Anti-Piracy - avagy Szoftverlegalizáció egyszerűen

  anti_piracy_2016_600x160.png


  Ne legyen takargatnivalója!
  Ügyeljen arra, hogy vállalatánál minden felhasználó legális Adobe szoftverekkel dolgozzon. Az Adobe hazai képviseletét ellátó Trans-Europe Zrt. most egy rendkívüli lehetőséget kínál mindazok számára, akik legalizálni vagy frissíteni szeretnék Adobe szoftvereiket.

   

   

  Mi is az a szoftverkalózkodás?

  A szoftverkalózkodás nem más, mint a szerzői jogokkal védett anyagok jogtalan használata vagy sokszorosítása. Számítógépes programok esetén a meg nem vásárolt szoftverek másolását, eladását vagy használatát értjük a kalózkodás alatt. Ez a tevékenység illegális. Az illegális szoftverhasználatot a jogszabályok jelentős pénzbüntetéssel, számítógépek elkobzásával és akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják.

   

   

  Miért fontosak a szerzői jogok? Mi az a licenc?

  A szoftver kreatív alkotás, és más művekhez hasonlóan (pl. könyvek, filmek, zene) szerzői jogi védettséget élvez. A szoftverlicenc testesíti meg a szoftver kiadójának engedélyét arra, hogy a felhasználó telepíthesse és használhassa a szoftvert. A licenc tartalmazza a szoftver használatára vonatkozó feltételeket, ideértve a licencelt jogok kiterjedését, és minden vonatkozó korlátozást, mint például a felhasználás helyét vagy célját, illetve a hozzá kapcsolható hardvereszközöket.

  Jó néhány szervezet, illetve azok alkalmazottai hajlamosak arra, hogy lazán kezeljék, vagy akár teljesen figyelmen kívül hagyják a licencelési eljárást. Talán alulbecsülik a licencelést, és pusztán az IT vezető, vagy a beszerzési osztály felelősségének tekintik. Mások úgy vélik, hogy a felhasználónak nemcsak használati, hanem egyben tulajdonjoga is van a szoftverre vonatkozóan.

  Sok félreértés övezi a szoftverekkel kapcsolatos "tulajdonjogot" és a szerzői jogokat. Az üzleti szoftverek esetében a licenc tulajdonosa soha nem ruházza át a szoftver tulajdonjogát a felhasználóra. A felhasználó csak arra szerez jogot, hogy a vonatkozó jogszabályok és a licenc tulajdonosa által meghatározott feltételeknek megfelelően használja a szoftvert.

   

   

  Mi szükséges a licenc igazolásához?

  A cégek gyakran nem járnak el elég körültekintően, és nem őrzik meg a vásárlást igazoló dokumentumokat, például a számlákat. Vállalkozása számára létfontosságú, hogy igazoltan rendelkezzen érvényes licenccel minden szoftver tekintetében. Ennek hiányában jogi eljárások indulhatnak, melyek eredményeként vállalkozása további licencek megvásárlására kényszerülhet. A vásárlás és a felhasználás jogszerűségének igazolása érdekében tartsa szoftvernyilvántartását naprakészen, és biztosítsa, hogy vállalkozása rendelkezzen a következőkkel:

  • eredeti adathordozó (CD-ROM, DVD-ROM, stb.)
  • licencdokumentáció, melyet gyakran "Végfelhasználói licenc-megállapodásnak" neveznek (End User Licence Agreement, EULA)
  • az eredetiséget bizonyító tanúsítvány
  • használati útmutatók és kézikönyvek
  • az interneten kötött licenc-megállapodások kinyomtatott példányai

   

  Tartsa meg a vásárlás eredeti időpontját igazoló számlákat, hiszen egy esetleges ellenőrzés során szüksége lehet rájuk. Mennyiségi licenc-megállapodások esetén a felhasználók birtokában általában egy "licenc-megállapodás" (Licence Agreement) vagy a licencet igazoló más dokumentum van, amely valamennyi licencelt szoftvert felsorol. Ezen dokumentációk mellett is szükség van azonban a számlákra és az internetes dokumentumok kinyomtatott példányaira, amelyekből megállapítható, hogy mely szoftver tartozik a megállapodás hatálya alá.

   

   

  Mire érdemes nagyon odafigyelni?

  A munkahelyen előforduló szoftverkalózkodás formái a következők lehetnek:

  • legálisan megvásárolt szoftver telepítése a licenc által megengedettnél több számítógépre
  • jogosulatlan másolatok készítése és terjesztése
  • otthonról hozott szoftverek telepítése munkahelyi számítógépekre
  • szoftverek letöltése az internetről, például Peer-to-Peer (P2P) hálózatokról
  • olyan szoftvertelepítések engedélyezése harmadik személy(ek) számára a céges számítógépekre, amelyekhez Ön nem rendelkezik megfelelő licenccel
  • licenctől eltérő szoftverhasználat

   

   

  Milyen következményei lehetnek az illegális szoftverhasználatnak?

  A szoftvergyártók jogorvoslattal élhetnek az illegális vagy licenc nélküli szoftverek felhasználói ellen. Általában a következő jogi lépések történhetnek:

  • A bíróság olyan határozatot bocsát ki, amely a felhasználót a jogsértő tevékenység - a szoftver használatának - abbahagyására kötelezi (pl. a jogsértő program letörlésével, illetve helyette megfelelő licenccel rendelkező szoftver feltelepítésével).
  • A bíróság kompenzáció (kártérítés, jogsértéssel elért nyereség visszatérítése) vagy egyéb költségek megfizetésére kötelezi a felhasználót. Amennyiben a bíróság megállapítja, hogy a szoftverkiadó szerzői jogait megsértették, a kiadó megválaszthatja, hogy a kompenzáció mely formáját választja.

   

  A felelősségre vonás után történő licencvásárlás önmagában már nem oldja meg a problémát.

   

  Milyen tevékenységet folytat a BSA?

  A Business Software Alliance (BSA) a világ vezető üzleti szoftverkiadóinak szellemi tulajdonhoz fűződő jogait védi és képviseli. A szellemi alkotások és az eredeti ötletek kreatív szellemi befektetés és a fejlesztéssel töltött hosszú órák eredményeként születnek meg. Mindezt a fejlesztőcégek legértékesebb "befektetései", tehetséges alkalmazottai biztosítják. A helyi vállalkozások, különösen a szoftvermérnökök jelentős időt és szellemi tőkét fordítanak az új technológiai innovációk kifejlesztésére. A szoftverlicenc formájában megjelenő szellemi alkotásokat megillető védelem azt a biztonságot nyújtja ezeknek az újítóknak, hogy kemény munkájuk után hozzájutnak a megérdemelt elismeréshez.


  A BSA tagja Magyarországon többek között az Adobe, az Autodesk, a Microsoft, a Symantec, az Apple, az Avid, a Corel és az UGS.

   

   

  Törvényesen - nyugodtan

  Ha eredeti Adobe szoftvert vásárol, nemcsak birtokolhatja, használhatja azt, de a legalitásból adódóan minden további előnyét is kiélvezheti. Ha például technikai problémái adódnak vagy a legújabb frissítésekhez szeretne hozzájutni, az Adobe készségesen áll a rendelkezésére. Nyugodt lehet, hiszen programjai garantáltan biztonságosak, stabilak, vírusmentesek és kompatibilisek a számítógépével. A biztonságtudat megfizethetetlen.

  Ha eredeti Adobe termékeket szeretne vásárolni, keresse fel a hivatalos magyarországi viszonteladói hálózat üzleteit, ahol nem érheti csalódás!