Propellerheads Reason 9.5 rövid teszt

  Amikor a Propellerheads bejelentette, hogy a Reason 9.5 végre VST2.4 plug-in támogatásban részesül, a régi felhasználók körülbelül úgy reagáltak, ahogy egy Oprah Winney showban szoktak az autó nyertesek. Nemcsak a Propellerheads teljesítette felhasználóinak az elsőszámú kívánságát, hanem más DAW szoftverek felhasználói elől is elhárult a fő akadály a szoftver kipróbálásához és rendszeres használhatához.

   

  Az egyik legnevesebb nemzetközi elektronikus zenei magazinban, az Electronic Musician-ben Markkus Rovite írt egy rövidebb összefoglalót a Propellerheads Reason legújabb verziójáról, a 9.5-ös kiadásról. Ennek rövide összefoglalóját olvashatják az alábbiakban:

  “A VST hangszerek és effektek integrációja nagyon jól sikerült. A Reason munkafolyamatba ezentúl a VST eszközök teljes funkcionalitásukkal beilleszthetőek, beleértve a flexibilis audio routolás-t, a patchelhető CV vezérlést és a Combinátor patchek használatát. A Reason 9.5 jelenleg kizárólag 64-bites VST 2.4 szabványú plug-inek kezelésére alkalmas, (a VST3 és a 32-bites VST-k nem támogatottak) ugyanolyan módon ahogyan azt már megszokhattuk a Reason saját hangszerei és effektjei esetében is. Az első indítást követően lefut egy plug-in szkennelési folyamat, majd ezt követően a Reason és Rack Extension eszközök mellett az Instrument és az Effect szekciókban megjelennek az újonnan felismert szoftver eszközök.

  A VST hangszereket egyszerűen csak dobjuk rá a rack-re vagy egy szekvencer sávra, s a Reason automatikusan létrehozza a megfelelő szekvencer és keverő csatornát az alapvető audio routing beállításokkal. Egyben megjelenik a hangszer a rack-ben is, hasonlóan egy Combinator eszközhöz.

  Az Open-re kattintva most viszont maga a plug-in jelenik meg, ami magában foglalja a VST normál grafikus felhasználói felületét, valamint néhány Reason specifikus funkciót a title-bar-on. Itt beállíthatjuk hogy a plug-in minden esetben nyitva maradjon, még akkor is ha másikat nyitunk meg, de akár egyszerre az összes hangszer látható lehet. Az Automate és a Remote gombok segítségével bármelyik plug-in paramétert kiválaszthatjuk, ami a szekvencer automatizációs sávján megjelenve az idővonal mentén automatizálható, vagy akár egy külső MIDI eszközről fizikai vezérlője is hozzárendelhető.

   

   

  A CV Programmer modulban lehetőség nyílik a Reason eszközeivel bármlyik VST plug-in paraméter vezérlésére. Ez az eszköz hátoldalán található és ide pl. a Pulsar Dual LFO ciklikus hullámformái vagy az Alligator triple-gate modul lehetőségei egyszerre képesek olyan kreatív hangzásokat előcsalni a hangszerből, amire más DAW alkalmazásokban nem vagy csak nagy nehézségek árán lenne lehetséges. Ebben rejlik egyébként a Reason nagyszerűsége: gyorsan és egyszerűen, de mégis végtelenül kreatívan használható eszközök sokasága található benne, melyek az inspirációt, az ihletést és a gyors ötletek alkotását és rögzítését nagyban felgyorsítják.

   

  Bár a tesztelő talált néhány hangszert, amivel a CV moduláció (CV - control voltage, feszültségvezérelt) és a VST paraméterek automatizációja csak hiányosan működött (pl. UVI Workstation vagy Native Instrument Komplete Kontrol), de ezen külső gyártók miatt jelentkező inkompatibilitási problémák a gyors együttműködésnek köszönhetően bizonyára rövid időn belül orvosolva lesznek.

  Külön öröm, hogy egyetlen VST hangszer sem okozott fagyást vagy rántotta magával a Reason-t, de ha ilyesmi történne is, a Propellerheads ezek kivédésére is beépített mechanizmusokat: a plug-in sandboxing technológia egy VST plug-in fagyása esetén sem engedi a Reason lefagyását és adatvesztését, míg az automatikus plug-in delay kompenzáció mindig tökéletes szinkroban futó lejátszást eredményez.

  Összességében elmondhatjuk, hogy a Reason 9.5 újjászületett. Ugyanaz a nagyszerű rendszer, de hirtelen az elérhető hangforrások és használható effektek száma gyakorlatilag végtelenné vált.

   

  Előnyök:

  • Hatékony, hibamentes VST integráció
  • VST paraméterek automatizálása
  • VST paraméterek MIDI-hez rendelhetőek
  • Bármelyik VST a CV bemeneteken keresztül is vezérelhető, akár külső hardverről is!

   

  Korlátok:

  • A VST-k ReWire módban nem támogatottak
  • Néhány hangszer paraméterei nem automatizálhatóak sem host automatizációval sem CV-vel (ezek gyors javítását ígérik).”

   

  A szerző, Markkus Rovito egy író, zenész, dj, aki munkásságának első napja óta csak a Reason-t használja.