A digitális eredetiség szabványosítása


A Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) kiadta a digitális eredetiségre vonatkozó technikai specifikációjának 1.0-s verzióját és az azt támogató útmutató dokumentumokat.


Ez a specifikáció az első a maga nemében, amely lehetővé teszi a tartalomkészítők és -szerkesztők számára, hogy hamisíthatatlan médiát hozzanak létre, lehetővé téve számukra, hogy szelektíven közzétegyék, ki hozta létre vagy változtatta meg a digitális tartalmat, és hogyan változtatták meg azt.

A C2PA egy független, non-profit szabványfejlesztő szervezet, amelyet az Adobe tavaly alapított, és amelyet olyan iparág vezető cégek csoportja vezet, mint az Adobe, az ARM, a BBC, az Intel, a Microsoft, a Truepic és a Twitter. A C2PA-t azért hozták létre, hogy a kiadók, az alkotók és a fogyasztók számára opcionális, rugalmas lehetőségeket biztosítson a különböző médiatípusok hitelességének és eredetének megértéséhez. A C2PA munkája a digitális média átláthatóságára összpontosító, az egész iparágra kiterjedő együttműködés eredménye, amely felgyorsítja a tartalom eredetiségének globális elfogadása felé tett előrelépést.

Számos iparág - többek között az emberi jogok, a kiadói, a hardver- és szoftveripar, a felhőinfrastruktúra és más iparágak - képviselői működtek együtt az 1.0-s specifikáció megírásában és a felhasználási esetek tanulmányozásában. A C2PA a nyilvános véleményezési időszak alatt finomította a tervezetet, és elkészítette a most közzétett teljes, 1.0-s változatot. A C2PA továbblépése során a nyilvános felülvizsgálat és visszajelzés továbbra is alapvető fontosságú része lesz annak, hogy ez a munka hogyan valósul meg.

Ahogy Andy Parsons, az Adobe részéről a Content Authenticity Initiative (CAI) vezető igazgatója elmondta: "A sebesség, amellyel ezt [a specifikációt] kidolgozták és megvalósították, szinte példátlan volt". Emellett már ez a C2PA-specifikáció hajtja a digitális tartalom jogosultságkezelésére szolgáló Content Credentials-t is az Adobe eszközeiben, például a Photoshop legújabb verziójában.

A megjelenés alkalmából a C2PA egy rendezvényt tart, amelyen a további útról szóló megbeszéléseket és a már most elérhető demókat is bemutatják. Az esemény regisztrációval mindenki számára nyitott, és később on-demand is megtekinthető lesz a C2PA weboldaláról.

A C2PA 1.0-hoz hasonló specifikációk széles körű elfogadása a támogatók és az implementálók munkájától függ, akik a dokumentum alapján termékeket fognak létrehozni. Ezt a legjobban a nyílt forráskóddal lehet elősegíteni, ahol a kódot meg lehet osztani és tovább lehet fejleszteni anélkül, hogy a licenceléssel vagy a szellemi tulajdonnal kapcsolatos aggályok merülnének fel. Minden érdeklődő egyén, szervezet vagy vállalat hozzáférhet a CAI-csapat három nyílt forráskódú ajánlatához.

Most, hogy az 1.0-s specifikáció már elérhető, a digitális tartalom származásának következő fázisa kezdődik. Iratkozzon fel, hogy friss híreket kapjon a nyílt forráskódú termékekről és egyéb hírekről.

A C2PA 1.0 specifikációval kapcsolatos további információkért látogasson el a CAI blogjára.

(Adobe)

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram