a termelés digitalizálását segítik elő. A kutatás szerint a megkérdezett vállalati döntéshozók nagy része lát potenciális alkalmazási lehetőségeket az IoT (78%), az AI (72%) és az AR (70%) számára saját vállalatuk termelésében.

Az IoT esetében a termelésben a fő alkalmazások várhatóan a rendelési tranzakciók automatizálása (37%), a gépek közötti kommunikáció (33%), a prediktív analitika (32%) és a gépek távoli vezérlése (31%). Az AR esetében a döntéshozók a minőségbiztosításban (38%), az összeszerelésben, karbantartásban és javításban (36%), valamint a gyártási folyamatok optimalizálásában (36%) látják a legtöbb lehetőséget.

A mesterséges intelligencia terén a döntéshozók a termelés minőségének felügyeletében és a hozammenedzsmentben (35%), a hibák előrejelzésében és a prediktív karbantartásban (31%), a biztonsági és megfelelőségi intézkedések felügyeletében (31%), valamint a kereslet előrejelzésében és a termelés tervezésében (31%) látják a lehetséges alkalmazásokat.

Jan Junker, a TeamViewer megoldásértékesítési és szállítási ügyvezető alelnöke: "A felmérés két dolgot mutat, amit ügyfeleink is megerősítenek: egyrészt az Ipar 4.0-hoz vezető út sok vállalat számára nehéz, különösen azok számára, amelyek nehéz és drága eszközöket használnak a termelésben. Másrészt a többségnek óriási érdeke fűződik ahhoz, hogy kihasználja a termelésük digitalizálásában rejlő hatalmas lehetőségeket. Nagyszerű, hogy ügyfeleinkkel együtt fedezhetjük fel a beágyazott eszközökben, az AR-ben és az AI-ban rejlő lehetőségeket, és támogathatjuk őket abban, hogy vállalkozásukat felkészítsék a jövőre."

 

A felmérésről

A TeamViewer és a Handelsblatt Research Institute megbízásából a YouGov piackutató intézet összesen 1452 vállalati döntéshozót kérdezett meg olyan cégekből, amelyeknél a gyártási folyamatok legalább kisebb üzleti szerepet játszanak. Az online felmérés témái a termelés digitális átalakulása (helyzet, kihívások, célok, megközelítés), a jövő technológiái általánosságban, valamint konkrétan a kiterjesztett valóság, a mesterséges intelligencia és az IoT lehetséges alkalmazásai voltak a termelés területén. A felmérés október 29. és november 14. között zajlott tíz európai országban: Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A felmérés teljes elemzését tartalmazó kiadványt itt találja.

(TeamViewer)

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram