MagyarÉkes

  Tramontána MagyarÉkes 3.0

  A betűkonvertálás és az ékezetkészítés mestere
  MagyarÉkes

  A Tramontána MagyarÉkes program legelső változata közel egy évtizede indult útjára. Bár eredeti funkcióját, a PostScript Type 1 fontok ékezetesítését, magyarítását mind a mai napig kifogástalanul elvégzi, a nyomdai előkészítés és a grafikai tervezés világában bekövetkezett változások továbbfejlesztését is szükségessé tették, így a szoftver készítői egy kiváló fontkonvertáló funkcióval bővítették a programot.

  Áttekintés

  A Tramontána MagyarÉkes program legelső változata közel egy évtizede indult útjára. Bár eredeti funkcióját, a PostScript Type 1 fontok ékezetesítését, magyarítását mind a mai napig kifogástalanul elvégzi, a nyomdai előkészítés és a grafikai tervezés világában bekövetkezett változások továbbfejlesztését is szükségessé tették, így a szoftver készítői egy kiváló fontkonvertáló funkcióval bővítették a programot.A Tramontána MagyarÉkes program legelső változata közel egy évtizede indult útjára. Bár eredeti funkcióját, a PostScript Type 1 fontok ékezetesítését, magyarítását mind a mai napig kifogástalanul elvégzi, a nyomdai előkészítés és a grafikai tervezés világában bekövetkezett változások továbbfejlesztését is szükségessé tették. Az OpenType fontformátum a korábbiaknál lényegesen nagyobb tudású, a tipográfia sajátos igényeihez teljes mértékben alkalmazkodó, igen széles karakterkészletű betűtípusok kialakítását teszi lehetővé. A Tramontána MagyarÉkes a PostScript Type 1 fontokból ilyen Open Type/CFF (PostScript körvonalleírást tartalmazó) betűkészleteket készít. Az átkonvertált font karakterkészlete és tipográfiai képességei csak a kiindulási fontban/fontokban megtalálható betűktől függnek, így - megfelelő PostScript Type 1 fontcsalád esetén - ligatúrákat, kiskapitálisokat, kurrens számjegyeket, alsó és felső kitevőket, törteket, matematikai és egyéb szimbólumokat, görög és cirill betűket is tartalmazhatnak. A formátumot támogató grafikai és tördelőprogramok a tipográfiai alakváltozatokat automatikusan kezelik, egyéb programokban a változatok kézzel kiválasztva használhatók. A program tehát egyrészt ékezeteket készít az ékezeteket nem tartalmazó betűtípusokhoz, másik fontos funkciója pedig a fontkonvertálás.

  Rendszerkövetelmények
  Windows
  Rendszer
  Microsoft Windows 95, 98, ME, NT, 2000, XP
  Egyéb
  • A sebesség, a merevlemez vagy a képernyőfelbontás tekintetében a programnak nincsenek számottevő elvárásai.
  • A program által elkészített fontok más platformokon, így pl. Macintosh rendszerű számítógépeken is felhasználhatók.
  Funkciók

  Fontkonvertálás és ékezetgenerálás egyszerre: A fontkonvertálási folyamat közben az ékezetes betűk - köztük a magyar és más kelet-európai nyelvek betűi - automatikusan elkészülnek.

  Tökéletes, precíz ékezetgenerálás: A program igen komoly matematikai apparátussal elemzi a betűk teljes körvonalát, megállapítja a betűforma minden jellemző adatát, részletét, beazonosítja az egyes betűrészleteket (szárak, talpak, vízszintes és függőleges elemek, ívek), és ezek alapján, tipográfusi precizitással dönt az ékezetek esztétikailag helyes elhelyezéséről.

  Automatikus vagy állítható konverzió: A szokásos (akár Windows, akár Macintosh kiosztású) kiinduló betűkészletek esetén a konverzió teljesen automatikus, ugyanakkor szükség esetén minden paramétere szabadon állítható.

  Platformfüggetlen fontok: A program csak Windows operációs rendszer alatt működik, de az elkészített betűkészletek bármiféle konverzió nélkül, közvetlenül felhasználhatók pl. Macintosh rendszerű számítógépeken is (OS 9 és OS X alatt egyaránt).

  Kinek ajánljuk?

  A Tramontána MagyarÉkes fontkonvertáló és ékezetkészítő szoftver a grafikusok, az arculattervezők, a kiadványszerkesztők, a nyomdai és internetes publikálással, ill. fontkészítéssel foglalkozó felhasználók kiváló és nélkülözhetetlen segítőtársa.