INTELLIGENS KÉPI OBJEKTUM ANNOTÁTOR

A képi objektumfelismerés területén az utóbbi években teret nyertek a minta alapú gépi tanulás statisztikai módszerein alapuló eljárások, szemben a klasszikus képfeldolgozási algoritmusokkal. Képi objektum detektáló és felismerő modellek készítése már nem csak a technológiai óriások kiváltsága, a gépi tanulást megvalósító keretrendszerek, algoritmusok egyre könnyebben hozzáférhetőek.

Ennek ellenére, kellő mennyiségű tanítóadat összegyűjtése a legtöbb esetben problémát okoz. A gépi tanulás sikerei mögött minden esetben meghúzódik az adatgyűjtés alapossága. Kellő mennyiségű és variabilitású tanító minta nélkül nem működnek az eljárások az elvárt szinten. Ez a mennyiség néha milliós elemszámot jelent. Ehhez szükség van az adatgyűjtés megszervezésére és ún. objektum annotáló (bejelölő, címkéző) szoftverek ergonomikus használatára.

A K+F tevékenységünk eredményeképpen egy olyan, webes szolgáltatás alapú képi objektum annotátor környezet hoztunk létre, amely intelligens eszközökkel könnyíti meg a képi objektumok címkézését, miközben nem igényel fejlesztői szakértelmet.

A megoldásunk főbb elemei a következők: 1) Csatlakozás képi adatbázisokhoz 2) Geoinformációk, téradatbázisok használata 3) Kép és videó alapú képforrások 4) Képek előfeldolgozása beépített és egyénileg definiálható folyamatokkal (automatikus képminőség validáció, képi hasonlóság alapú csoportosítás, objektum detektálás – automatikus címkézés) 5) Képcsoport megjeleítők (lista, térkép, klaszter) 6) Nagyító funkciók 7) automatikus annotáció hasonlóság alapján 8) munkafolyamatok (annotálás, ellenőrzés, validáció) 9) közösségi munkaszervezőknek kiszervezhető munkafolyamatok (annotáció, ellenőrzés)

 

1_3.jpg

 

A projekt fejlesztése során egy sor modern szerver oldali technológiát ismertünk meg, alkalmaztunk és fejlesztettünk, amelyeket más ügyfél projektekben is hasznosítottunk már. Megoldásunk alkalmazható az ipari adatgyűjtés területén is, jelentősen csökkentve a gépi látás területén születő ipari megoldások fejlesztési ciklusát.

A platformunk moduláris, ezért komponensenként, modulonként is egy-egy működő egységet alkot, így lehetőségünk van az egyes rendszerkomponensek más, már működő rendszerekhez való illesztésére is. A megoldás hasznosítása üzletileg több modell szerint is megvalósulhat, a klasszikus szoftver bevezetés mellett a liszenszelés is lehetséges.

Projektünk a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozása segítségével valósult meg. Azonosító száma: 2018-1.1.1-MKI-00222. 

Elérhetőségeink: 
•    +36 21 2559468 
•    +36 20 2559460
•    www.allwin.hu

2_5.jpg

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram